Ihmiset ja suhteet

Tunnekylmä puoliso ei koskaan puhu tunteistaan – syynä aleksitymia?

Tunnekylmyys rasittaa parisuhdetta – varsinkin, jos toinen suhteen osapuolista on hyvin avoin tunteissaan, eikä voi sietää toisen viilipyttymäistä asennetta. Asiantuntijat vinkkaavat, miten tunnekylmän puolison kanssa tullaan toimeen.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Tunnekylmä puoliso voi turhauttaa: "Miksi et koskaan puhu tunteistasi?"

Tunnekylmyys rasittaa parisuhdetta – varsinkin, jos toinen suhteen osapuolista on hyvin avoin tunteissaan, eikä voi sietää toisen viilipyttymäistä asennetta. Asiantuntijat vinkkaavat, miten tunnekylmän puolison kanssa tullaan toimeen.

Kuvittele, että riitelet puolisosi kanssa. Huudat ja raivoat aiheesta X, kun hän taas kerran katselee sinua viilipyttymäisen rauhallisena. Hän kehtaa jopa näyttää välinpitämättömältä. Riita päättyy siihen, että nimittelet puolisoasi tunnekylmäksi ja kyvyttömäksi saamaan sanaa suustaan. Kuulostaako tutulta?

Puolison tunnekylmyydestä kärsivä voi ajatella, että kaikki rat­keaisi, kunhan puoliso vain oppisi puhumaan tunteistaan. Siinä on vasta puolet totuudesta. Voi olla, että vika on yhtä lailla tunteensa herkästi näyttävässä osapuolessa.

Sota-aika ja köyhyyskaudet syynä tunnekylmyyteen?

Tunnekylmyys ei ole diagnoosi vaan piirre, eikä se katso sukupuolta. Normaaliin tunteiden sääntelyyn liittyviä asioita ovat ainakin kyky rakastaa, ottaa vastaan positiivisia ja negatiivisia tunteita sekä toipua jälkimmäisistä, korjata pieleen mennyttä vuorovaikutusta ja ilmaista huolenpitoa.

– Syitä tunnekylmyyteen voi olla monia, sanoo Terveystalon johtava työterveyspsykologi Antti Kauppi.

Usein tunnekylmyys liitetään psykopaatteihin. Psykopaatit osaavat imitoida tunteita, mutta heiltä puuttuu empatia. Tunteitaan vähän ilmaisevaa puolisoa ei kuitenkaan kannata heti diagnosoida psykopaatiksi, sillä näitä on vain 1–2 prosenttia koko väestöstä. Myös autistien on vaikea tunnistaa toisten tunteita.

Yksi vaihtoehto voi olla se, että tunnekylmä puoliso on introvertti.

– Introvertti väsyy ja vetäytyy, jos puolisolla on valtavasti emo­tionaalisia tarpeita. Introvertti tarvitsee enemmän aikaa pohtia asioita, eikä hän välttämättä nauti seurasta. Tämä ei tarkoita tunneongelmia vaan toisenlaista tapaa käsitellä asioita, Kauppi kuvaa.

Aleksitymia on ominaisuus, johon liittyy vaikeus tunnistaa ja nimetä tunteitaan.
Aleksitymia voi aiheuttaa tunnekylmyyttä.

Kauppi sanoo, että joskus tunteiden säätelyn vaikeus voi olla aleksitymiaa. Aleksitymia on ominaisuus, johon liittyy vaikeus tunnistaa ja nimetä tunteitaan.

– Yhtenä syynä suomalaisten aleksitymisiin piirteisiin on hurja historiamme. Erityisesti toinen maailmansota ja useat köyhyyskaudet ovat olleet meille traumaattisia. Sodasta palanneet olivat kokeneet niin kamalia asioita, että heidän tunnejärjestelmänsä oli lakannut toimimasta. Se sukupolvi kasvatti suuret ikäluokat, jotka taas siirsivät oppimansa kasvatuksen jälkipolvilleen.

– Nykyajan parikymppisillä on aivan eri tunnetavat kuin heitä edeltäneillä sukupolvilla. Syitä ovat muun muassa vaurastuminen, perheiden lasten lukumäärän väheneminen sotien jälkeen, yhteiskunnan turvallisuus ja kehittynyt lääketiede. Niiden ansiosta yksilön tunnetarpeita on alettu ottaa enemmän huomioon, Kauppi summaa.

Tunnekylmä ilmaisee tunteensa teoin?

Tunnekylmyys ei liity vain negatiivisiin tunteisiin. Yhtä lailla tunnekylmän on vaikea ilmaista esimerkiksi iloaan.

