Julkkikset

Iina Kuustonen nauttii elämästä kahden pienen lapsen äitinä: ”Annan valtavan arvon lasten kanssa olemiselle”

Näyttelijä Iina Kuustonen rakastaa pikkulapsiarjen ”hallittua kaaosta”. Kaksi- ja neljävuotiaiden lasten äiti kannustaa muitakin nauttimaan hoitovapaasta, jota hän itse piti arvokkaana aikana.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

Iina Kuustonen vaihtelee sujuvasti vetovuoroja työ- ja pikkulapsiarjessa kihlattunsa Sebastian Rejmanin kanssa.

Näyttelijä Iina Kuustonen rakastaa pikkulapsiarjen ”hallittua kaaosta”. Kaksi- ja neljävuotiaiden lasten äiti kannustaa muitakin nauttimaan hoitovapaasta, jota hän itse piti arvokkaana aikana.

Näyttelijä Iina Kuustonen piilottelee usein Helsingin Kalliossa sijaitsevan kotitalonsa pimeässä rappukäytävässä. Kun hän tulee pitkän päivän päätteeksi kotiin kuvauksista, pitää hänen vielä harjoitella repliikkejä seuraavaa päivää varten. Kotiin Iinan ei kuitenkaan kannata mennä ennen kuin vuorosanat ovat muistissa, sillä oven takana huomiota odottavat Iinan ja näyttelijä-muusikko Sebastian Rejmanin kaksi- ja neljävuotiaat lapset. Siksi Iina yleensä sytyttää kännykästään taskulamppuvalon päälle, istahtaa ja alkaa käydä käsikirjoitusta läpi rappukäytävässä.

– Kerran naapurini toi minulle tunnin jälkeen istuma-alustan, etten jäätyisi, Iina naurahtaa.

Iina Kuustonen ja puolisonsa Sebastian Rejman Kultainen Venla -gaalassa vuonna 2020.
Iina ja puolisonsa Sebastian Rejman Kultainen Venla -gaalassa vuonna 2020.

”Minulla oli alkuun hieman harhainen kuva äitiydestä”

”Olen perhekeskeinen ihminen ja edelleen tiivisti tekemisissä myös lapsuudenperheeni kanssa. Olen saanut vanhemmiltani hyvän perusturvan elämään. Sen vuoksi minulla on luottamus, että elämä kantaa. Tiedän, että perheeni ottaa minut pudotessani kiinni ja että he ovat aina minun puolellani. He tuntevat minut läpikotaisin.

Minulle on aina sanottu, että olen henkisesti keski-ikäinen. Nautin kutomisesta, leipomisesta ja luonnossa olemisesta. Kotinikin haluan pitää harmoniassa ja järjestyksessä, vaikka pikkulapsiarjessa se onkin hallittu kaaos. Tässä elämäntilanteessa perheenäitinä olen omassa elementissäni ja saan luvan olla verkkareissa aamusta iltaan.

Lapseni ovat nyt 2- ja 4-vuotiaat. Olin heidän kanssaan yhteensä kolme vuotta kotona kahdessa erässä. Se oli aivan ihanaa aikaa. Usein puhutaan siitä, miten tärkeää ura on naiselle, mutta haluan kannustaa nauttimaan myös kotonaolosta. Annan valtavan arvon pienten lasten kanssa elämiselle ja olemiselle. Se on aika, jota ei saa takaisin. Toki kaikki etsivät itselleen toimivimmat ratkaisut, eikä tässä ole yhtä oikeaa tietä.

Minulla oli alkuun hieman harhainen kuva äitiydestä. Etukäteen kuvittelin, että totta kai teen töitä vauvan ollessa parikuinen, mutta ei se olisi mitenkään onnistunut, koska halusinkin olla niin tiiviisti lapseni kanssa.

Toisen lapseni synnyttyä kysyin kokeneemmalta ystävältäni, onko äitiyden tarkoitus se, että keskittyy sammuttamaan tulipaloja toisensa perään. Hän sanoi, että kyllä, juuri sitä se on.”

Luit juuri lyhennelmän Annan 3/2021 Tässä iässä -jutusta, jonka on kirjoittanut Rosanna Marila. Millainen lapsi Iina oli ja mikä sai hänet nuorena epäilemään näyttelijähaaveitaan? Miksi vuotta nuorempi Minka-sisko on Iinalle kuin peili? Miksi maailman parantaminen on Iinan sydämenasia ja miten hän tekee sitä käytännössä? Lue koko artikkeli numerosta 3/2021 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä! 

X