Julkkikset

Arvaa kenen aamiainen! Mitä Maria Nordin, Leena Lehtolainen ja muut tutut syövät aamulla?

Kahvia tai teetä, puuroa eri miksauksina, terveellinen smoothie tai vaikka korvapuusti. Leena Lehtolainen, Maria Nordin, Jukka-Pekka Palo ja Riitta Väisänen kertovat, millaisella aamiaisella he aloittavat päivänsä. Arvaa, mikä aamiaisista on kenenkin!

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Heli Hirvelä, Pekka Nieminen/Otavamedia

Kahvia tai teetä, puuroa eri miksauksina, terveellinen smoothie tai vaikka korvapuusti. Leena Lehtolainen, Maria Nordin, Jukka-Pekka Palo ja Riitta Väisänen kertovat, millaisella aamiaisella he aloittavat päivänsä. Arvaa, mikä aamiaisista on kenenkin!

1. ”Korvapuusti pitää ehdottomasti saada”

korvapuusti aamiainen

”Nukun levottomasti ja katselen välillä televisiota ja heräilen monta kertaa yössä. Yleensä nousen ensimmäisen kerran ylös jo puoli kolmelta. Silloin juon lasillisen vettä ja laitan hunajateetä ja otan lisäksi pipareita tai paahtoleipää. Palaan eväitteni kanssa sohvalle katselemaan telkkaria tai lueskelemaan ja torkahtelen aina välillä. Toinen kissa nukkuu sohvan selkänojalla ja koirakin tulee välillä herättelemään ja nuolemaan.

Oikeasti herään seitsemän jälkeen, jolloin annan koiralle ja kissoille aamunappuloita, keitän kahvia ja valmistan varsinaisen aamiaisen. Välillä haluan kauraleipää, välillä ruisleivän, mutta leivän päälle teen aina kunnon ”tökön”: Sipaisen siihen ensin voimariinia, sitten tomaattimaksamakkaraa ja vähän laihaa kinkkua ja juustoa. Päällimmäiseksi panen vielä, ihan näön vuoksi, salaatinlehden ja ehkä tomaattiakin. Joskus on pakko saada Wotkin’sin aladobia ja sen kanssa ehdottomasti suolakurkkua. Saatan syödä myös marjoja tai puuroa, vähän vaihdellen.

Tärkeintä kuitenkin on saada jo ennen voileipää korvapuusti kahvin lisukkeeksi. Minulla on niitä yleensä pakasteessa, sillä kun näen hyviä, ostan useamman kerralla ja joskus saan niitä myös äidiltä. Uskon, että minulla on selkeä kanelivaje yön jälkeen, siitä se johtuu.”

2. ”Puurossani on sulatejuustosilmä”

Aamiainen

”Pyrin heräilemään yhdeksän maissa ja tykkään nauttia aamiaisen rauhassa. Asun lähes metsän keskellä omakotitalossa, joten tuijottelen mielelläni maisemaa olohuoneen isoista ikkunoista heti aamutuimaan. Kukaan ei herättele minua, ja saan nukkua miten pitkään haluan. Ainoastaan kissat saattavat naukua ruokaa ja tulla siihen tappelemaan keskenään.

Olen erittäin epäsosiaalinen aamulla, enkä olisi hyvää seuraa kenellekään, joten yksin nautittu aamiainen sopii minulle. Teen paljon töitä kotona ja huomaan, että viime vuosina päivärytmini on hiukan myöhästynyt ja epäsäännöllistynyt. Päivällä minun täytyy usein oikein muistuttaa itseäni säännöllisistä ruoka-ajoista.

Aamulla minulla kuitenkin on oikeasti nälkä, ja tavallisesti teen kahvin ja voileipien lisäksi puuron, jota miksailen vähän päivän mukaan. Käytän usein kauraa tai sitten ruista, ohraa, tattaria ja ehkä lisänä jotain siemeniä. Lisuke on tärkein juttu ja se on aina sama: pistän puurooni palasen sulatejuustoa, se antaa makuun kivasti potkua. Marjoja ja hedelmiä syön mielelläni, mutta en missään nimessä halua aamuisin mitään makeaa.

Lähden harvoin liikkeelle ilman aamiaista, vain työhön liittyvillä esiintymiskeikoilla saatan joskus käydä ensin reippaalla lenkillä ja nauttia hotelliaamiaisen vasta sitten.”

