Julkkikset

Jutta Urpilainen ja EU-huippunainen Ursula von der Leyen lähentyivät jakamalla äitiyden ja työn kokemuksia: ”Ursula vahvisti luottamustani siihen, että selviän”

Jutta Urpilainen sai toisen adoptiolapsensa Kolumbiasta vain muutamaa kuukautta ennen kuin aloitti työn EU-komissaarina. Tukena perheen ja vaativan työn yhdistämisessä hänellä on ollut esihenkilönsä, komission puheenjohtaja ja seitsemän lapsen äiti Ursula von der Leyen.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Liisa Valonen, Lk

– Elämme Brysselissä hyvin perhekeskeisesti. Koronan hopeareunus on ollut se, että työmatkoja ei ole, eikä edustustilaisuuksia ole järjestetty, Jutta sanoo.

Jutta Urpilainen sai toisen adoptiolapsensa Kolumbiasta vain muutamaa kuukautta ennen kuin aloitti työn EU-komissaarina. Tukena perheen ja vaativan työn yhdistämisessä hänellä on ollut esihenkilönsä, komission puheenjohtaja ja seitsemän lapsen äiti Ursula von der Leyen.

Kesällä 2019, vain kaksi päivää sen jälkeen, kun silloinen pääministeri Antti Rinne oli ilmoittanut esittävänsä Jutta Urpilaista Suomen EU-komissaariksi, Jutta sai puhelun, jossa kerrottiin että hänen perhettään odottaa kolmivuotias tyttö Bogotássa Kolumbiassa. Jutta ja hänen miehensä Juha Mustonen olivat odottaneet toista adoptiolastaan jo muutaman vuoden ja ehtineet hieman huolestua, että heidän ikänsä saattaisi muodostua adoption esteeksi. Heidän esikoispoikansa oli saapunut Kolumbiasta kotiin keväällä 2016.

– On kohtalonomaista, että yhden viikon aikana voi tapahtua niin suuria asioita, Jutta sanoo.

Juhannuksena perhe oli jo hakemassa tytärtä Suomeen.

Syksyllä, kun perhe muutti Brysseliin, Jutta oli vielä vanhempainvapaalla. Pesti komissaarina alkoi joulukuussa, ja ulkoministeriössä työskentelevä Juha jäi vuorostaan lasten kanssa kotiin.

Jutta Urpilainen ja hänen miehensä Juha Mustonen eduskunnan elokuvaillassa syksyllä 2017.
Jutta ja hänen miehensä Juha Mustonen eduskunnan elokuvaillassa syksyllä 2017.

”Annan Ursulan tuelle edelleen suuren arvon”

Työn ja perheen yhteensovittamisessa Jutta sai heti kättelyssä tukea esihenkilöltään, komission saksalaiselta puheenjohtajalta Ursula von der Leyeniltä, jolla on seitsemän lasta. Kesällä 2019 ennen pestinsä varmistumista Jutta kävi hänen luonaan haastatteluissa kaksi kertaa.

– Kerroin hänelle avoimesti perhetilanteestani ja koin, että Ursula tuki minua vahvasti. Hän kertoi omista kokemuksistaan äitinä ja vahvisti luottamustani siihen, että selviän. Kun hän näytti valinnalleni vihreää valoa, uskoin, että pystyn sovittamaan yhteen työn ja perheen. Annan Ursulan tuelle edelleen suuren arvon. Hänen kanssaan olen voinut myöhemminkin jakaa kokemuksia äitinä.

Ursula von der Leyen päätti myös, että Euroopan komission on oltava tasa-arvoinen. Tavoitteena oli, että miehiä ja naisia olisi komissaareina yhtä paljon. Se ei aivan toteutunut, sillä riittävän moni jäsenmaa ei asettanut ehdolle naista. Nyt kollegion 27 jäsenestä on naisia 13.

– Minulla on komissaarien keskuudessa tosi läheisiä naiskollegoita. Esimerkiksi pohjoismaisten ja Baltian naiskomissaarien kanssa tapaamme myös työn ulkopuolella. Keskustelemme paljon muustakin kuin työstä, ja se on hyvä, Jutta sanoo.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 36/2021, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Jutussa Jutta kertoo perhearjestaan Brysselissä ja Suomessa sekä työn ja pienten lasten äitiyden yhdistämisestä. Miksi perheen perustaminen venyi Jutalla 40-vuotiaaksi asti? Millaista oli saada kolmevuotias adoptiolapsi? Miksi Jutta ajattelee nyt, että suuri tappio hänen urallaan koitui myöhemmin monella tapaa hänen hyväkseen? Lue koko juttu numerosta 35/2021 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X