Julkkikset

Helmi-Leena Nummela ja Roope Salminen jakavat poikansa hoitovastuun tasan puoliksi: ”Meillä on ollut alusta asti selkeät vastuuajat lapsen kanssa”

Näyttelijä Helmi-Leena Nummela sopi säännöt tasavertaiseen vanhemmuuteen Roope Salmisen kanssa jo ennen lapsen syntymää. Parin esikoinen täyttää pian kaksi vuotta.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Liisa Valonen

Helmi-Leena Nummela kuvailee lapsuuttaan turvalliseksi ja tasapainoiseksi.

Näyttelijä Helmi-Leena Nummela sopi säännöt tasavertaiseen vanhemmuuteen Roope Salmisen kanssa jo ennen lapsen syntymää. Parin esikoinen täyttää pian kaksi vuotta.

Helmi-Leena Nummelan, 35, lapsuudenperheessä keskusteltiin paljon. Reflektointi omista tekemisistä tuntui angstista teini-ikää eläneestä Helmi-Leenasta rangaistusta pahemmalta.

– Vanhempien kanssa puhuessa joutui aina kohtaamaan omat tekonsa. Meillä oli selkeät rajat. Jos niitä rikkoi, joutui piinapenkkiin vastaamaan teoistaan. Nyt osaan arvostaa tuota hyvää puheyhteyttä, ja haluan luoda sellaisen myös oman lapseni kanssa.

Moni muukin kasvatuksellinen asia oli Helmi-Leenalle selvää ennen kuin hän alkoi odottaa lasta laulaja-näyttelijä Roope Salmisen kanssa. Heille oli esimerkiksi itsestäänselvyys, että he jakaisivat lapsen hoitovastuun tasan puoliksi. Kun molemmat tulevat vanhemmuuteen omista lähtökohdista, Helmi-Leenasta oli hyvä käydä etukäteen läpi myös lapsen kasvatukseen liittyvät asiat. Niitä hän ammensi lapsuudenkodistaan. Helmi-Leena haluaa pitää kiinni siitä, että hänellä on avoin keskusteluyhteys pian kaksi vuotta täyttävään lapseen. Äidistä on tärkeää sanoittaa lapselle tämän tunteita.

– Puhuttiin läpi, että kun tähän yhdessä lähdetään, on lapsen oltava aina ykkönen. Molemmat ottavat hänestä ison vastuun. Meillä on ollut alusta asti selkeät vastuuajat lapsen kanssa, jolloin toinen voi tehdä omia asioitaan. Se ei tarkoita, että toinen ei voisi olla lapsen kanssa myös samalla, mutta päävastuu on tuona aikana toisella. On kaikkien etu, että kaikki perheenjäsenet jaksavat ja voivat hyvin.

Helmi-Leena lukee lapselleen paljon. – On tärkeää selittää läpi hankalat tilanteet, ja sanoittaa lapselle, että nyt olet varmaan väsynyt tai sinua harmittaa. Ja ne tunteet ovat ok.
Helmi-Leena lukee lapselleen paljon. – On tärkeää selittää läpi hankalat tilanteet ja sanoittaa lapselle, että nyt olet varmaan väsynyt tai sinua harmittaa. Ja ne tunteet ovat ok.

Vanhemmat ovat aina samalla puolella

Käytännössä tasavertainen vanhemmuus toimii heillä niin, että vanhemmat istuvat sunnuntaisin alas ja katsovat molempien menot viikoksi tai kahdeksi kerrallaan. Vastuuaikojen lisäksi katsotaan, kumpi pääsee milloinkin hakemaan pojan päiväkodista. Selvät lapsenhoitovuorot tuovat rentoutta omaan olemiseen.

– Arvelen, että jos molemmat olisivat passissa koko ajan, silloin vastuu jakautuisi enemmän toiselle, ja se voisi luoda katkeruutta ja ristiriitoja. Saattaa kuulostaa pragmaattiselta, mutta vanhemmuus ja parisuhde ovat eri asioita. Vanhempina on hyvä tehdä välitilinpäätöksiä. Kertoa, mitkä asiat vaivaavat tai että nyt olen väsynyt. Arkea voi aina viilata paremmaksi.

Helmi-Leena uskookin, että vain toimivan kommunikaation kautta voi pitää yllä toimivaa arkea.

– Läheisissä ihmissuhteissa helposti olettaa, mitä toinen ajattelee. Että kyllähän toisen pitäisi nähdä, että en voi hyvin tai tarvitsisin enemmän omaa aikaa. Oikeasti voi olla niin, että toinen ei vain ole tullut ajatelleeksi koko asiaa. Ja vaikka rakkautta riittäisi, asiat lähtevät menemään solmuun ilman hyvää keskusteluyhteyttä.

Helmi-Leenalle on ollut kasvatuksessa tärkeää, että vanhemmat ovat aina samalla puolella, vetävät lapsen edessä yhtä köyttä.

– Omaan perhe-elämään olen halunnut lapsuudenkodista myös yhteisen ruoka-ajan, jolloin pysähdytään toistemme äärelle ja keskustellaan.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 14/2022, jonka on kirjoittanut Emilia Saloranta. Miten Helmi-Leena aikoinaan päätyi näyttelijäksi ja opiskelemaan alaa Barcelonaan asti? Millaiset tukiverkot Helmi-Leenan ja Roopen perheellä on? Miten Helmi-Leena oppi olemaan itselleen armollisempi? Lue koko juttu numerosta 14/2022 tai digilehdestä. Voit tilata digilehden täältä!

X