Julkkikset

Hans Välimäelle Maria-puoliso on tärkein ihminen ja työkaveri: ”En tiedä, miten pärjäisin ilman”

Kokki Hans Välimäki ja hänen vaimonsa Maria tapasivat toisensa Helsingin yössä. Heillä on kaksi yhteistä lasta ja yhteinen yritys.

Teksti:
Annan toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

Hans Välimäellä on neljä lasta.

Kokki Hans Välimäki ja hänen vaimonsa Maria tapasivat toisensa Helsingin yössä. Heillä on kaksi yhteistä lasta ja yhteinen yritys.

Kolmas tähti ja vaimo Maria von Graevenitz-Välimäki. Uskaltaisinkohan väittää, että siinä ovat Hans Välimäen tähänastiseen elämään eniten vaikuttaneet tekijät. Kamppailu kolmannesta tähdestä avasi silmät uran suhteen ja pani hänet, jos ei aivan polvilleen, niin ainakin miettimään omia tavoitteitaan. Maria puolestaan on ollut puoliso ja lähin työtoveri jo kohta 20 vuotta. Marian Hans mainitsee tärkeimmäksi ihmisekseen – ja parhaaksi lenkkiseurakseen. Peloista puhuessamme hän aloittaa siitä, että jos Marialle tapahtuisi jotakin pahaa.

– En tiedä, miten pärjäisin kaiken kanssa sen jälkeen. Voisi olla, etten pärjäisikään, sillä niin tärkeä hän on kaikella tapaa elämässäni.

Samana vuonna, kun Chez Dominique sai toisen Michelinin tähden, Maria ja Hans tapasivat toisensa kesällä Helsingin yössä. Omien sanojensa mukaan Hans on aina ollut huono tekemään naisten kanssa aloitetta.

– Maria tuli juttelemaan minulle, ja illan aikana sovimme uusista treffeistä.

Myöhemmin Hans ei millään muistanut, minkä ikäinen Maria oli sanonut olevansa.

– Hän oli joko 18 tai 24. Olin itse 33 ja tunsin itseni ikälopuksi. Ajattelin, että 18-vuotiaan kanssa en kyllä rupea säätämään.

Treffeillä Hans johdatti keskustelun nopeasti ikään. Maria oli 24, joten tapailua voitiin jatkaa.

Hansilla oli takanaan tuore avioero. Toimittaja Eeropekka Rislakin haastattelussa noihin aikoihin hän kertoi maksaneensa työnteostaan avioliittonsa. Hänellä ja myös kokkina tunnetuksi tulleella Teresa Välimäellä oli kaksi pientä lasta.

Hans ja Maria menivät naimisiin kaksi vuotta myöhemmin. Nykyisin heillä on kaksi yhteistä teini-ikäistä lasta. Yhdessä he omistavat myös yrityksen, jolla tällä hetkellä on Helsingin keskustassa kolme ravintolaa. Maria on koulutukseltaan restonomi.


Juttu on lyhennelmä Minna Jutin kirjoittamasta artikkelista, joka on julkaistu Anna-lehdessä 49/2023.


X