Julkkikset

Aivotutkija Minna Huotilainen kehittää elämäntapaa, jonka avulla aivot voivat hyvin: ”Siivoamiseen käytetty aika on turhaa”

Minna Huotilainen miettii aivoja, kun hän syö, kun hän tekee töitä ja kun hän jättää taas kerran siivoamatta.
15.3.2018 Teksti: Maria Tojkander Kuvat: Pekka Nieminen/Otavamedia

Kuka minä olen, miksi olen täällä ja miten minun kannattaisi elää? Näihin ihmiskunnan isoihin kysymyksiin Minna Huotilainen, 49, etsii vastauksia. Aivotutkijana hän etsii niitä tieteenalansa menetelmillä.

– Yritän kehittää elämäntapaa, jonka avulla aivot voivat hyvin.

Sellaiseen elämään kuuluu ainakin hyvää ruokaa. Hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka pitävät verensokerin tasaisena pitkään. Kofeiinia, joka piristää aivoja. Toisin sanoen ruisleipää ja mustaa teetä.

Huotilainen myös kunnioittaa unta.

– Pyrin nukkumaan joka yö kahdeksan tuntia – arkisin. Lomalla nukun enemmän.

Siivoamisesta stressaaminen on turhaa

– En pidä siivoamisesta. Siihen käytetty aika on mielestäni melko turhaa, Minna sanoo.

Erityisen turhaa on siivoamisesta stressaaminen. Se on myös aivojen kannalta vahingollista, kuten muukin jatkuva negatiivisuus.

– Sitä paitsi me tarvitsemme bakteereita. Varsinkaan lapsiperheessä ei kannata siivota liikaa, jos haluaa välttää allergioita, hän jatkaa.

Huotilaisten perheessä desinfiointiaineiden käyttö on kielletty.

Heikkoutensa Minnallakin on. Liikunta auttaa jaksamaan, parantaa unen laatua ja antaa elimistölle käskyn valmistaa uusia aivosoluja.

– Tiedän piinallisen hyvin, että pitäisi liikkua, mutta en ole löytänyt itsestäni sellaista liikunnan iloa ja tarvetta kuin miehelläni ja lapsillani on.

Siksi Minna motivoi itseään liikkumaan järkisyillä.

– Keväästä syksyyn poljen pyörällä töihin päivittäin. Eikä se tunnu edes hankalalta, kun teen sitä joka päivä, jolloin siitä tulee osa arkea.

Minna Huotilainen, 49

Työ: Aivotutkija ja kasvatustieteen professori

Perhe: Diplomi-insinööripuoliso Tommi ja kaksi tytärtä

Asuu: Vanhassa puutalossa Helsingin Toukolassa puolisonsa ja nuoremman tyttärensä kanssa

Ajankohtaista: Minnan yhdessä aivotutkija Katri Saarikiven kanssa kirjoittama tietokirja Aivot työssä julkaistiin äskettäin.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, millaista elämää hän elää, jotta hänen aivonsa voivat mahdollisimman hyvin. Sekin paljastuu, miten aivotutkija ymmärtää sielun. Lue juttu Annasta 11/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Lue myös

Suosittelemme