Julkkikset

Anni Hautala innostui mielenhallinnan tekniikoista: ”Olen alkanut ottaa vastuuta tunteistani”

Juontaja Anni Hautala on oivaltanut, miten tärkeää on yrittää hallita kuohuvia tunteita. – Yritän muuttaa itseäni niin, etteivät turhat murheet saisi minua raiteiltaan.

Teksti:
Anna.fi
Kuvat:
Mirva Kakko

Anni Hautala uskoo, että myönteinen ajattelu tekee hyvää paitsi itselle myös muille.

Juontaja Anni Hautala on oivaltanut, miten tärkeää on yrittää hallita kuohuvia tunteita. – Yritän muuttaa itseäni niin, etteivät turhat murheet saisi minua raiteiltaan.

Anni Hautala istahtaa helsinkiläisen Ravintola Löylyn pöytään. Lähettyvillä on crossfit-sali, jossa hän käy kuntopiirissä.

Anni pitää huolta sekä fyysisestä että henkisestä kunnostaan. Viimeksi mainittua hän hoitaa esimerkiksi pitämällä kiitollisuuspäiväkirjaa.

– Paitsi pakko tunnustaa, että en ole jaksanut pitää sitä viime aikoina. Mutta välillä yritän muistaa iltaisin ennen nukahtamista ­luetella asioita, joista olen kiitollinen.

Anni Hautala: ”Murehtimiseen voi jäädä koukkuun”

”Uskon siihen, että jokaisella on sisäisiä ristiriitoja. Monta kertaa on helpompi turruttaa itseään kuin yrittää ratkoa ongelmiaan. Yksi vetää kännit, toinen pakenee katselemalla telkkaria. Sillä tavalla voi väistellä kipua eikä tarvitse tehdä töitä itsensä kanssa.

Oma tapani väistellä ongelmia on murehtia. Murehtimiseenkin voi jäädä koukkuun, koska siitä saa tietynlaista lohtua. Mutta samalla kun vellon turhissa murheissani, väistelen oikeaa syytä ja siirrän vastuun itseltäni.

Nykyisin yritän muuttaa itseäni niin, etteivät turhat murheet saisi minua raiteiltaan. Olen esimerkiksi opetellut kysymään mahdollisimman nopeasti ja suoraan kyseiseltä henkilöltä, jos jokin asia häneen liittyen vaivaa minua.

Lue myös: Anni Hautala ja maukkaat reseptit: helppo uunifeta, merellinen voileipäkakku, arkinen kinkkukiusaus ja ihana mustikkakakkutorttu

Olen harjoitellut myös sellaista, että jos kiihdyn jostakin, yritän pysäyttää tunnekuohun. Yritän ottaa etäisyyttä tarkastelemalla, että kas, mielenkiintoista, nyt minulla on tuollainen tunne. En halua antaa loputonta valtaa mielelle ja egolle.

Suoraan puhuminen ja rauhoittuminen ovat keinoja, joiden avulla olen alkanut ottaa vastuuta itsestäni ja tunteistani. Osaan ajoittain laskea jo kymmeneen ennen kuin toimin. En hallitse itseäni tietenkään täydellisesti, ja vieläkin pystyn räjähtämään sormien napsautuksesta. Suuttuessa asia menee niin syvälle. Se on kuin jokin eläinreaktio.”

Luit juuri lyhennelmän Annan 8/2020 kansijutusta, jonka on kirjoittanut Tyyne Pennanen. Hyvinvoinnin avaimet -sarjan jutussa juontaja Anni Hautala kertoo muun muassa, millaisia mielenhallinnan keinoja hän käyttää. Entä miksi hän rakastaa rutiineja, ryppyjä ja harmaita hiuksia? Miksi valta ja uskonlahkot kiehtovat Annia? Miten Anni pitää huolta hyvinvoinnistaan ja mitä hän välttelee? Lue koko juttu Annan numerosta 8/2020 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X