Ihmissuhteet

Rakkauden kieli: Tuntuuko, että puolison rakkaus on loppunut? Kyse ei aina ole tunteiden laimenemisesta

Rakkauden kieli on moninainen, ja toisinaan viesti välittämisestä voi kadota matkalle. Silloin omalta puolisolta kannattaa kysyä yksi kysymys – ja se kysymys ei ole, rakastatko minua.

Teksti:
Paula Koski
Kuvat:
Istock

Eri ihmiset ilmaiset rakkauttaan erilaisilla tavoilla. Yhdelle tärkeää on kosketus, toiselle esimerkiksi kauniit sanat tai lahjat.

Rakkauden kieli on moninainen, ja toisinaan viesti välittämisestä voi kadota matkalle. Silloin omalta puolisolta kannattaa kysyä yksi kysymys – ja se kysymys ei ole, rakastatko minua.

Rakkauden kieli on tapa, jolla viestimme läheisimmillemme, että välitämme heistä. Rakkauden kieliä on erilaisia. Siinä missä yksi ilmaisee rakkauttaan kauniilla sanoilla, toinen hemmottelee lahjoilla ja kolmas koskettaa hellästi ohi kävellessään.

Kommunikaatio on tärkeää kaikissa ihmissuhteissa, ja parisuhteessa on tärkeää saada kokemus siitä, että kumppani rakastaa.

Toisinaan voi myös tuntua siltä, että puolison rakkaus on loppunut. Tunteen äärelle on hyvä pysähtyä, mutta kannattaa välttää liian hätäisiä johtopäätöksiä. Kyse voi nimittäin olla yksinkertaisesti siitä, että viestit välittämisestä ovat kadonneet matkalle. Kun toinen kaipaa helliä suudelmia ja toinen keskittyy tekemään palveluksia arjessa, ei ongelma ole tunteiden määrässä vaan siinä, ettei pari ymmärrä toistensa rakkauden kieltä. Seurauksena pettymykset nousevat pintaan ja kumppani saattaa alkaa ärsyttää ja tilanne turhauttaa.

Mitä siis kannattaa tehdä?

Lue myös: Rakkaustesti: Testaa, millaista rakkautenne on!

Oma ja toisen rakkauden kieli kannattaa selvittää

Parisuhdekurssien vertaisohjaajina toimivat Minna ja Risto Jyrkkä ymmärtävät, että syvimpiä toiveita ja tarpeita ei ole aina helppoa sanoa ääneen. Mutta he muistuttavat, että on kohtuutonta pitää toista ajatustenlukijana.

– Ajatellaan, että jos kumppani oikeasti rakastaa, hän tietää toisen tarpeet.

Moni puhuu kumppanilleen luontaisesti sillä rakkauden kielellä, jonka itse kokee tärkeäksi. Oma rakkauden kieli ei kuitenkaan aina kohtaa kumppanin kanssa. Silloin avoin omiin toiveisiin ja tarpeisiin liittyvä keskustelu kumppanin kanssa voi auttaa tunnistamaan kummankin luontaiset rakkauden kielet. Se usein myös parantaa parisuhdetta.

– Jos parisuhteessa voi keskustella avoimesti, voi itselle tärkeän rakkauden kielen kertoa kumppanille. Kyseessä ei ole vaatimuslista vaan hyvän kierre, jossa kuunnellaan ja halutaan toiselle hyvää, Jyrkät sanovat.

Omalta rakkaalta voi esimerkiksi kysyä: ”Miten sinä kokisit olevasi rakastettu meidän parisuhteessa?”

Omat tarpeet kannattaa myös tuoda esiin ihan konkreettisesti. Voi esimerkiksi sanoa, että: ”Minä toivoisin, että sinä koskettaisit minua useammin.”

Lue myös: Testaa, miten rakastat ja haluat tulla rakastetuksi

Rakkauden kieli voi muuttua elämäntilanteen mukaan

Minna ja Risto Jyrkkä korostavat, että rakkaus on monikielinen ja oma tai kumppanin rakkauden kieli ja sen painotukset voivat muuttua elämäntilanteiden mukaan.

Yhdysvaltalaiskirjailija Gary Chapman kirjoittaa erilaisista rakkauden ilmaisukeinoista kirjassaan Rakkauden kielet. Hän nimeää viisi eri rakkauden kieltä, joita ovat sanat, teot, lahjat, laatuaika ja kosketus.

5 erilaista rakkauden kieltä

1. Sanat

Jokainen kaipaa kannustusta ja tunnustusta parisuhteessaan. Jotkut ei pärjää satunnaisilla rakkaudentunnustuksilla, vaan kaipaavat kauniita sanoja kumppaniltaan säännöllisesti. Tsempit tai kiitokset voivat liittyä vaikkapa kumppanin persoonaan. Toiset taas ilahtuvat saadessaan tunnustusta vaikkapa ahkerasti tehdyistä lumitöistä tai illallisen valmistamisesta. Moni myös haluaa kuulla kumppaninsa sanovan suoraan, että hän rakastaa.

2. Teot

Pienet palvelukset ovat suloinen keino osoittaa rakkautta. Kyseessä voi olla vaikkapa aamukahvin keittäminen toiselle, oven avaaminen tai voileivän tekeminen. Palveluksia voi tehdä myös esimerkiksi toiselle hankalissa tai epämiellyttävissä kotitöissä: vessan pesu, imurointi tai viemärin tyhjennys toisen puolesta voivat nekin olla tapoja osoittaa rakkautta ja välittämistä.

3. Lahjat

Jos lahjat ovat molempien rakkauden kieli, parit saattavat hemmotella toisiaan lahjoilla pientenkin merkkipäivien vuoksi. Rakkautta voi osoittaa lahjoin myös arjessa: esimerkiksi kaupasta tuotu suklaapatukka voi viestiä, että kumppani on tullut mieleen ostoksilla. Arjessa pienet yllätykset ja lahjat ilman erityistä syytä kolahtavat erityisesti heihin, joille lahjat ovat rakkauden kieli.

4. Laatuaika

Kumppanin kanssa vietetty aika on tärkeää parisuhteissa, mutta työ, lapset, harrastukset sekä vaikkapa sosiaalinen media voivat haukata siitä suuren osan. Moni kokee itsensä rakastetuksi päästessään viettämään puolison kanssa siihen erikseen varattua laatuaikaa. Laatuaikaa voi tarjota esimerkiksi yhteinen harrastus, kävelylenkki, ravintolaillallinen tai vain rauhallinen yhteinen hetki, jota puhelimet eivät häiritse. Olennaista yhteisessä ajassa on yhdessäolo: voisitko varata kalenteristasi jakamatonta aikaa kumppanille samalla tärkeydellä kuin varaat sitä työpalaverille?

5. Kosketus

Seksuaalisuus on tärkeä osa parisuhdetta, mutta kumppanilta voidaan kaivata myös muunlaista kosketusta. Kosketus saattaa olla hento hipaisu käsivarresta ruokapöydässä, yllättäen annettu halaus, hiusten silitys tai vaikkapa kädestä pitäminen kaupungilla. Jotkut puolestaan eivät kaipaa halailua tai kosketusta, vaan kokevat eroottiset hetket tärkeimpänä rakkauden kielenä.

Lue myös Kotiliesi.fi: Leskeksi jääneen Maaritin rakkaustarina: ”Eteisessä saatan edelleen huutaa ’huhuu’”

Testaa, mikä on kohdallasi rakkauden kieli

Testi näkyy yllä evästeet hyväksyneille.

Päivitetty 15.2.2024: täydennetty testillä.

X