Ihmiset ja suhteet

Tarvitaanko terapiaa ja mielialalääkkeitä?

Teksti:
Anna.fi

Napsi kalaöljykapseleita, vältä kahvia, osta kirkasvalolamppu ja kuntoile.

Tarvitaanko terapiaa ja mielialalääkkeitä?

Näinhän meitä on viime aikoina opastettu stressin torjunnassa ja hoidossa, joten sikäli professori, aivotutkija ja lääkäri David Servan-Schreiberin teoksessa Anna mielesi toipua ei ole mitään uutta.

Servan-Shreiberin lähtökohta on kuitenkin se, että elämänlaatua kohentavilla keinoilla on mahdollista päästä ilman lääkkeitä ja psykoanalyysia eroon stressistä ja masennuksesta. Mielenkiintoista luettavaa maassa, jossa masennuksesta puhutaan kansantautina ja jossa joka viides syö mielialalääkkeitä.

Hallitse sydämenlyöntisi

”Ensimmäinen kohtaus sattui liikelounaalle täpötäydessä ravintolassa. Kaikki sujui aika hyvin, kunnes hän äkkiä alkoi tuntea olonsa huonoksi. Häntä kuvotti, hänen sydämensä jyskytti haljetakseen ja hänen oli vaikea saada henkeä.”

David Servan-Shreiber lähestyy aihettaan, erilaisia mielenterveyden ongelmia kuten stressiä, (maanis)depressiivisyyttä ja paniikkihäiriötä, lukuisten tapausesimerkkien kautta. Hän osoittaa, kuinka ihmisen ruumis voi reagoida esim. stressioireilla tietyssä tilanteessa ja aiheuttaa huonon olon, vaikka järki sanoisikin, ettei tilanteessa ole mitään pahaa. Toisaalta ihmisellä saattaa olla mitattavia stressioireita, mutta hän ei itse huomioi niitä lainkaan, sillä hän on vieraantunut omista tunteistaan.

Erilaisten oireiden takana onkin usein se, etteivät kehon fyysinen, kognitiivinen ja tunnepuoli ole yhteistyössä. Niistä saadaan kuitenkin tietoa esimerkiksi sydämen lyöntitiheyttä tarkkailemalla, ja tämän tiedon sekä erilaisten harjoitusten avulla ihmisen on helppo päästä fyysisten oireidensa herraksi sekä vapautua hyvinkin nopeasti syvistäkin psyykkisistä traumoista.

Näin esitettynä kaikki kuulostaa yksinkertaiselta. Kirjassa asiat on selitetty tarkemmin ja monimutkaisemmin mm. fysiologisin, neurologisin ja psykologisin keinoin. Teksti vaatii hieman paneutumista, mutta asiasta kiinnostunut selviää siitä kyllä.

Masennus tulehdustauti?

Professori Servan-Shcreiber esittelee teoksessaan monta kovia kokenutta potilasta, joiden taustasta löytyy mm. insestiä ja kuolemansairautta. Silti hänen ohjeensa sopivat myös ”pienempien” ongelmien, kuten arkielämän aiheuttaman ahdistuksen ja stressin, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

Servan-Schreiber korostaa kaikessa oikeiden elämäntapojen merkitystä. Hän on vakuuttunut, että pahastakin ahdistuksesta voi päästä eroon itseään tarkkailemalla ja elämänrytmiään muuttamalla.

Ohje kuulostaa perinteiseltä tyyliin ylös, ulos ja lenkille. Servan-Schreibenista on nimittäin tärkeää nousta aina aikaisin vuoteesta ja harrastaa säännöllisesti liikuntaa. Eräs hänen potilaansa parani paniikkikohtauksista aloitettuaan spinning-pyöräilyn.

Kirjassa muistutetaan myös, että ihminen on sitä, mitä hän syö. ”Lähestulkoon kaikki hyötyisivät ruokavalionsa muuttamisesta”, Servan-Schreiben ilmoittaa.

Teesi on sama kuin monella muullakin tänä päivänä: länsimaisen ihmisen olisi karsittava ravinnostaan huonoja omega-6-rasvahappoja ja lisättävä terveellisten omega-3-rasvahappojen määrää: omega-3-rasvahappojen taso korreloi masennuksen kanssa. Servan-Shchreiben varoittaa, että liiallinen huonojen rasvojen määrä aiheuttaa kehossa härskiintymistä ja erilaisia tulehdustiloja sekä masennusta. Hän epäilee, että masennus voisikin olla pohjimmiltaan tulehdustauti.

Varsinkin fyysisiin kipuihin suositellaan apua myös akupunktiosta.

Rakkaus parantaa

”Lopuksi, saavuttaaksemme sisäisen rauhan, meidän on usein tärkeää löytää syvempi merkitys sille roolille, joka meillä on omassa yhteisössämme, välittömän perhepiirin ulkopuolella”, David Servan-Schreiber sanoo. Hän tähdentää itsetutkiskelun ja ihmissuhteiden merkitystä hyvinvoinnille ja puhuu tunteiden ekosysteemin tasapainosta. Hyvä keino tasapainoon on hänen mukaansa ”hyvänsuopa empaattinen vuorovaikutus”.

Kiinnostava ja järkeenkäypää luettavaa, mutta paikoin myös hieman ylioptimistisen tuntuista. Miten esittää lääkärilleen uutta hoitotapaa ja ehdottaa psyykenlääkkeiden vaihtamista kalaöljykapseleihin? Entä mistä rakkautta ja hyviä ihmissuhteita saa? Niiden parantavaan vaikutukseen on helppo uskoa, mutta entä ne ahdistuneet, joilla ei ole läheisiä, miten heidän käy? Joka tapauksessa Servan-Schreiberin teos voi antaa uudenlaisia ajatuksia mielenterveyden hoitamisesta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostuneelle.

David Servan-Schreiber: Anna mielesi toipua. Eroon stressistä, ahdistuksesta ja masennuksesta ilman lääkkeitä ja psykoanalyysia. (Guérir le stress, l’anxiété et la dépression sans médicaments ni psychanalyse). Suom. Sirkka Aulanko. Tammi 2004. 324 s. n. 32 €.

Teksti: Jenni Saarilahti / A4 Media Oy

X