3. ”Tee ei potkaise kuten kahvi”

Aamiainen

”Aamuni alkaa kahdeksan maissa, jolloin nautin kupillisen vihreää teetä tai mate-juomaa ja syvennyn rauhassa päivän lehteen. Olen huomannut, että tee on aamulla lempeämpi vaihtoehto, se ei potkaise samalla tavalla kuin kahvi. Myöhemmin työpäivän aikana juon sen sijaan kahvia, ja varsinkin vapaapäivinä kotona nautin laatukahvit, joihin käytän itsejauhettuja papuja.

Varsinaisen aamiaiseni syön aamuteen jälkeen noin puolen tunnin viiveellä. Siihen kuuluu puuroa, johon lisätään kauraleseitä, pellavansiemeniä tai kvinoaa sekä jogurttia ja kesämökiltä kerättyjä marjoja pakasteesta. Aamulla en syö leipää enkä pullaa.

Kun menen työpaikalle, nappaan sieltä ruisleivän tai kananmunan ja banaanin – niiden avulla jaksan lounastaukoon asti. Olen huomannut, että jo parissa tunnissa energiataso alkaa laskea ja pitää saada vähän tankkausta. En syö mitenkään erityisen terveellisesti, mutta pyrin pitämään ravintorytmin melko säännöllisenä. Yritän napata jotain välipalaa vähintään kolmen tunnin välein.”

4. ”Vatkaan kahvini sekaan aina öljyä”

aamiainen

”Päiväni alkaa spesiaalipuurolla, jossa on paljon erilaisia terveellisiä siemeniä. Lisäksi valmistan smoothien, johon sekoitan esimerkiksi mustikkaa, avokadoa ja banaania. Valmismehuja en juo koskaan, vaan nautin marjat marjoina ja hedelmät hedelminä.

Myös kahvi kuuluu aamiaiseeni, mutta en käytä siihen maitoa, vaan lisään sekaan nokareen voita tai lorauksen öljyä ja vatkaan sen hiukan vaahtoavaksi. En ole täysin kasvissyöjä, vaan ruokavaliooni kuuluu jonkin verran myös vapaasti kasvanutta lihaa. Viljoja, sokeria ja maitoa en käytä, mutta juustoista tykkään.

Viikonloppuisin laitan mielelläni koko porukalle oikein kunnon brunssin, jossa on tavallisen aamiaisen lisäksi vaikka kasvispastaa ja enemmän hedelmiä sekä muita herkkuja. Makeita leivonnaisia en kuitenkaan harrasta. Esimerkiksi karamellit eivät maistu hyvältä mihinkään aikaan päivästä, en ole pistänyt niitä suuhuni kymmeneen vuoteen. Olen syönyt niin pitkään terveellisesti, että se tuntuu minusta täysin luontevalta.”

Oikeat vastaukset:

1. Riitta Väisänen

Riitta Väisänen

Juontaja ja näyttelijä Riitta Väisänen, 63, asuu Orimattilassa tyttärensä Sofia Mäkkylän kanssa. Riitta on aloittanut tubettamisen ja hän on syksyllä mukana muun muassa Tuurin kyläkaupasta kertovassa tosi-tv-ohjelmassa.

2. Leena Lehtolainen

Leena Lehtolainen

Kirjailija Leena Lehtolainen, 53, asuu Inkoossa. Hän on naimisissa ja hänellä on kaiksi aikuista lasta. Tänä syksynä ilmestynyt Maria Kallio -sarjan dekkari on nimeltään Viattomuuden loppu.

3. Jukka-Pekka Palo

Jukka-Pekka Palo

Kansallisteatterin näyttelijä Jukka-Pekka Palo, 63, asuu Munkkivuoressa ja perheeseen kuuluu pukusuunnittelijavaimo Riitta Anttonen-Palo sekä kaksi aikuista tytärtä. Tänä syksynä hän on mukana näytelmissä Koivu ja Tähti, Luulosairas ja Kuolema Venetsiassa.

4. Maria Nordin

Maria Nordin

Bloggari ja arkkitehti Maria Nordin, 33, asuu Helsingin keskustassa. Hän on naimisissa muusikko Reino Nordinin kanssa ja pariskunnalla on 6- ja 8-vuotiaat lapset. Maria on tullut tunnetuksi myös muun muassa sisäilma-asiantuntijana.

X