Julkkikset

Jorma Uotinen menetti ison omaisuuden: ”Enää en halua omistaa mitään”

Jorma Uotinen menetti ison omaisuuden epäonnisten asuntokauppojen seurauksena ja on sen jälkeen halunnut asua muiden omistamissa asunnoissa.

Teksti:
Rosanna Marila
Kuvat:
Sampo Korhonen

Jorma Uotinen

Jorma Uotinen menetti ison omaisuuden epäonnisten asuntokauppojen seurauksena ja on sen jälkeen halunnut asua muiden omistamissa asunnoissa.

Minulla on riittävästi rahaa omaan elämiseeni ja tarpeisiini nähden. Raha on minulle käyttöväline, joka pitää laittaa kiertoon, en tavoittele sillä statusta. En siis ole kitsas tai säästäväinen, vaan kaikki mikä tulee, myös menee.

Suhteeni rahaan on ollut oikeastaan aina samanlainen. Olen sekä spontaani että harkitseva. Voin hyvinkin ostaa hetken mielijohteesta itselleni jotain kivaa hintaa katsomatta, mutta jos minulla on mukanani ystävä, joka kysyy, tarvitsenko oikeasti tuota tavaraa, se yleensä jää kauppaan.

Spontaaneille ostoille pitää kuitenkin olla katetta tilillä. En ikinä käyttäisi rahaa yli varojeni. Äitini antoi minulle aikanaan ohjeen, etteivät menot saa olla tuloja suuremmat. Sitä olen pyrkinyt noudattamaan.

Jorma Uotinen menetti ison omaisuuden.
Jorma Uotinen menetti ison omaisuuden.

Jorma Uotinen ei halua omistaa mitään

Asun vuokralla Helsingin Töölössä. Tein 1990-luvun laman aikaan epäonnistuneet asuntokaupat ja menetin käytännössä ison asunnon verran omaisuutta. Sen jälkeen päätin, etten halua enää ikinä omistaa mitään. Olen ollut ratkaisuuni tyytyväinen.

En pelkää asua vuokralla. Jos minut potkitaan pois, elän sen mukaan ja etsin uuden asunnon tilalle.

Julkisuudella ei elä

Olen saanut töistäni asialliset, niihin sopivat korvaukset, vaikka huippupalkoille en ole koskaan päässyt. Tanssimaailmassa ehdotetaan usein talkootöitä, mutta minulla on periaate, että työstä pitää saada palkkaa. En koskaan pyytäisi tanssijoita ilmaiseksi projekteihini, ammattitaidosta pitää maksaa.

Moni luulee, että julkisuudella elättää itsensä, mutta näin ei ole.

Kun olin 1990-luvulla Suomen Kansallisbaletin johtajana, tiedustelin pariisilaiselta kollegaltani, mitä hänelle ja tähtitanssijoille maksetaan televisioesiintymisistä. Hän kertoi, ettei kukaan esiinny televisiossa alle 30 000 frangista (noin 4 500 e). Samaan aikaan Suomessa ehdotin televisiotyöstä palkakseni 2 000 markkaa, mutta minulle vastattiin, että ei onnistu, tästähän saa julkisuutta. Nykyään tilanne on jo parempi.”

Jorma Uotinen satsaa näihin:

Lounaat

”En tee ruokaa itse vaan käyn päivittäin ulkona syömässä. Uskon, että yksineläjänä se tulee halvemmaksi kuin kokkaaminen.”

Pukeutuminen

”Ostan laadukkaita merkkivaatteita, joilla on pitkä elinkaari. Lempisuunnittelijoitani ovat Yohji Yamamoto, Vivienne Westwood ja Dries Van Noten.”

Taide

”Omistan muutaman minulle tärkeän taideteoksen, kuten valokuvaaja Ola Kolehmaisen ison, abstraktin kuvan kierreportaista. Sain ostaa sen osamaksulla.”

X