Julkkikset

Ex-uimari Hanna-Maria Seppälä jäi ilman opiskelupaikkaa: ”En anna lukihäiriön estää unelmaani lääkärin ammatista”

Lukioikäisenä todettu lukihäiriö ei ole estänyt ex-uimari Hanna-Maria Seppälää tavoittelemasta unelmiensa ammattia lääkärinä. Tänä keväänä opiskelupaikkaa ei irronnut, mutta se ei lannistanut Hanna-Mariaa. – Aion yrittää niin kauan, että onnistun, hän sanoo.

Teksti:
Anneli Juutilainen
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Hanna-Maria Seppälä hakee myös ulkomaille lääketiedettä opiskelemaan.

Lukioikäisenä todettu lukihäiriö ei ole estänyt ex-uimari Hanna-Maria Seppälää tavoittelemasta unelmiensa ammattia lääkärinä. Tänä keväänä opiskelupaikkaa ei irronnut, mutta se ei lannistanut Hanna-Mariaa. – Aion yrittää niin kauan, että onnistun, hän sanoo.

Pettymys ei ollut suuri. Entinen huippu-uimari Hanna-Maria Seppälä aavisti, että keväällä pidetyt lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeet tulisivat karahtaman fysiikan tehtäviin. Siksi kesäkuun lopussa tullut tieto siitä, että opiskelupaikka jäi saamatta, ei musertanut.

– Tiesin, että fysiikka oli minulle kynnyskysymys. Olisi vaatinut ihmeen, että olisin päässyt sisälle, Hanna-Maria pohtii.

Hanna-Maria yrittää päntätä jatkossa fysiikan lakien perusteita vielä syvemmälle mieleensä.

– Urheilu-urani oli 98-prosenttisesti epäonnistumisia, joten olen rutinoitunut käsittelemään niitä. Jälkikäteen käyn läpi, missä onnistuin ja mikä meni huonosti, ja sen jälkeen jatkan eteenpäin ja yritän oppia virheistäni. Epäonnistumiset antavat minulle pikemmin voimaa sen sijaan, että lannistaisivat minua.

Hanna-Maria pyrki ensisijaisesti Helsingin yliopistoon ruotsinkieliseen koulutusohjelmaan mutta haki myös muihin suomalaisiin yliopistoihin. Kielivalinta ei ole ihme, sillä Hanna-Maria asui lukioikäisenä yhden kevään vaihto-oppilaana Tukholman lähistöllä ja opiskeli ruotsiksi myös fysioterapeutiksi. Liikuntatieteen maisterin tutkinnon hän suoritti osittain englanniksi Jyväskylässä.

– Esitelmöin ja pidän luentoja kaikkein mieluiten englanniksi. Yleisö antaa enemmän anteeksi, kun esiintyy vieraalla kielellä. Suomen kieli on aina ollut minulle haastavaa, vaikka se onkin äidinkieleni.

Lukihäiriö löytyi lukiossa

Jo alakouluikäisenä Hanna-Maria havaitsi, että uusien asioiden opettelu vei häneltä enemmän aikaa kuin luokkakavereilta. Ei hän tyhmä ollut, mutta hitaampi. Mutta eräänä päivänä lukiossa luokassa puhuttiin lukihäiriöstä. Opettaja kertoi, että sen keskeisin piirre on vaikeus hahmottaa ja käsitellä äänteisiin liittyvää tietoa ja että lukihäiriö ilmenee lukemisen ja kirjoittamisen hitautena sekä molemmissa näkyvinä virheinä. Hanna-Maria hätkähti.

– Hahmottaminen on aina ollut minulle vaikeaa. Jos koulussa oppikirjan tekstistä piti kaivaa pääpointti, minulla ei ollut hajuakaan, mikä se oli.

Koko luokalla teetettiin lyhyt testi, ja tulokset viittasivat siihen, että Hanna-Maria kärsi lukivaikeudesta. Sen perusteella hän hakeutui laajempiin tutkimuksiin ja epäilys vahvistui: Hanna-Marialla oli lukihäiriö eli dysleksia.

– En anna lukihäiriön estää unelmaani lääkärin ammatista. Näen itseni asian suhteen voittajana, koska olen saanut jo kaksi tutkintoa aikaiseksi ja tavoittelen nyt kolmatta. Ja olihan fyysikko Albert Einsteinillakin paha lukihäiriö – se ei tee ihmisestä tyhmää.

Kohti uusia yrityksiä

Hanna-Maria on hakenut opiskelemaan ulkomaille, ja muutamat lääketieteellisten tiedekuntien pääsykokeet ovat edessä syksyllä. Jos opiskelupaikka ulkomailta irtoaa, opinnot alkavat jo tänä syksynä.

– Olen matkustanut ympäri maailmaa 12-vuotiaasta lähtien, ja veri vetää vieläkin ulkomaille. Olen aina nauttinut siitä pelonsekaisesta fiiliksestä, joka tulee, kun lähtee uuteen paikkaan, jossa ei tunne ketään eikä ehkä osaa kunnolla kieltäkään.

Lue myös: Ex-uimari Hanna-Maria Seppälä avioliitostaan Anssi Hintsan kanssa: ”Olen saanut maailman ihanimman miehen”

Haave lääkärin urasta on elämässä nyt ehdoton ykkönen.

– Olen valmis tekemään töitä unelmani eteen, ja lääkärin ura on haave, josta en aio päästää irti. Vaikka en pääsisi opiskelemaan ensi vuonnakaan, aion yrittää niin kauan, että onnistun.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 31/2019, jossa Hanna-Maria Seppälä kertoo lukihäiriöstään ja urahaaveistaan. Miten hän valmistautui lääketieteellisen pääsykokeisiin? Mistä haave lääkärin ammatista kumpuaa, kuka on hänen esikuvansa? Entä mikä osuus Hanna-Marian puolisolla Anssi Hintsalla on opiskelupaikkaan hakemisessa? Mistä Hanna-Maria sai voimaa uuvuttavan opiskelukevään aikana? Entä milloin Hanna-Maria toivoo perheenlisäystä? Lue lisää Annan numerosta 31/2019 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X