Julkkikset

Ilman puolisoaan Suomeen muuttanut Ella Kanninen: ”Meille sopii elää erillään pitkiäkin aikoja”

Kun Ella Kanninen muutti poikiensa kanssa Suomeen, puoliso Valerio jäi Italiaan. Pari on tottunut elämään kahdessa maassa. – Meillä molemmilla on vapautemme, Ella korostaa.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Mirva Kakko / Otavamedia

– Pystyn elämään epävarmuuden kanssa, Ella Kanninen sanoo.

Kun Ella Kanninen muutti poikiensa kanssa Suomeen, puoliso Valerio jäi Italiaan. Pari on tottunut elämään kahdessa maassa. – Meillä molemmilla on vapautemme, Ella korostaa.

Viime kesänä juontaja Ella Kanninen, 44, ja hänen poikansa Leonardo, 11, ja Raffaele, 8, sekä perheen kaksi löytökissaa muuttivat Italiasta Suomeen. Ellan puoliso, avaruusinsinööri Valerio Chinca majailee yhä pääsääntöisesti Italian-kodissa, joka sijaitsee puolen tuhannen asukkaan kylässä Toscanassa. Suomen-koti on Vantaalla.

– On taloudellisesti raskasta ylläpitää kahta huushollia. Mutta työtilanteemme saattavat muuttua nopeasti. Ja kun on lapsia, arki on sujuvampaa, kun molemmista kodeista löytyvät käyttövaatteet, puurokattilat ja lettupannut.

Päätös palata Suomeen syntyi Ellan töiden takia. Tulossa on matkaohjelman kuvauksia ja kirjaprojekteja. Hän toimii myös alkuvuodesta lanseerattavan luonnonkosmetiikkasarjan mainoskasvona. Toinen syy muuttoon on Ellan vankka luottamus suomalaiseen koululaitokseen.  Hän toivoo, että suomalainen koulu ruokkii poikien luovuutta ja ideointikykyä.

– Tämän ikäisinä lapset ovat vielä helpommin liikuteltavissa. Muutaman vuoden kuluttua he ovat teinejä ja varmasti vastahakoisempia jättämään ympyränsä.

Ei tarvetta kontrolloida toista

Viime syksyn Ella oli käytännössä yksinhuoltaja. Mies pistäytyi Suomessa aina, kun työt sallivat, mutta arjesta Ella kantoi vastuun yksin. Kuskasi poikia harrastuksiin ja huolehti, että ateriat ilmestyvät pöytään säännöllisesti. Ja välillä tuskastui ja toivoi, että työtaakkaa olisi jakamassa toinen aikuinen.

Mutta Ella näki jo lapsena, että etäsuhde voi toimia. Hänen vanhempansa erosivat ainokaisen ollessa yhdeksän. Äiti ja Ella asuivat Nummelassa, ja äiti seurusteli Rovaniemellä asuvan miehen kanssa parikymmentä vuotta. Aikaa vietettiin vuoroin molemmissa kodeissa.

– Valeriolle ja minulle sopii, että vietämme erillämme pitkiäkin aikoja, jopa useita viikkoja. Olemme molemmat tilaa vieviä ihmisiä ja teemme paljon etätöitä kotona. Emme edes osaisi elää koko ajan kylki kyljessä.

Puhelin soi Italian ja Suomen päässä monta kertaa päivässä. Kuulumiset ja arjen asiat jaetaan tuoreeltaan, mutta raportointivelvollisuutta puolisoilla ei ole. Erillään eläminen perustuu luottamukseen.

– Minulla ei ole tarvetta tietää koko ajan, missä mieheni liikkuu. Meillä molemmilla on vapautemme. En jäisi suhteeseen, jossa minua yritettäisiin kontrolloida, Ella sanoo.

Käytännön pakosta puolisoiden on ollut pakko opetella käsittelemään erimielisyydet puhelimitse. Välienselvittelyt ovat ajoittain tulisia ja äänekkäitä. Joskus painetaan punaista luuria, rauhoitutaan hetki ja palataan asiaan.

– Riidan tuoksinassa mies saattaa huutaa: ”Sinä senkin yli-itsenäinen nainen!” Minua se naurattaa. Itsepä valitsi. Tuskin Valerio haluaisi vaimoa, joka olisi koko ajan kotona kokkaamassa ja silittämässä paitoja.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 2/2019, jossa toimittaja-juontaja Ella Kanninen kertoo elävänsä toistaiseksi-elämää – miksi, ja millaista se on? Mikä pitää Ellan ja Valerion perheen yhdessä? Miten Ella ja Valerio aikoinaan tapasivat, ja kuinka suhde alkoi paria kesää myöhemmin? Mikä sytytti aikoinaan Ellan lapsihaaveet? Entä mistä hän on luopunut äitiyden ja parisuhteen takia? Lue lisää numerosta 2/19 tai tilaa lehden lukuoikeus täältä!

X