Julkkikset

Ex-taitoluistelija Mila Kajas-Virtanen, 49, aloitti teologian opinnot: ”Uskalsin tehdä jotakin rohkeaa”

Mila Kajas-Virtanen, 49, alkoi viime syksynä opiskella teologiaa. Entinen taitoluistelija ei enää piittaa tavoitteista kuten nuorena. – Ensimmäistä kertaa ajattelen, että matka on tärkeämpi kuin päämäärä, hän sanoo.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Mila Kajas-Virtanen haaveili yliopisto-opinnoista pitkään.

Mila Kajas-Virtanen, 49, alkoi viime syksynä opiskella teologiaa. Entinen taitoluistelija ei enää piittaa tavoitteista kuten nuorena. – Ensimmäistä kertaa ajattelen, että matka on tärkeämpi kuin päämäärä, hän sanoo.

Viime syyskuussa Mila Kajas-Virtanen, 49, avasi Helsingin yliopiston kirjaston oven ja astui sisään. Samalla hän avasi oven uuteen elämänvaiheeseen. Hän oli läpäissyt kesän pääsykokeet ja saanut oikeuden alkaa opiskella teologian ja uskonnontutkimuksen kandidaattiohjelmassa.

– Se tuntui niin hyvältä. Ajattelin, että olen uskaltanut tehdä omalla mittapuullani jotakin rohkeaa.

Mila muistetaan taitoluistelun nelinkertaisena Suomen mestarina. Hän luisteli 25-vuotiaaksi asti, jonka jälkeen hän on tehnyt markkinointi- ja viestintäalan töitä ja perustanut perheen puolisonsa kanssa.

Nyt pariskunnan kaksi tytärtä ovat jo teini-ikäisiä, eikä Milan aika kulu hampaiden pesuun, harrastuksiin kuskaamiseen, nenien niistämiseen. Siksi Mila alkoi jo joitakin vuosia sitten haaveilla opiskelemisesta. Aluksi ongelma oli se, että niin moni tieteenala kiinnosti. Mila listasi kiinnostavia aloja, ja teologia toistui listoilla kerrasta toiseen.

Kesällä 2017 hän alkoi suorittaa teologian perusopintoja avoimessa yliopistossa varmis­tuakseen valinnastaan.

Mutta miksi juuri teologinen tiedekunta? Onko Mila tullut uskoon?

– En suinkaan. Jotkut saattavat luulla, että teologian opiskeleminen olisi uskonnollista, sillä he eivät tiedä, mistä teologiassa on kyse. Teologiahan on oppiala, joka muun muassa tutkii uskomuksia ja tarkastelee uskontoa yhteiskunnallisena ilmiönä. Ei se ota tunnustuksellista kantaa.

– Minusta on mielenkiintoista perehtyä esimerkiksi siihen, millaisilla tavoilla kristinuskoa on historian eri vaiheissa tutkittu ja millaiset vaikutukset sillä on ollut kulttuuriimme.

Mila Kajas-Virtanen: ”Nyt haluan kehittää itseäni”

Mila opiskelee työnteon ohella. Avoimen yliopiston opintojen ansiosta kandidaatin tutkinto on jo lähes puoliksi tehty. Milloin se on kokonaan valmis? Entä milloin maisteriksi?

– En ole asettanut tavoitetta. Mietin sitten, kun olen valmistunut, että mikä minusta tulee isona.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni ajattelen, että matka on tärkeämpi kuin päämäärä, hän sanoo.

Itsensä sivistäminen on varmasti antoisaa, mutta kannattaako alkaa suorittaa kokonaan uutta korkeakoulututkintoa lähes viisikymppisenä?

Milan mielestä kyllä.

– En ajattele, että olisin liian vanha oppimaan uutta. En ole koskaan tuijottanut kalenteria ja miettinyt, että olen jo tämän ikäinen, ei tällaista voi enää tehdä. Nyt haluan kehittää itseäni, jotta en jää junnaamaan paikoilleni.

Luit juuri lyhennelmän Annan 7/2021 kansijutusta, jonka on kirjoittanut Tyyne Pennanen. Haastattelussa Mila kertoo, mikä sai hänet aloittamaan opiskelut, millä mielin hän nyt katsoo luisteluvuosiaan ja mitä hän ajattelee uskonnosta, uskosta ja elämästä. Millaista arkea Mila nyt elää, mitä tavoittelee? Lue koko haastattelu numerosta 7/2021 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä! 

X