Julkkikset

Radiojuontaja Pertti Salovaara kahden avioeron jälkeen: ”Ehkä eniten tässä maailmassa kadun uskottomuuttani”

On monta asiaa, jotka Pertti Salovaara tekisi toisin, jos voisi. Eniten harmittaa se, että hän tuli sössineeksi kaksi avioliittoa.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Sara Pihlaja

– Avioerot ovat olleet suuria epäonnistumisia.

On monta asiaa, jotka Pertti Salovaara tekisi toisin, jos voisi. Eniten harmittaa se, että hän tuli sössineeksi kaksi avioliittoa.

Harmaa Audi pitkin pääkatua. Keskellä Lempäälän kuntaa seisoo harmaakivikirkko. Siellä  radiojuontaja Pertti Salovaara ja tv-kuuluttaja Elina Rintala vihittiin kolmesataapäisen vierasjoukon edessä kesällä 1994. Puoliso tarttui matkaan juttukeikalta, joka venyi kolmen päivän mittaiseksi.

Pertti halusi kyyditä morsiamensa parin kilometrin matkan kirkolta juhlapaikalle Vaihmalan hoviin sivuvaunullisella moottoripyörällä. Koska Pertillä ei ollut moottoripyöräajokorttia, hän kävi kysymässä poliisilaitokselta, heltiäisikö sulhaselle poikkeuslupa hääpäiväksi. Ei hellinnyt, mutta luvattiin, ettei sinitakkeja näkyisi reitin varrella.

Unelmien koti perustettiin vaaleansiniseen pitsihuvilaan Vanajaveden rantaan. Esikoinen, Rosina, syntyi vuonna 2000 ja Milana viisi vuotta myöhemmin.

– Halusin, että tyttäreni saavat kaikkea sitä, mistä itse jäin lapsena paitsi. Vanhempani erosivat, kun olin yksivuotias, ja jäin äidille. Minulla ei siis ole muistikuvia isän kanssa asumisesta. Omille lapsilleni halusin olla läsnä oleva isä.

Mutta Milanan syntyessä Pertti oli jo kansanedustaja. Olo oli juhlava ja hieman epäuskoinen, kun hän ensi kertaa nousi Eduskuntatalon portaita puku päällä ja salkku kädessä. Minäkö tässä todella olen? Poika Raahesta, peruskoulupohjalta.

Pertti Salovaara: ”Poden edelleen huonoa omaatuntoa siitä, etten pystynyt pitämään lupaustani olla läsnä lapsille”

Perhe ei sen jälkeen nähnyt isästä kuin vilauksen. Pertti nousi Helsingin-junaan aamuseitsemältä ja palasi iltakahdeksalta, parahultaisesti peitelläkseen lapset nukkumaan.

– Poden edelleen huonoa omaatuntoa siitä, etten pystynyt pitämään lupaustani olla läsnä lapsille.

Kansanedustajan ura päättyi 2011, samoihin aikoihin kuin ensimmäinen avioliitto. Hän arvelee, että ilman sairastumista molemmat olisivat saattaneet jatkua.

Uusi onni löytyi pian. Pertti vei vihille parikymmentä vuotta nuoremman Annan, ja heille syntyi nyt viisivuotias tytär Isabella. Vaimo haki eroa 2018. Sen jälkeen Pertti on harjoittanut paljon itsetutkiskelua.

– Avioerot ovat olleet suuria epäonnistumisia. Etenkin, kun syy oli täysin minussa. On helvetin vaikeata antaa itselleen anteeksi, että on tällä tavalla möhlinyt.

Missä Pertti toimisi nyt toisin, jos voisi?

– No, en olisi niin perso muilta naisilta saamalleni huomiolle. Ehkä eniten tässä maailmassa kadun uskottomuuttani.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Miia Siistonen. Jutussa Pertti Salovaara kertoo muun muassa mielenterveysongelmastaan ja siitä, miksi luopui unelmiensa kodista. Lue koko juttu Annasta 42/2020 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X