Julkkikset

Kansainvälisellä uralla loistava pienen lapsen äiti Laura Birn: ”Minun ei ole tarvinnut valita työn ja perheen välillä”

Helene Schjerfbeckin roolissa pian nähtävä Laura Birn, 38, kuvaa nyt scifi-sarjaa Euroopassa. Kansainväliselle uralle pyrkiminen on ollut Lauralle itsestäänselvyys. Sen on mahdollistanut perheen vahva tukijoukko.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Helene-elokuva tulee ensi-iltaan tammikuun 17. päivänä. Laura Birn ei kanna tekemiään rooleja mukanaan. – Kun kuvaukset päättyvät, edessä on usein jo uusi työ uudessa ympäristössä uusien ihmisten kanssa. Se vie ajatukseni.

Helene Schjerfbeckin roolissa pian nähtävä Laura Birn, 38, kuvaa nyt scifi-sarjaa Euroopassa. Kansainväliselle uralle pyrkiminen on ollut Lauralle itsestäänselvyys. Sen on mahdollistanut perheen vahva tukijoukko.

Näyttelijä Laura Birn istuu Ateneumin taidemuseon kätkössä, jylhän tammioven takana pienellä sivukäytävällä, jonne muu yleisö ei juuri löydä. Näillä samoilla käytävillä kulki aikanaan myös taiteilija Helene Schjerfbeck, jota Laura esittää pian ensi-iltaan tulevassa, Antti J. Jokisen ohjaamassa Helene-elokuvassa.

Laura on tullut edellisenä iltana Irlannista, missä hän on ollut kuvaamassa Apple TV Plussan tuottamaa kansainvälistä scifi-sarjaa Säätiö. Aikaa on vain lyhyeen viikonloppupyörähdykseen kotona. Sunnuntai-iltana hän matkustaa taas jatkamaan kuvauksia – nyt Saksaan.

Lauraa ei väsytä, sillä hän toteuttaa unelmaansa kansainvälisestä urasta.

– Olen erittäin kunnianhimoinen näyttelijänä. Haluan mennä mahdollisimman pitkälle. Minusta on ihanaa tehdä töitä ulkomailla, hän sanoo.

Parhaillaan kuvattava, kymmenosainen Säätiö on suurin kansainvälinen tuotanto, jossa Laura on ollut mukana. Sitä varten häntä koekuvattiin kahdesti, ensin Lontoossa, sitten Irlannissa. Haastatteluhetkellä Laura ei voi vielä kertoa roolistaan tarkemmin. Hänellä ei ole siihen tuotannon lupaa.

– Ensimmäisen kerran elämässäni olen tekemässä scifiä, hän sanoo.

Laura Birn, Helene Schjerfbeck
Laura kiittää kansainvälisestä urastaan suomalaista elokuvaa. – Suomessa tehdään nykyisin niin hyviä elokuvia, että ne avaavat ovia maailmalle.

”En kestäisi Tanssii tähtien kanssa -kisan julkisuutta”

Päärooli Sofi Oksasen kirjaan perustuvassa Puhdistus-elokuvassa toi Lauralle aikanaan Jussi-patsaan parhaasta naispääosasta. Hänet muistetaan myös muun muassa läpimurtoleffasta Helmiä ja sikoja, lotista kertovasta tarinasta Lupaus, Aku Louhimiehen ohjauksesta Vuosaari sekä Anja Kaurasen romaaniin perustuvasta Syysprinssistä. Netflixissä Laura on nähty muun muassa The Innocents -sarjassa.

Näkyvästä työstään huolimatta Laura ei janoa julkisuutta.

– Minua on pyydetty muun muassa Tanssii tähtien kanssa -kisaan. Rakastan tanssia, ja tanssiminen olisi ihan mahtavaa, mutta en kestäisi ohjelmaan liittyvää julkisuutta, hän sanoo.

Laura ei puhu mielellään yksityiselämästään. Hänellä on puoliso ja nelivuotias lapsi.

– Olen onnellinen, että minun ei ole tarvinnut valita työn ja perheen välillä. Aikataulut ovat joskus kaoottisia, mutta kukaan läheisistäni ei ole vielä koskaan pyytänyt minua luopumaan ainoastakaan työtilaisuudesta. Olen todella onnellinen, että lapsellani on neljä ihanaa isovanhempaa. Heidän apunsa ja rakkautensa on korvaamatonta.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Mitä kaikkea Laura Birn kävi läpi eläytyessään ja valmistautuessaan Helene Schjerfbeckin rooliin? Mitä hän vastaa kritiikkiin siitä, että viisikymppisen Helenen rooliin valittiin hänet eikä viisikymppistä näyttelijää? Miten Lauran ja hänen näyttelijäystäviensä ystävyys kestää sen, että he kilpailevat jatkuvasti samoista rooleista?  Lue koko juttu Annan numerosta 1/2020 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X