Julkkikset

Kirsi Ylijoen lempipaikka on metsäjärvi Sipoonkorvessa: ”Juttelen kiville, minusta kumpuavat lapsenmielisyys ja vapaus”

Näyttelijä Kirsi Ylijoki lähtee metsään epävarmuuden hetkinä. ”Vaikka menettäisin työni, kukaan ei voi viedä minulta suhdettani luontoon.”

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Kirsi Ylijoen Kotialbumi

Kun näyttelijä Kirsi Ylijoki pääsee luontoon, maailman vaatimukset, pelot ja hälinä lakkaavat vaikuttamasta häneen.

Näyttelijä Kirsi Ylijoki lähtee metsään epävarmuuden hetkinä. "Vaikka menettäisin työni, kukaan ei voi viedä minulta suhdettani luontoon."

”Kuvassa olen lempipaikassani erään metsäjärven rannalla Sipoonkorven kansallispuistossa. Kävelen sinne kotoani puolessa tunnissa. Järvellä on pari rämää laituria, joilla istuskelen taivasta katsellen, eväitä syöden ja mietiskellen. Metsäjärvestä on tullut ystäväni, jonka kanssa keskustelen elämästäni.

Kuvanottohetkellä pohdittavaa riitti, sillä elettiin ensimmäistä epävarmaa koronasyksyä vuonna 2020. Olin päässyt taas harjoittamaan näyttelijän ammattiani­, mutta riemua kesti vain hetken. Sitten olimme jälleen tilanteessa, jossa esitykset olivat vaarassa peruuntua. Otin kuvan itsestäni, kun makasin laiturilla. Näen siinä kaikki elementit: ilman, taivaan, veden, maasta kasvavan ruohon, veden pinnalla kelluvat lehdet ja puut, joihin pääni, sydämeni ja sieluni sulautuvat.

Kuulun siihen sukupolveen, joka on saanut lapsesta asti ajella polkupyörällä vapaasti ja käydä yksin uimassa. Luontosuhteeni on vahvistunut pandemian myötä, sillä epävarmuuden hetkillä olen hakenut voimaa ja turvaa luonnosta. Metsäjärven rannalla maatessani minut valtaa syvä rauha ja tunne siitä, että kaikki järjestyy. Vaikka menettäisin työni, kukaan ei voi viedä minulta suhdettani luontoon.

Luontosuhteeni oli pitkään kadoksissa, kun opiskeluaikoinani asuin Helsingin keskustassa. Kuva muistuttaa siitä, etten halua enää erkaantua luonnosta. Monet ystäväni ihmettelevät, että eikö minua pelota, kun pyörin yksin metsissä. Pelkoni ja tunteeni asettuvat luonnossa perspektiiviin. Tulen metsästä kerta toisensa jälkeen rohkeampana takaisin.

Kirsi Ylijoki: Minulle metsäretket ovat harvoin kuntoilua

Kuvaan kiteytyy sekin, että luonto on minulle suorituksista vapaa vyöhyke. Lähden sinne harvoin kuntoilemaan. Retki voi olla kiihkeä, mutta yleensä se on havainnointia, kauniiden asioiden ihastelemista ja itseni kuuntelemista.

Kun lähden tarpomaan kohti järveä, olen vielä kiinni aikuisten maailman käytännöllisyydessä ja kaaoksessa. Metsästä palatessani juttelen kiville ja minusta kumpuavat lapsenmielisyys ja vapaus.”

Kirsi Ylijoki, 52, näyttelee Modernit miehet -komediasarjassa ja esiintyy Menopaussi-musikaalissa.

X