Julkkikset

Arja Korisevalla on keinonsa, joilla liekki palaa pitkässäkin liitossa: ”Ei voi vain ajatella, että kyllä tuo minusta tykkää!”

Laulaja Arja Koriseva ja hänen Pekka-puolisonsa eivät ole koskaan pitäneet parisuhdettaan itsestäänselvyytenä. Kolmen lapsen vanhemmat ovat alusta asti huolehtineet siitä, että heille jää myös kahdenkeskistä aikaa.

Teksti:
Terhi Harper
Kuvat:
Liisa Valonen, Arja Korisevan Kotialbumi

Artistin työssään Arja haluaa herätellä ihmisiä kuuntelemaan heidän omaa sisintään.

Laulaja Arja Koriseva ja hänen Pekka-puolisonsa eivät ole koskaan pitäneet parisuhdettaan itsestäänselvyytenä. Kolmen lapsen vanhemmat ovat alusta asti huolehtineet siitä, että heille jää myös kahdenkeskistä aikaa.

Toiveiden sanoittaminen ääneen pakottaa jotakin itsessä liikkeelle. Tähän laulaja ja viihdetaiteilija Arja Koriseva, 57, on aina uskonut. Osallistuessaan Vain elämää -ohjelmaan vuonna 2020 Arja laittoi merkille, että oli artistijoukon ainoa, joka ei ollut vielä sanoittanut tai säveltänyt omia kappaleitaan. Yhteiset keskustelut Satulinnassa johtivat lopulta hetkeen, jolloin tuntui oikealta lausua julki pitkäaikainen haave omien lauluntekstien kirjoittamisesta.

Haaveen kuuli myös sanoittaja-säveltäjäkolmikko Eija Hinkkala, Antti Kleemola ja Samuli Turunen.

– Ihanaa! Vihdoin joku patistaa minua, oli ensimmäinen ajatukseni, kun Eija keväällä ehdotti minulle yhteistä sävellys- ja sanoitusretriittiä kotonani Toivakassa. Liian kauan olin lykännyt kirjoittamista, mutta nyt rinnallani olivat ammattilaiset, jotka uskoivat unelmaani.

Kesäkuussa, kun tangokuningattareksi kruunaamisesta on tänä vuonna kulunut 33 vuotta, unelma tuli todeksi; Arjan ensimmäinen yhdessä Eijan kanssa sanoittama kappale Puhun pienillä kirjaimilla näki päivänvalon. Laulu kertoo anteeksiantamisen ja kauniisti kuuntelemisen tärkeydestä.

– Olin vuosien saatossa kirjoittanut tämän lauseen monet kerrat milloin minkäkin paperin kulmaan tietämättä oikein miksi. Tähän ajatukseen tartuimme heti Eijan kanssa.

Harjoitusversio, jonka Arja lauloi Antin ja Samulin synnyttämään melodiaan, jäikin lopulliseksi.

– Aluksi vastustin ajatusta; minähän vasta fiilistelin! Nyt ajattelen, että tiimini oli oikeassa. Ääniraidalta kuuluu tulkinta, jossa olen uudella tavalla lähellä ja läsnä. Se vaati rohkeutta, mutta heittäytyminen kannatti.

”Lepo on edellytys jaksamiselle”

”Artistin työ on muovannut sisäistä kelloani. Olen hitaimmillani aamulla, pirteä ja täynnä ideoita iltapäivään mennessä ja kaikkein terävimmilläni illalla, johon keikat useimmiten ajoittuvatkin.

”Jos yöuni on jäänyt vähälle, korjaan asian päivänokosilla.”

Istuminen ratin takana kaikkina vuorokaudenaikoina ja kaikissa olosuhteissa on opettanut taistelemaan väsymystä vastaan. Unta tarvitsen kuitenkin kahdeksan tuntia vuorokaudessa. Riittävä lepo on edellytys niin äänen kunnossapysymiselle kuin fyysiselle ja henkiselle jaksamiselleni. Jos yöuni on jäänyt vähälle, korjaan asian päivänokosilla.

Olen kiitollinen siitä, että ääneni on toiminut ongelmitta ja soi edelleen kiinteänä, vaikka olen vuosikymmenten aikana puhunut ja laulanut valtavasti. Ennen vuoden 1989 Tangomarkkinoista alkanutta hullunmyllyä ehdin opiskella klassista laulua Keski-Suomen konservatoriossa seitsemän vuoden ajan ajatuksenani valmistua oopperalaulajaksi. Ajanjakso antoi hyvän pohjan oman instrumentin käyttöön ja huoltoon. Haastan ääntäni ja tekniikkaani edelleen yhä vaativammilla lauluilla.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X