Julkkikset

Aivotutkija Minna Huotilainen kehittää elämäntapaa, jonka avulla aivot voivat hyvin: ”Siivoamiseen käytetty aika on turhaa”

Minna Huotilainen miettii aivoja, kun hän syö, kun hän tekee töitä ja kun hän jättää taas kerran siivoamatta.
15.3.2018 Teksti: Maria Tojkander Kuvat: Pekka Nieminen/Otavamedia

Kuka minä olen, miksi olen täällä ja miten minun kannattaisi elää? Näihin ihmiskunnan isoihin kysymyksiin Minna Huotilainen, 49, etsii vastauksia. Aivotutkijana hän etsii niitä tieteenalansa menetelmillä.

– Yritän kehittää elämäntapaa, jonka avulla aivot voivat hyvin.

Sellaiseen elämään kuuluu ainakin hyvää ruokaa. Hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka pitävät verensokerin tasaisena pitkään. Kofeiinia, joka piristää aivoja. Toisin sanoen ruisleipää ja mustaa teetä.

Huotilainen myös kunnioittaa unta.

– Pyrin nukkumaan joka yö kahdeksan tuntia – arkisin. Lomalla nukun enemmän.

Siivoamisesta stressaaminen on turhaa

– En pidä siivoamisesta. Siihen käytetty aika on mielestäni melko turhaa, Minna sanoo.

Erityisen turhaa on siivoamisesta stressaaminen. Se on myös aivojen kannalta vahingollista, kuten muukin jatkuva negatiivisuus.

– Sitä paitsi me tarvitsemme bakteereita. Varsinkaan lapsiperheessä ei kannata siivota liikaa, jos haluaa välttää allergioita, hän jatkaa.

Huotilaisten perheessä desinfiointiaineiden käyttö on kielletty.

Heikkoutensa Minnallakin on. Liikunta auttaa jaksamaan, parantaa unen laatua ja antaa elimistölle käskyn valmistaa uusia aivosoluja.

– Tiedän piinallisen hyvin, että pitäisi liikkua, mutta en ole löytänyt itsestäni sellaista liikunnan iloa ja tarvetta kuin miehelläni ja lapsillani on.

Siksi Minna motivoi itseään liikkumaan järkisyillä.

– Keväästä syksyyn poljen pyörällä töihin päivittäin. Eikä se tunnu edes hankalalta, kun teen sitä joka päivä, jolloin siitä tulee osa arkea.

Minna Huotilainen, 49

Työ: Aivotutkija ja kasvatustieteen professori

Perhe: Diplomi-insinööripuoliso Tommi ja kaksi tytärtä

Asuu: Vanhassa puutalossa Helsingin Toukolassa puolisonsa ja nuoremman tyttärensä kanssa

Ajankohtaista: Minnan yhdessä aivotutkija Katri Saarikiven kanssa kirjoittama tietokirja Aivot työssä julkaistiin äskettäin.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, millaista elämää hän elää, jotta hänen aivonsa voivat mahdollisimman hyvin. Sekin paljastuu, miten aivotutkija ymmärtää sielun. Lue juttu Annasta 11/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentit (7)

Siivoaminen on mitä parasta ajattelua ja mielenpuhdistamista ! Siinä mielessä eri mieltä tutkijan kanssa, mutta hänen puolestaan taitaakin siivota joku muu ja robotti-imuri ?

Ei ajatus siivoamisesta ole kaikille tympeä ja stressiä aiheuttava. Päinvastoin, se voi olla toimintana iloa ja virkistystä aiheuttavaa ja lisää näin kaikinpuolista hyvinvointia. Itse rakastan harmoniaa ja tiettyyn määrään siisteyttä. En stressaa siivoamisella yms. laisinkaan itseäni. En aio aivoterveyden nimissä luopua siisteydestä ja järjestyksestä omassa toimintaympäristössäni.

Jotkut eo vaa voi elää sotkussa. Aivotutkija jos ri siivoa muka rasittaa aivojs. Minun aivoja ainakin puhtaus ja siiteys ruo mielihyvän.Elä sinä vaan sotkussa kaikille aivoille ei sovi.

Siivoaminen on mitä parasta ajattelua ja mielenpuhdistamista ! Siinä mielessä eri mieltä tutkijan kanssa, mutta hänen puolestaan taitaakin siivota joku muu ja robotti-imuri ?

En myöskään pidä siivoamisesta eikä siis varmasti ole aivolepoa. Siivoan harvoin koska se on niin tylsää.

Minä pidän siivoamisesta. Nautin sen tuomasta puhtaudesta ja hyvänolon tunteesta, jonka puhdas ympäristö saa aikaiseksi. Illalla on mukava käpertyä puhtaaseen vuoteeseen. Puhdas ja siisti ympäristö rentouttaa ja vapauttaa mieleni. Työskentelen ympäristössä, jossa puhtaudella on merkitys monen toiminnan onnistumiseen. Osana siitä, saan onnistumisen iloa turvallisuudesta, jota voin välittää asiakkaille, joiden turvallisuus on tuosta puhtaudesta kiinni. Olen ylpeä alan ammattilainen ja kyllä nautin siivouksesta ja sen tuomasta ihanasta ja vapauttavasta tunteesta. Siivous on yhteiskunnallisestikin merkittävää. Ilman sitä mm terveydellisten tilojen toiminta olisi täysin mahdotonta.

Minun kiinalainen horoskooppimerkkini sika ”siivoaa vain pakon edessä”, ja tämä pitää täsmälleen paikkansa, mitä minuun tulee. Kyllä uimahallireissu tai nettiristikko aina nuohoamisen voittaa minun mieltymyksissäni. Silloin kun on pakko siivota, pistän lempimusiikkia päälle, tai jonkun kivan leffan. Ei tunnu niin tylsältä silloin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *