Julkkikset

Laila Snellmanin äiti kuoli maaliskuussa, se oli mullistava asia myös Claudia-tyttärelle: ”Pahinta oli ymmärtää, että tulee hetki, jolloin minä väistämättä menetän Lailan”

Laila Snellmanin äiti Pepita on kuollut, ja Snellmanin naisten on aseteltava itsensä sukupolvien ketjuun uudella tavalla. Se on sekä haikeaa että helpottavaa.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

Laila ja Claudia Snellman viettävät paljon aikaa yhdessä sekä töissä että vapaalla.

Laila Snellmanin äiti Pepita on kuollut, ja Snellmanin naisten on aseteltava itsensä sukupolvien ketjuun uudella tavalla. Se on sekä haikeaa että helpottavaa.

Laila Snellmanin äiti Pepita Snellman kuoli maaliskuussa lähes 91-vuotiaana kotonaan Ranskassa.

Laila suree äitiään­. Aina silloin tällöin hän unohtaa, että äiti on kuollut ja jo melkein tarttuu puhelimeen soittaakseen tälle. Kun hän muistaa, päällimmäinen tunne on huojennus.

– Suru ja huojennus ovat kummallinen yhdistelmä, mutta äiti oli valmis. Hän sanoi itsekin nähneensä jo kaiken. Hän sai lähteä juuri niin kuin oli toivonut, vailla tuskia omassa vuoteessaan nukkuessaan, Laila miettii.

Claudia Snellmaniin isoäidin kuolema vaikutti toisin. Surun ja haikeuden keskellä hänen mieleensä nousi pelko, että jonakin päivänä osat vaihtuvat.

– Tunsin valtavaa myötätuntoa, kun seurasin Lailan surua. Pahinta oli kuitenkin ymmärtää, että tulee hetki, jolloin minä väistämättä menetän Lailan. Se oli stressaavaa, sillä Laila ja minä olemme hyvin läheisiä.

Oman surunsa rinnalla Laila lohdutti Claudiaa.

– Sanoin Claudialle, että kun minä kuolen, hän on itsekin jo vanha. Kaikki tuntuu silloin aivan toisenlaiselta. Silloin kaikki on luonnollista.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Jutussa Claudia ja Laila Snellman pohtivat omaa äitisuhdettaan ja omaa äitiyttään. Mitä virheitä he eivät ole halunneet toistaa? Lue koko juttu Annasta 7/2021 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X