Julkkikset

Helena Ahti-Hallberg on säästeliäs rahankäyttäjä – tiukan ostopäätöksen äärellä Helena soittaa miehelleen, joka esittää puhelimessa aina saman ”pahan” kysymyksen

Rahankäyttäjänä Helena Ahti-Hallberg, 54, on harkitseva. Kerran kuussa Helena pitää arkivapaan, jolloin hän käy kynsihuollossa ja kampaajalla.

Teksti:
Emilia Saloranta
Kuvat:
Tiia Ahjotuli / Om-Arkisto, Helena Ahti-Hallbergin Kotialbumi

Helena Ahti-Hallberg on tuttu Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta.

Rahankäyttäjänä Helena Ahti-Hallberg, 54, on harkitseva. Kerran kuussa Helena pitää arkivapaan, jolloin hän käy kynsihuollossa ja kampaajalla.

Tanssinopettaja Helena Ahti-Hallberg, 54, on aina ollut nopea liikkeissään mitä tulee isoihin elämänkäänteisiin. Puoli vuotta ensikohtaamisen jälkeen hän kihlautui nykyisen puolisonsa Eric Hallbergin kanssa, ja häissä hän odotti parin esikoista. Myös työelämässä Helena on lähtenyt rivakasti mukaan kiinnostavilta kuulostaviin hankkeisiin, viimeisimpänä perustajaosakkaaksi yritykseen, joka järjestää heinäkuussa ensimmäiset lavatanssifestivaalit keskellä Helsinkiä.

– Nyt kaikkien tapahtumien järjestäminen on iso riski. Olen stressannut niin, että olen menettänyt yöuneni ajatuskelan jäädessä päälle. Mutta uskon, että ihmiset haluavat tanssimaan ja tapaamaan toisiaan.

Helena Ahti-Hallberg tanssistudiolla
Helena työskentelee usein myös viikonloput. Tällä työmäärällä hänen ei tarvitse pihistellä, muttei hän pidä tuhlailustakaan. – Haluan lapsenlapsellenikin opettaa, että tekeminen on elämässä se juttu, ei oleminen tai omistaminen.

Rahankäyttäjänä Helena on harkitseva.

– En tykkää ottaa velkaa, eikä minulla ole edes luottokorttia. Jos näen kaupassa jotain, mitä haluaisin, soitan ja kysyn usein mieheni mielipidettä. Sitten hän kysyy, että no, tarvitsetko sitä?

– Se on paha kysymys, sillä joudun perustelemaan ostoksen itselleni. Aika usein vastaus on, että en tarvitse. Jos olen epävarma, pyydän myyjää varaamaan tuotteen yön yli.

Kilpatanssi pisti miettimään rahankäyttöä jo lapsena

Järkevää taloudenpitoa Helena oppi jo lapsuudenkodissa. Kilpatanssiharrastus oli kallis. Vaikka vanhemmat tukivat, Helena joutui miettimään itsekin ansaintakeinoja. 14-vuotiaasta hän pesi leipälaatikoita viikonloppuisin ja teki kaikki kesät töitä.

– Minulla oli aina säästötavoite. Yleensä se oli matka Englantiin, jossa voisin ottaa tanssitunteja.

– Tein 14-vuotiaana ensimmäisen tanssipuvun koulussa salaa vanhan kankaan jämistä, kun vanhemmat eivät suostuneet ostamaan uutta. Opettaja jäi perjantaisin koulun jälkeen auttamaan.

Ompelutaidosta oli hyötyä, kun Helena muutti lukion jälkeen Lontooseen ja Liverpooliin tekemään uraa kilpatanssijana. Tanssitunnit olivat kalliita, lähes sata puntaa kappale, joten Helena hankki rahaa ompelemalla pukuja tanssistudiolla.

– Lontoon-vuodet olivat taloudellisesti tiukinta aikaa elämässäni. Samalla ne olivat hyvä rahankäytön oppikoulu. Monesti jouduin valitsemaan, syönkö vai menenkö tanssitunnille. Usein valitsin jälkimmäisen.

Helena Ahti-Hallberg
Helena haaveilee lomakodista Espanjassa.

Helena osti miehensä kanssa ensimmäisen yhteisen asunnon, kun hän palasi Englannista.

– Vaikka Englannissa ei ollut rahaa mihinkään, vanhemmat vaativat, että laitan joka kuukausi edes pienen summan asuntosäästötilille. He halusivat, että minulla olisi pesämuna asuntoa varten, kun kilpaurani päättyisi.

Sittemmin Helena on luonut vanhuudenturvaa sijoittamalla asuntoihin.

– Nyt säästän, jotta jossakin vaiheessa olisi mahdollista ostaa seuraava sijoitusasunto. Investoin asioihin, joiden arvo säilyy. Minulla on vain kerran ollut uusi auto, sillä sellainen ei ole taloudellisesti järkevä hankinta.

”Tämä on minulle oman hyvinvoinnin vuosi”

Pariskunnan lapset ovat muuttaneet pois kotoa. Nyt Helenalla on aiempaa enemmän aikaa satsata itseensä. Kerran kuussa hän varaa keskelle viikkoa vapaapäivän, jolloin hän käy kynsihuollossa ja kampaajalla.

– Tämä on ollut minulle oman hyvinvoinnin vuosi. Olen käynyt nyt säännöllisesti hiuspohjan mikroneulauksessa, mikä on ollut tärkeä investointi minulle.

Mikroneulaus vilkastuttaa päänahan verenkiertoa ja aktivoi hiustuppia. Helenan hiukset ovat kärsineet tanssiuran aikana runsaasta hiuslakan käytöstä.

Helena Ahti-Hallberg
Helena hankki Oura-sormuksen.

– Syön kaikki mahdolliset vitamiinit joka päivä. Pakkaan ne valmiiksi pieniin pusseihin ja nappaan aina yhden pussin mukaani, kun lähden opettamaan.

Vaikka pihistellä Helenan ei tarvitse, säästäväisyys näkyy hänen isossa vaatekaapissaan. Helena ei heitä ikinä vaatteita pois, vaan tuunaa niistä uusia aarteita.

– Sellainen asia on usein merkityksellisempi, jonka eteen on tehnyt töitä. Kun vaatteeseen on käyttänyt aikaa, sen arvo nousee omissa silmissä.

Kauppakäynnit ja laskujen maksut hoitaa puoliso.

– Hän on meistä vielä taloudellisempi kuin minä. Meillä on vain yksi luottokortti, jolla voimme varata matkat ja muut hankinnat verkosta. Meillä on aina ollut yhteiset ansaitut rahat. Tämä toimii meillä hyvin; emme ole koskaan riidelleet rahasta.

Lue myös: Anne Kukkohovi ja tiukka taloustilanne: ”Toivon, että minut olisi lapsena opetettu käyttämään rahaa”

X