– Kiintymyssuhdemalli syntyy lapsuudessa, ja suomalaisessa kulttuurissa yleinen malli on välttelevä kiintymyssuhde. Se tarkoittaa sitä, että voimakkaat tunteet, olivatpa ne positiivisia tai negatiivisia, aiheuttavat meissä hämmennystä. Esimerkiksi poikalapset kasvatetaan täällä usein erityisen pärjääviksi, Kauppi kuvaa.

Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tunteita olisi. Ne vain kanavoidaan jollakin toisella tavalla.

– Vaimo saattaa valittaa, ettei mies koskaan sano rakastavansa, mutta mies on saattanut rakentaa mökit ja autotallit ja osoittaa siten, että vaimo on hänelle tärkeä.

– Meillä on omat tapamme tuntea. Se voi hämmentää, jos oma tai läheisen tunne ei mene niin kuin manuaalissa, Kauppi sanoo.

Tunnekylmän puoliso, muista myös kuunnella

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Rannalla on yli 10 vuoden kokemus pariskuntien ongelmien ratkomisesta. Rannan luokse hakeudutaan usein tilanteessa, jossa pariskunnan keskusteluyhteys pätkii ja tunneyhteys on poikki.

– Silloin asiakkaiden puheissa vilahtaa sana tunnekylmyys. Eniten tuntuu ärsyttävän se, ettei toisesta saa irti mitään tunnetta, Ranta kertoo.

Riitatilanteessa tunnekylmä puoliso ei edes halua kuunnella tai puhua.
Riitatilanteessa tunnekylmä puoliso ei edes halua kuunnella tai puhua.

Esimerkiksi riitatilanteessa tunnekylmä puoliso ei edes halua kuunnella, mitä toisella on sanottavana. Rannan mielestä kyse on vuorovaikutustaidoista, ja niihin voi vaikuttaa.

– Usein kuulen väitteen, ettei suomalainen mies puhu eikä pukahda. Väite on mielestäni väärä. Kyllä mies puhuu, jos annetaan mahdollisuus ja sellaiset olosuhteet, että vuorovaikutus on mahdollista.

Liikkeelle kannattaa lähteä pienin askelin. Jos puolisolta vaatii puhumista, täytyy itse osata kuunnella.

– Vastaanotollani saatan kysyä asiakkaalta, miltä kehossa tuntuu, kun puhut tästä asiasta. Kerran huomasin suuttuvani erään asiakkaani kertomansa mukaan saamastaan kohtelusta. Kun kysyin häneltä, miltä tuntuu, hän sanoi, että lamaantuneelta. Riitatilanteessa hän tunsi avuttomuutta, kun ei ollut yhtä nopea kuin vastapuoli. Se mikä saa toisen huutamaan, saa toisen hiljenemään, Ranta kertoo.

Puolisoaan tunnekylmäksi syyttävän osapuolen on myös syytä katsoa peiliin. Rannan mielestä riita tai valtataistelutilanne eivät ole oikeita tilanteita vaatia toista muuttamaan käytöstään.

– Palautteen tulee olla kannustavaa. Jos tietää, että toisella on vaikeuksia tunteidensa kanssa, voi sanoa, että voidaanko silti yrittää puhua näistä asioista, sillä tämä on minulle tärkeää.

Muuta taktiikkaa – älä syyllistä

Tunnekylmäksi puolisonsa kokeva osapuoli joutuu myös pohtimaan ja oivaltamaan, mistä omat käytösmallit ovat peräisin.

– Hän joutuu miettimään, miksi reagoi kuten reagoi ja mistä on sen oppinut. Vain siten voi luoda uuden mallin. Se voi ensin tuntua turhauttavalta, mutta onnistumisen kokemukset motivoivat, Teija-Liisa Ranta vinkkaa.

Helppoa se ei välttämättä ole.

– Jos tunnekylmän puolison reak­tio pelottaa, sen voi sanoa ääneen: minua pelottaa puhua aiheesta. Syyllistäminen aiheuttaa vain puolustusreaktion.

Lue myös:

Myrkyllinen parisuhde syö itsetunnon

Menikö suhde solmuun? Lue parisuhdeterapeuttien parhaat vinkit!

Onko lähipiirissäsi tunneköyhä ihminen? Näistä merkeistä tunnistat

Eikö mikään tunnu miltään? Sinulla voi olla aleksitymia

Katosiko keskusteluyhteys? Toimi näin, kun mies ei puhu

Jouduitko petetyksi edellisessä parisuhteessa? Näin rakennat luottamuksen uudessa liitossa

X