Ihmiset ja suhteet

Oireileeko sydämesi eron jälkeen? Lue Emilia Vuorisalmen vinkit särkyneen sydämen hoitoon

Miten hoidan särkynyttä sydäntä? Miksi rakkauden tuskat ovat yhtä todellisia kuin fyysiset kivut? Mikä on tunne-burnout? Rakkaustieteestä kirjan kirjoittanut lääkäri Emilia Vuorisalmi vastaa.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
123Rf, Om-Arkisto

Miten hoidan särkynyttä sydäntä? Miksi rakkauden tuskat ovat yhtä todellisia kuin fyysiset kivut? Mikä on tunne-burnout? Rakkaustieteestä kirjan kirjoittanut lääkäri Emilia Vuorisalmi vastaa.

1. Miten särkynyttä sydäntä voi hoitaa?

Emilia Vuorisalmi

Stressihormonien eritys lisääntyy parisuhteen loppuessa, ja korkea stressi hidastaa elimistön palautumista. Stressi voi aiheuttaa unettomuutta, sydämentykytystä ja levottomuutta sekä lisätä infektiotautien riskiä.

Asioiden läpikäynti ystävien tai ammattilaisen kanssa on tärkeää, mutta pitää myös tunnistaa, milloin on aika lopettaa analysointi ja siirtyä eteenpäin.

Pahaa oloa voi helpottaa arkisilla keinoilla kuten hyvällä ravinnolla, liikunnalla ja levolla. Myös kosketus, esimerkiksi hieronta tai hemmotteluhoito voivat auttaa yksinäisyyden tunteessa.

Uupuneen ei kannata tuhlata energiaa mihinkään negatiiviseen. Kannattaa keskittyä kaikkeen, mikä lisää hyvää oloa – karta esimerkiksi valittavia  tai energiaa syöviä ihmisiä ja yritä hymyillä aina kuin mahdollista. On tärkeää ohjata kaikki energia positiiviseen suuntaan.

Akuutin vaiheen ajaksi on hyvä  poistaa rakkauden kohteesta muistuttavat asiat arjesta. Valokuvat, kirjeet, viestit ja kaikki toisen henkilökohtaiset tavarat voivat lisätä tuskaa. Onnellisen muistelemisen aika tulee myöhemmin.

Lue myös:
Rauhoita stressi viiden minuutin meditaatiolla Ystäväni energiavaras Stressi sairastuttaa

2. Mikä on särkyneen sydämen oireyhtymä?

Potilas voi tulla lääkärin vastaanotolle ahdistuksen tai pahan olon vuoksi, ja taustalta löytyykin suuri pettymys tai suru.

Sydänsurut voivat aiheuttaa fyysisiä kipuja: rintaan sattuu, ja moni on kertonut jopa oksentaneensa tai luhistuneensa voimattomana maahan suuren henkisen tuskan hetkellä.

Tutkimusten mukaan jätetyksi tulemisen aiheuttama henkinen kiputila näyttää aivokuvissa pitkälti samalta kuin fyysinen kipu.

Rakastumisen huuman endorfiinierityksen aikana ihminen saattaa pystyä huippusuorituksiin ilman kipua, kun taas jätetyllä hormonierityksen väheneminen voi aiheuttaa kovaa kivun tunnetta jo pienestäkin syystä.

Lue myös: Ihastuminen – koukussa rakastumisen tunteeseen

3. Mitä tarkoittaa tunne-burnout?

Tunne-burnout kuvaa ihmisen tunteiden uupumista. Se on yhtä huolestuttava tila kuin työperäinen burnout. Siihen liittyy usein unelmista luopumista, menetyksiä, pelkoja ja yksinäisyyden tunnetta.

Työuupumus ja tunne-burnout menevät usein päällekkäin. Useissa tapauksissa sydänsurut ovat osa työuupumusta, ja joskus työuupumukseksi diagnosoitu tila saattaa tosiasiassa johtua lähes pelkästään yksityiselämän haasteista, esimerkiksi sydänsuruista.

Hyvä parisuhde on voinut puskuroida työssä jaksamista, ja kun suhde menee alta, ihminen on alttiimpi uupumaan.

Lue myös: Pelottaako burnout -tunnista vaaran merkit

4. Kuinka nopeasti toipuminen edistyy?

Mikäli joudumme huumavaiheessa eroon intohimomme kohteesta, voivat vierotusoireet olla erittäin voimakkaat ja toipuminen voi kestää jopa pari vuotta.

Jotkut ajattelevat että yksi yö eksän kanssa lievittää tuskaa, mutta se voi toimia myös päinvastoin.

Tärkeää on tunnistaa tosiasiat ja huolehtia jaksamisestaan. Hylättynä ihminen on herkkä addiktoitumaan esimerkiksi alkoholiin tai rakastumaan liian nopeasti ja väärin perustein.

Älä romantisoi mennyttä, vaan näe myös entisen kumppanisi huonot puolet ja visioi itsellesi kuva paremmasta tulevaisuudesta. Anna itsellesi aikaa päästä jaloillesi.

Positiivisesti ajatellen uupumus on hyvä pysähdys ja terveellinen pöydän puhdistus. On pakko ajatella uudestaan sitä, mitä haluaa ja mistä unelmoi. Parhaimmillaan ero ohjaa meidät uuteen parempaan alkuun.

Lue myös: Millainen on hyvä ero

5. Tuntuuko hylkääminen rankemmalta, jos se tapahtuu huuman huipulla kuin rakkauden seestyneemmässä vaiheessa?

Rakastumisvaiheessa vapautuu suuri määrä dopamiinia, endorfiinia ja muita hormoneja, joiden tarkoituksena on pitää kumppanit yhdessä ainakin pari vuotta ja saada heidät jatkamaan geeniperimäänsä yhdessä.

Jos hylätty osapuoli on vielä huuman huipulla, hänen hormonitasonsa romahtaa ja elimistö yrittää tehdä kaikkensa palauttaakseen tilanteen ennalleen.

Tästä voi seurata tosiasioiden kieltämistä, ja käyttäytyminen voi olla epätoivoista. Hylätty tekee kaikkensa, että saisi rakastettunsa takaisin.

Rankkaa on myös, jos toinen osapuoli kokee kaiken olevan hyvin, ja ero tulee hänelle täytenä yllätyksenä.

Ero voi tuntua helpommalta jos merkkejä suhteen kylmenemisestä on jo ollut jo pitkään, molemmat osapuolet tuntevat kasvaneensa erilleen ja ero pystytään näkemään yhteisenä ratkaisuna.

Myös seestyneen rakkauden loppumisessa on omat ongelmansa. Jos pariskunnalla on esimerkiksi lapsia ja yhteistä omaisuutta niin ero vaikuttaa heti jokapäiväiseen arkeen ja jopa taloudelliseen toimeentuloon.

Lue myös:
Vaivana ahdistus, pelot tai unettomuus – uusi mullistava brainspotting-hoito voi auttaa Miksi hän jätti sinut?

Emilia Vuorisalmi on kirjoittanut aiheesta kirjan: Sekaisin lovesta (Otava)

X