Julkkikset

Eikö naisen vatsa saa pömpöttää ilman, että heti onnitellaan raskaudesta? Anna Puun julkaisemasta kuvasta nousi kohu, joka herättelee

Kehorauhan puolesta puhuvan Anna Puun kuva tulkittiin perheenlisäysuutiseksi. Kohu on herättelevä: onko pyöreä vatsa Instagram-kuvassa todella niin poikkeuksellinen, että se tulkitaan oitis raskausvatsaksi?

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Liisa Valonen

Anna Puun ajattelusta on välittynyt kehorauhaa korostava asenne.

Kehorauhan puolesta puhuvan Anna Puun kuva tulkittiin perheenlisäysuutiseksi. Kohu on herättelevä: onko pyöreä vatsa Instagram-kuvassa todella niin poikkeuksellinen, että se tulkitaan oitis raskausvatsaksi?

Laulaja Anna Puu, 41, julkaisi sunnuntai-iltana Instagram-tilillään peilin kautta otetun selfien itsestään kireässä keikka-asussa. Heti kuvan julkaisun jälkeen kommenttikenttä täyttyi raskausonnitteluista ja -uteluista, joita ilmestyi kuvan kommenttikenttään monin kappalein.

Kuvan saateteksti ei vihjaa raskauteen, vaan on ennemminkin kaikkia kehoja ja kokoja ylistävä kehopositiivisuusjulistus: ”We come in all shapes and sizes”. Olemme kaikki erilaisia.

Pian kuvan julkaisemisen jälkeen Anna lisäsi kuvaan lisähuomautuksen.

”Huom en ole raskaana! Sitä tarkoitin tuolla ensimmäisellä lauseella, että voin ihan hyvin esiintyä sukka-asussa vaikka maha vähän ’pullava’ onkin!! Siellä on kasvanut kaksi ihanaa lasta ja en jaksa peitellä vatsaani siinä vainoharhassa, että joku ajattelee mun olevan raskaana. Oon 41-vuotias ja hiton ylpee mun kropan joka mutkasta ja kummusta”, Anna lisäsi kuvansa saatteen perään isoin kirjaimin.

Kuva on sittemmin kerännyt paljon kannustavia kommentteja. Moni kommentoi sitä, miten raskausutelut vatsan muodon perusteella ovat absurdeja, tökeröitä ja törkeitä. Moni kehuu Annan upeaa olemusta.

”Ihonmyötäisiin vaatteisiin pukeutuminen ei saisi olla vartalotyypistä kiinni”

Annan ajattelusta on jo aiemminkin välittynyt kehorauhaa korostava ja kehonkuvallista tasapainoa henkivä asenne.

– Ihonmyötäisiin vaatteisiin pukeutuminen ei saisi olla vartalotyypistä kiinni. Esiinnyn edelleen välillä tiukassa jumpsuitissa. En pyytele anteeksi sitä, että kehossani on mutkaa ja muhkuraa, Anna sanoi alkuvuodesta Annan haastattelussa.

Samassa haastattelussa Anna totesi myös, että hänelle on suht samantekevää, mitä muut hänen ulkonäöstään ajattelevat. Kun hän esimerkiksi hoidatti nuoresta asti häirinnyttä ihopoimua kaulallaan pistoksilla, hän teki sen itseään, ei muita tai heitä varten, jotka innokkaasti olivat sanomassa, ettei poimu ollut koskaan heitä häirinnyt.

– Oma tunne ratkaisee. Halusin näyttää freesiltä ja hoito tepsi, Anna kertoi haastattelussa.

Anna on kahden lapsen äiti. Hänellä on aviopuolisonsa Jukka Immosen kanssa toukokuussa 2021 syntynyt poika. Lisäksi Annalla on vuonna 2010 syntynyt tytär edellisestä avioliitosta.

Alkuvuoden haastattelussa Anna puhui myös siitä, miten raskaudet ovat vaikuttaneet hänen kehoonsa.

– Lasten saanti on luonnollisesti muokannut kehoa. En ole sitä tyyppiä, joka palautuu raskaudesta saman tien. Se harmittaa lähinnä siksi, etten mahdu joihinkin lempivaatteisiini, Anna kertoi.

Lue koko haastattelu: Anna Puu oli varannut häitään varten viinitilan Italiasta, mutta paikka vaihtui omaan olohuoneeseen: ”Oli pakko päästää irti siitä unelmasta”

Älä onnittele raskaudesta, jos et ole asiasta täysin varma

Episodi saa oikeutetusti kysymään: eikö naisen vatsa saa pömpöttää tai olla pyöreä ilman, että se tulkitaan perheenlisäykseksi ja onnitellaan raskaudesta? Kohu on herättelevä: onko pyöreä vatsa Instagram-kuvassa todella niin poikkeuksellinen, että se tulkitaan oitis raskausvatsaksi?

Entäpä raskausutelut ja -onnittelut? Miten niihin tulisi suhtautua? Kaksplus on julkaissut vastikään artikkelin siitä, miksi ikinä ei pitäisi onnitella raskaudesta, jos asiasta ei ole täysin varma.

Jutussa muistutetaan, että raskaudesta uteleminen on aina tahditonta, eikä onnittelemaankaan kannata ryhtyä ennen kuin henkilö itse ja selväsanaisesti kertoo odottavansa lasta.

Pullottavalle vatsalle voi olla sata muuta syytä, ja väärän johtopäätöksen tekeminen saattaa loukata pahasti. Puhumattakaan siitä, että raskauden tapaiset herkät aiheet ovat ihmisen ehdottomia yksityisasioita, joihin voi liittyä lapsettomuuden ja keskenmenojen tapaisia kipupisteitä.

Raskausuteluiden aiheuttamasta mielipahasta ja surusta on kertonut julkisuudessa muun muassa Jennifer Aniston, 53.  People-lehden haastattelussa vuonna 2021 tähti paljasti, että raskaushuhut ja -utelut ovat jatkuneet vuosikausia ja käyneet henkisesti niin raskaiksi, että hän on joutunut käsittelemään asiaa terapiassa.

Huffington Postin vuoden 2016 kirjoituksessaan Jennifer kirjoitti olevansa kurkkuansa myöten kyllästynyt vartalonsa ja vatsanseutunsa syynäykseen, samoin kuin koko naissukupuolen kokemaan tarkasteluun ja objektina oloon. Hollywood Reporterin tuoreessa haastattelussa tähti valottaa lisää tökeröistä vauvauteluista kärsivien tuskaa ja sitä, miten epäreilua on kysellä lapsenhankinnasta, vaikka ei ole mitään tietoa toisen tilanteesta.

X