Julkkikset

Kesällä 80 vuotta täyttävä Ritva Oksanen: ”Kaipaan parisuhdetta, mutta en enää etsi sitä”

Näyttelijä ja laulaja Ritva Oksanen on saanut kuulla miehiltä olevansa kaunis ja taitava. Ritvan taitelijuutta miehet eivät ole kestäneet.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Heli Hirvelä

– Olen saanut kuulla olevani kaunis ja taitava, mutta yksikään mies ei ole lopulta kestänyt taiteilijanrooliani.

Näyttelijä ja laulaja Ritva Oksanen on saanut kuulla miehiltä olevansa kaunis ja taitava. Ritvan taitelijuutta miehet eivät ole kestäneet.

Ritva Oksanen nostaa pöydälle allakkansa, jossa riittää merkintöjä viikon lähes jokaiselle päivälle. Hän kiertää maata Älä jätä sinua yksin -esityksen kanssa ja harjoittelee uutta. Vapaa-aikanaan hän katsoo teatteriesityksiä ja elokuvia. Lisäksi hän käy viikoittain vertaistukiryhmässä, taiteilijoiden rukouspiirissä ja jumalanpalveluksessa. Ja harrastaa painonnostoa.

Olen saanut osakseni miesten ihailua

”Kaipaan parisuhdetta, mutta en enää etsi sitä. En yksinkertaisesti jaksa kuulla kumppanin suusta taas kerran lausetta: ’Onko sun pakko mennä?’ Parisuhteessa pitää joustaa, mutta minä en taivu kompromisseihin työni suhteen.

Olen saanut osakseni miesten ihailua. Olen saanut kuulla olevani kaunis ja taitava, mutta yksikään mies ei ole lopulta kestänyt taiteilijanrooliani. Enää en edes jossittele asialla, tyydyn elämääni tällaisena.

Ympärilläni on joukko rakkaita ihmisiä, tärkeimpinä tietysti tyttäret perheineen. Kaksi heistä asuu ulkomailla. Pidämme säännöllisesti yhteyttä Whatsapp-viesteillä ja soittelemme sopivan hetken tullen. Kesäkuussa, kun juhlin 80-vuotispäivääni pappi, piispa emerita Irja Askolan teksteihin perustavalla Ihmiseltä ihmiselle -esityksellä, kaikki tyttäret saapuvat paikalle.

Saan valtavasti rakkautta myös yleisöltäni. Runo- ja lauluiltani syntyvät aina vuorovaikutuksessa yleisön kanssa: lämpö ja myötätunto suorastaan vyöryvät ylitseni. Puramme yksinäisyyttä ja surua, itkemme ja nauramme yhdessä.

Keikan jälkeen ajan kotiin hiljaisuudessa, en avaa edes radiota. Käyn mielessäni läpi esityksen herättämiä ajatuksia ja tunteita, mietin tapaamiani ihmisiä ja heidän tarinoitaan.

Kotiin päästyäni rauhoitun. Pesen meikit, syön iltapalaa ja luen päivän lehden vielä tarkemmin. En silloin edes kaipaa ketään. Mutta aamulla yksin herääminen on joskus tuskallista.”

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa Ritva Oksanen kertoo muun muassa siitä, minkälainen kauneusleikkaus hänelle on tehty. Ja minkälaista on elämä piinaavan kolmoishermosäryn kanssa. Lue juttu Annasta 21/2019 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X