Julkkikset

Iltatähden saanut Sanna Stellan: ”Joskus hävettää hakea lasta tarhasta, kun muut äidit ovat 20 vuotta nuorempia”

Kymmenen ihmisen uusperheessä elävä Sanna Stellan on kova pitämään jöötä. Näyttelijä haluaa silti arjessa nostaa lasten tunteet keskiöön.

Teksti:
Emilia Saloranta
Kuvat:
Tiia Ahjotuli

Sanna Stellan.

Kymmenen ihmisen uusperheessä elävä Sanna Stellan on kova pitämään jöötä. Näyttelijä haluaa silti arjessa nostaa lasten tunteet keskiöön.

Siskonpeti-nelikko palaa ruutuun uudessa Rakkaat lapset -sarjassa. Sarja pureutuu komedian kautta äidin ja neljän nelikymppisen tyttären sekä siskosten väleihin.

Kun Siskonpedissä elettiin kolmekymppisten lapsiperhearkea, uudessa sarjassa hahmot ovat seuraavassa elämänvaiheessa.

Näyttelijä Sanna Stellan, 48, ei itse ole kokenut neljänkympin kriisiä, mutta myllerryksiä kyllä.

– Minulle osui 42:n ikään avioero ja hometalo. Yhden teorian mukaan ihmisellä on kaksi elämää. Eka menee aivan palasiksi, ja pirstaloitumisen jälkeen pääsee kasvamaan ja kokoamaan toisen elämän. Tulee nöyryyttä ja ymmärrystä toteuttaa ihmisyyttä eri tavalla.

Toinen elämä uusperheenä

Omassa toisessa elämässään Sanna sai vielä iltatähden 44-vuotiaana AlfaTV:n sisältöjohtaja Timo Suomen kanssa.

Yhteensä uusperheeseen kuuluu kymmenen ihmistä. Edellisestä liitosta Sannalla oli ennestään kolme lasta. Joka toinen viikko heillä asuu viisi lasta, joka toinen viikko he ovat kolmevuotiaan kuopuksen kanssa kolmistaan.

– Se on luksusta ja tuntuu tosi kevyeltä. Mutta ymmärrän täysin yhden lapsen vanhempia, jotka sanovat, että se on raskasta. Toki yksi vaatii enemmän huomiota. Kun koko porukka on kasassa, vauhtia ja kaikkea on talossa enemmän.

Sanna ajattelee lapsia lahjana.

– Olen kauhean vanha näin pienen lapsen äidiksi, ja välillä hävettää hakea lasta päiväkodista, kun muut äidit ovat kaksikymmentä vuotta nuorempia. Mutta ehkä iän vuoksi ymmärrän ja osaan myös nauttia tästä ajasta, lapset ovat ihana lahja.

Tunteet näkyviksi

Sanna on kiinnostunut tutkimaan itseään ja vanhemmuuttaan sekä miettimään myös kasvatusmetodejaan.

– Meidän sukupolvelle opetettiin, että tunteet pitää tukahduttaa. Itse yritän pysähtyä pienen lapsen kohdalla ja auttaa häntä sanoittamaan ja tunnistamaan tunteen.

Sanna on tietoinen, että on kova pitämään jöötä.

– Kiihdyn nollasta elinkautiseen sekunnissa. Sen sijaan, että karjun naama punaisena, yritän kannustaa lasta tunnistamaan, jos hän on vaikka tehnyt väärin, Sanna kertoi Rakkaat lapset -ohjelman lehdistöpäivässä.

 Rakkaat lapset Yle Areenassa ja TV1:llä alkaen 24. marraskuuta. 

X