Ihmissuhteet

Voiko rakkauden kipinä syttyä, jos sitä ei ole heti alkuun? Kysyimme asiantuntijalta

Voiko rakkaus roihahtaa, vaikka ensikohtaaminen ei saisi perhosia lepattamaan vatsanpohjassa? Missä ajassa perhosten pitäisi heräillä, jos ne ovat herätäkseen? Kysyimme asiaa psykoterapeutti Tarja Santalahdelta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Rakkauden nopeasta tai hitaasta alkamistavasta on mahdotonta sanoa, kuinka vahva ja kestävä suhde tulee olemaan.

Voiko rakkaus roihahtaa, vaikka ensikohtaaminen ei saisi perhosia lepattamaan vatsanpohjassa? Missä ajassa perhosten pitäisi heräillä, jos ne ovat herätäkseen? Kysyimme asiaa psykoterapeutti Tarja Santalahdelta.

Väestöliiton terapiapalveluiden vastaava psykoterapeutti Tarja Santalahti tietää työssään tapaamiensa parien ansiosta, että rakkaus voi iskeä kuin salama tai roihahtaa liekkiin hitaan kytemisen jälkeen.

– Kumpikaan ei ole vähemmän parempi tapa rakastua toiseen, Santalahti sanoo.

Salamarakkaus ja hidas rakastuminen ovat fyysisesti erilaisia kokemuksia

Salamarakkaus ja esimerkiksi ystävyyssuhteesta alkunsa saava hidas rakastuminen ovat fyysisesti hyvin erilaisia kokemuksia.

Hitaasti rakastuessa syntyy kiintymys toiseen.

Salamarakkaudessa etuaivojen sosiaalista käyttäytymistä kontrolloiva otsalohko vaimenee, sillä serotoniinia erittyy rakkauden hurmassa tavanomaista vähemmän. Sen seurauksena rakastunut saattaa toimia hyvin impulsiivisesti ja tehdä mitä ihmeellisempiä tempauksia.

Hitaasti syttyvässä rakkaudessa vastaavaa ei käy.

– Hitaasti rakastuva saa rauhassa tutustua toiseen ilman tätä jumalatonta myrskyä aivoissa. Hitaasti rakastuessa syntyy kiintymys toiseen. Naisilla erittyy oksitosiinia ja miehillä vasopressiiniä, Santalahti selittää.

Usein hitaasti syttyneeseen rakkauteen suhtaudutaan salamarakkautta vakavammin

Rakastumista ensisilmäyksellä ihannoidaan usein esimerkiksi elokuvissa. Tosielämässä asetelma on kuitenkin toinen. Santalahden mukaan ihmisten arvostus ja luotto hitaasti syttyvää rakkautta kohtaan on usein suurempi kuin salamarakkautta kohtaan.

– Olen usein kuullut ihmisten ajatuksia siitä, että hitaasti syttynyt rakkaus olisi salamarakkautta vahvempi ja kestävämpi rakkauden muoto, Santalahti kertoo.

Joku on kauniisti sanonut, että minä pysyn avoimena sinun rakkaudellesi.

Santalahti on kuitenkin huomannut, että rakkauden alkamistavasta on mahdotonta sanoa, kuinka vahva ja kestävä suhde tulee olemaan.

– Jotta suhde tulee kestämään, tarvitaan sekä huumaa että järkeä.

Kipinää täytyy ylläpitää ja sen muisteleminen auttaa vaikeina hetkinä

Santalahden mukaan on hyvin tärkeää, että kipinää ylläpidetään parisuhteessa. Se onnistuu olemalla toisesta kiinnostunut ja avoin.

– On tärkeää olla kiinnostunut, mitä toiselle kuuluu, mitä hän ajattelee asioista ja mitä hän tuntee sinua, erilaisia tilanteita ja asioita kohtaan. On hirveän tärkeää, että jakaa toiselle itsestään.

– Kun on siirrytty rakastumisen tunteesta rakastamiseen, niin kyllähän kipinä näkyy siinä, että voi ihan vilpittömästi sanoa toiselle, että on ihanaa olla sinun kanssasi, on ihanaa, että olet olemassa ja haluan olla osa sinun elämääsi. Joku on kauniisti sanonut, että minä pysyn avoimena sinun rakkaudellesi. Minusta se on aivan fantastisesti sanottu, Santalahti kertoo.

On kuitenkin hyvin tavallista, että joskus kipinä häviää hetkeksi. Noina hetkinä pelkkä muisto kipinästä on äärimmäisen tärkeä.

– Kipinä on se, mitä muistellaan heikkoina ja huonoina aikoina, Santalahti vahvistaa.

Kipinän syttymiselle kannattaa antaa toinen mahdollisuus

Kuinka kauan kipinän syttymistä sitten kannattaa odotella? Santalahden mukaan on mahdotonta sanoa aikarajaa sille, milloin kipinöiden pitäisi alkaa lennellä. Ensitreffien perusteella Santalahti ei kuitenkaan tekisi päätöstä kipinän syttymisestä.

– Jos nyt joku aikaraja pitää sanoa, niin anna ensitreffien jälkeen vielä toinen mahdollisuus. Ensivaikutelma on toki tärkeä, mutta siihen voi joskus liittyä niin paljon jännittämistä, takana voi olla vaikkapa tavallista huonompi työpäivä tai on voinut sattua jotain muuta sellaista, jota ei halua heti jakaa siinä ensimmäisellä kohtaamiskerralla, Santalahti sanoo.

X