Ihmissuhteet

Tunnista eriväriset persoonallisuustyypit – näin heidän kanssaan kannattaa toimia

Tunnistamalla oman, puolisosi ja esimerkiksi pomosi persoonallisuustyypin värin, opit, miten heidän kanssaan kannattaa toimia.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Istock

Erilaisten ihmisten kanssa on helpompi tulla toimeen, kun oppii ymmärtämään, millaista persoonallisuustyyppiä he edustavat.

Tunnistamalla oman, puolisosi ja esimerkiksi pomosi persoonallisuustyypin värin, opit, miten heidän kanssaan kannattaa toimia.

Kirjailija ja tutkija Thomas Erikson esittelee kirjassaan Idiootit ympärilläni – Kuinka ymmärtää muita ja itseään neljä erilaista persoonallisuustyyppiä: punaisen, sinisen, keltaisen ja vihreän.

Käy TÄÄLLÄ testaamassa, minkä väristä persoonallisuustyyppiä sinä edustat.

Eriksonin mukaan eri persoonallisuustyyppien kanssa kannattaa kommunikoida eri tavoin. Kokosimme yhteen neljä eriväristä päätyyppiä ja vinkit siihen, kuinka heidän kanssaan kannattaa kommunikoida – mikäli haluaa päästä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Punainen eli hallitseva

Punainen ihminen on kilpailuhenkinen, kärsimätön, päättäväinen ja helposti suuttuva. Punainen ihminen tykkää toimia välittömästi.

1. Punaiselle ihmiselle ripeys merkitsee tehokkutta. Joten jos haluat sopeutua punaisen tahtiin, pidä kiirettä. Puhu nopeammin ja vilkuile kelloa, niin punainenkin tekee.

2. Pysy tiiviisti asiassa ja lörpöttele vähemmän. Säilytä vahva tuntuma taustatietoihin, sillä jos punainen henkilö aistii, että olet epävarma, hän saattaa esittää kysymyksiä ja painostaa sinua yksityiskohdista.

3. Punaiset tyypit räjähtävät helposti, mutta älä alistu siihen. Vaadi aikuista käytöstä äläkä anna hänen saada tahtoaan läpi huutamalla.

4. Ole oma-aloitteinen ja päättäväinen, uskalla pitää puolesi. Älä peruuta, vaan perustele mielipiteesi. Jos punainen ihminen pitää sinusta – sellaistakin voi tapahtua – hän saattaa kuunnella neuvojasi. Älä kuitenkaan odota lepertelyä tai kehuja.

Keltainen  eli innostava

Keltainen ihminen on luova, innostuva, avoin, ulospäin suuntautunut ja epäkäytännöllinen persoonallisuus. Keltainen ponnistelee saadakseen muut mukaan.

1. Jos haluat sopeutua keltaisen tyyliin niin hymyile usein, uskalla vitsailla ja naura paljon. On tärkeää, että tunnelma on rento ja mukava. Teillä on kivaa yhdessä.

2. Kuori viestistäsi kaikki mahdollinen pikkusälä. Keltainen ihminen harvoin haluaa tietää, miten asiat toimivat. Hänelle tärkeintä on, että ne toimivat.

3. Ole avoin ja osoita olevasi saatavilla. Opettele menemään fiilispohjalla, näytä että sinäkin rohkenet toimia näppituntumalta.

4. Ole jännittävä, kiinnostava ja moderni. Käytä esimerkiksi sellaisia ilmaisuja kuin juuri kehitelty, uusi idea, ei ennen käytetty.

5. Tee ennakkotyöt hyvin, ehdota tarkkaa toimintamallia ja valmistaudu vahtimaan, että suunnitelma toteutuu.

Vihreä eli vakaa

Vihreä ihminen on ystävällinen, vakaa, luotettava, kärsivällinen, jääräpäinen ja turvallisuushakuinen. Ei pidä konflikteista.

1. Sinun kannattaa osoittaa,  että olet valmis kuuntelemaan vihreän ihmisen pelkoja ja murheita. Älä missään nimessä paina päälle, vaan anna hänen tarvittaessa olla rauhassa.

2. Osoita olevasi kekseliäs, sillä hän ei välttämättä ole. Selitä ratkaisusi perusteellisesti ja kerro miten asiat etenevät.

3. Ole kärsivällinen. Jos haluat muuttaa jotakin, etene varovasti ja pienin askelin. Jos kritisoit vihreää ihmistä, tee se yksityisesti ja mahdollisimman ystävällisesti sekä konkreettisesti.

4. ”Hänhän on herrantähden aikuinen” -näkemys ei auta yhtään. Vihreä persoonallisuus ei välttämättä osaa päättää asioista, joten sinä joudut auttamaan häntä siinä. Mutta muista edetä hitaasti ja varovasti.

Sininen  eli analyyttinen

Sininen ihminen on tarkka, looginen, asiallinen, varovainen, laatutietoinen ja yksityiskohtiin juuttuva. Ihmissuhteet eivät kiinnosta häntä.

1. Jotta asiat toimisivat, sinun kannattaa tehdä kotiläksysi huolellisesti. Sininen ihminen on ajatellut kaikkea, niin sinunkin pitäisi. Ja ellet tiedä vastausta, sano se suoraan. Jos hän tajuaa hätävalheesi – ja yleensä hän tajuaa – peli on menetetty.

2. Unohda visiot ja innostavuudet, pitäydy tässä hetkessä ja ole selkeä sekä tarkka yksityiskohdissa. Vain faktoilla on merkitystä.

3. Korosta laatua, koska vain se on tärkeää. Älä hutiloi, se kertoo huonosta laadusta. Tarkista, tarkista ja tarkista.

4. Yritä perustella siniselle, että vaikka pöydästä puuttuu faktoja, joskus on silti järkevää edetä. Aikataulut vain ovat sellaiset. Yritä järkevästi luotsata häntä oikeaan suuntaan – tai edes johonkin suuntaan.

Lähteenä on käytetty kirjaa Thomas Erikson: Idiootit ympärilläni Kuinka ymmärtää muita ja itseään (Atena)

Lue myös:

Testaa, mitä persoonallisuustyyppiä edustat: punaista, keltaista, sinistä vai vihreää

Testaa mikä väri kuvastaa persoonallisuuttasi

Näin tunnistat hankalat ihmiset

Miksi hirviöpomoa kannattaa arvostaa

X