Ihmissuhteet

Yksipuolinen ihastuja – miksi kiinnostus loppuu, kun toisen tunteet heräävät?

Lopahtaako oma kiinnostuksesi välittömästi, jos ihastuksesi kohde alkaa osoittaa selviä kiinnostuksen merkkejä? Tunteidesi muuttuminen ykskaks hämmentää todennäköisesti sekä sinua että kumppaniehdokastasi.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Samanlaisen kaavan toistaminen ihastumisissa voi olla todella raastavaa.

Lopahtaako oma kiinnostuksesi välittömästi, jos ihastuksesi kohde alkaa osoittaa selviä kiinnostuksen merkkejä? Tunteidesi muuttuminen ykskaks hämmentää todennäköisesti sekä sinua että kumppaniehdokastasi.

Olet korviasi myöten ihastunut. Teet kaikkesi tehdäksesi vaikutuksen ihastuksesi kohteeseen ja mietit häntä suorastaan pakonomaisesti. Kuitenkin heti, kun ihastuksesi kertoo olevansa sinusta kiinnostunut, intosi häntä kohtaan laimenee. Itse asiassa sinusta alkaa tuntua siltä, että jutustanne ei sittenkään voi tulla mitään. Kuulostaako tutulta?

Esimerkiksi näiden syiden takia kiinnostuksesi saattaa loppua, kun tunteisiisi vastataan:

Nautit jännityksestä

Usein ajatellaan, että vain miehet nauttivat naisten jahtaamisesta. Ihastuksen vikittelemisen aiheuttavasta jännityksestä voi kuitenkin nauttia kuka tahansa sukupuoleen katsomatta.

Kun toinen lopulta lankeaa sinuun, tuntuu siltä, että olet voittanut haasteen ja kaikki jännitys on ohi. Suhteen rakentamisen sijaan olet kiinnostunut jo seuraavasta haasteesta.

Haet suhteen sijaan hyväksyntää

Jos olet joskus ihmissuhdehistoriassasi joutunut esimerkiksi komean ja tumman jääkiekkoilijamiehen torjumaksi, saatat ihastua tummiin ja komeisiin jääkiekonpelaajiin ja janota heidän ihastustaan vain sen takia, että saisit todistettua itsellesi, että kelpaat.

Kun jääkiekkoa harrastava komistus sitten iskee silmänsä sinuun, sinusta saattaa tuntua, että et enää tarvitse häntä. Sait häneltä jo sen, mitä kaipasit: hyväksynnän.

Miksi kiinnostus loppuu, kun toisen tunteet heräävät?
Kiinnostus toiseen voi lopahtaa siksi, koska sait jo sen, mitä tavoittelit.

Ystäväsi saattavat saada pääsi kääntymään

Jos olet pitkään haikaillut ihastuksen perään, joka ei näytä innostumisen merkkejä, ystäväsi ovat saattaneet puuttua peliin ja neuvoa sinua. He ovat saattaneet esimerkiksi sanoa, että ihastuksen kohde ei ymmärrä omaa parastaan tai kertoneet sinulle, että ansaitset parempaa.

Nämä neuvot saattavat mennä suoraan alitajuntaan ja kesyttää ihastumisen tunteet.

Pelkäät sitoutumista

Sitoutumiskammoinen ihminen pelästyy, kun suhde on muuttumassa vakavammaksi. Oma ahdistus saattaa olla niin vahva, että se peittää alleen kaikki ihastumisen ja jopa rakastumisen tunteet.

Sitoutumiskammo juontaa usein juurensa aikaisempiin pettymyksiin ja sydänsuruihin. On helpompi torjua toinen aikaisessa vaiheessa kuin antaa tunteiden kehittyä ja saada silloin pahasti siipeensä.

Pahasta sitoutumiskammosta kärsivän kannattaa harkita ammattiavun hakemista.

Et usko ansaitsevasi rakkautta

Etkö syvällä sisimmässäsi usko, että ansaitset rakkautta? Jos koet, että et ole rakastettava, toisen kiinnostus näyttäytyy sinulle kummallisena. Pahimmillaan saatat alkaa ajatella, että ihastuksessasi on oltava jotain vikaa, kun hän on kiinnostunut sinusta – ja se saattaa saada tunteesi viilenemään.

Toisen kiinnostus pudottaa sinut pois pilvilinnoista

Ihastumisen alkuaikoina monet maalailevat mielessään kuvia unelmien prinssistä, jonka kanssa kaikki sujuu kuin rasvattu ja arki ei ole lainkaan läsnä. Tunteet saattavat jopa estää järkiperäisen ajattelun. Kun on omien ihastumisen tunteiden vallassa ja toisen tunteista ei ole vielä perillä, on tilanne mitä mainioin haavekuvien maalailemiseen. Jos vielä näette harvoin, todellinen tutustuminen jää vähäiseksi.

Kun toinen sitten kertoo omasta kiinnostuksestaan, ollaan usein ensimmäisten merkittävien päätösten äärellä. Silloin suhdetta on pakko tarkastella realistisesti. Jos ihastuit toiseen oitis, saatat pilvilinnoista laskeutumisen jälkeen jopa ymmärtää, että olet todellisuudessa ihastunut itse maalailemaasi haavekuvaan hänestä – et häneen itseensä. Tunteesi saattavat laimentua jopa siinä määrin, että et olekaan enää kiinnostunut suhteesta.

Lähteet: 2 Know Myself, Seventeen, The Huffington Post, The Personal Development Guy

Lue myös:

Ihastuminen – koukussa rakastumisen tunteeseen

Kärsitkö sitoutumiskammosta tai ahdistaako läheisyys? Saatatkin olla välttelevästi kiintynyt

Oletko liian nirso deittailija? Nämä 7 merkkiä paljastavat

Pitkä parisuhde – miksi yhteen kasvaminen kannattaa?

X