Julkkikset

Teresa Välimäki rankkojen kokemusten jälkeen: ”Masennusdiagnoosi herätti minussa terveen itsekkyyden”

Kokki ja ruoka-alan yrittäjä Teresa Välimäki, 43, ajatteli selviytyvänsä aina ja kaikesta. Sitten elämä toi eteen suuria suruja ja jaksamisen rajat. Masennusdiagnoosi pakotti laittamaan elämän uusiksi. – Minun oli pakko yksinkertaistaa elämääni, Teresa sanoo nyt.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Sampo Korhonen / Otavamedia

– Nyt aistin paljon herkemmin ennakkoon oman väsymykseni, Teresa Välimäki sanoo.

Kokki ja ruoka-alan yrittäjä Teresa Välimäki, 43, ajatteli selviytyvänsä aina ja kaikesta. Sitten elämä toi eteen suuria suruja ja jaksamisen rajat. Masennusdiagnoosi pakotti laittamaan elämän uusiksi. – Minun oli pakko yksinkertaistaa elämääni, Teresa sanoo nyt.

Kaksi vuotta sitten syksyllä kokki ja yrittäjä Teresa Välimäki, 43, istui yleislääkärin vastaanotolla jokavuotisessa terveystarkastuksessaan. Teresa pohti lääkärille jaksamattomuuttaan, väsymystään ja uupumustaan ja epäili rauta-arvojen olevan pielessä. Lääkäri kysyi, onko Teresalle koskaan tehty masennustestiä. Ei. Teresa ruksi testilomakkeen, ja sen tuloksena oli keskivaikea masennus.

– Oli masentavaa saada masennusdiagnoosi, mutta samalla se oli helpotus. Sain omille kokemuksilleni nimen – ja olikin ihan ok, että minusta oli tuntunut siltä, etten enää jaksa, Teresa kertoo.

Elämä oli pakko laittaa uusiksi. Pärjääjän ja suorittajan oli hidastettava.

– Onhan tämä ollut itsellenikin aikamoinen opettelun paikka. Olen ajatellut, että olen juuri se ihminen, joka aina selviytyy, hoitaa ja on muille tukena. Ja niin olen tähän asti selviytynytkin. Mutta sitten paukut eivät enää riittäneet, Teresa kertoo.

Omien rajojen tunnistaminen oli vaikeaa

Teresan voimat ovat olleet koetuksella jo nuoresta tytöstä lähtien. Teresa on puhunut julkisuudessa lapsuudestaan, jota leimasi muun muassa läheisten alkoholinkäyttö.

– Jo nuoruudessasi ja teini-iässä oli niin raskaita asioita, että tuntui, etten ehtinyt palautua niistäkään. Ja sitten aikuisiällä on tapahtunut niin paljon yhteen putkeen.

Kesällä 2013 Teresan 8.-luokkalainen esikoistytär sairastui syömishäiriöön. Kun tytär tervehtyi kesällä 2014, Teresan äiti sairastui samana syksynä vatsasyöpään. Mitään ei ollut tehtävissä.

– Saattohoidin äidin. Maaliskuun lopussa hän kuoli 69-vuotiaana. Se oli todella raskas vuosi, Teresa kertoo.

Saman aikaan elämä oli täynnä kaikkea muutakin. Teresa toimi yrittäjänä, oma aika oli kortilla, elämä oli ravaamista töiden, harrastusten, koiralenkkien ja kaupassakäyntien välillä. Myös nuorempi murrosikäinen lapsi kasvukipuili rankasti. Normaalia arkea, mutta kuluttavaa ja kuormittavaa. ”Kyllä minä jaksan!” ja ”Tämähän on ihan pikkuhomma!” Teresa ajatteli useasti.

Äidin kuoleman jälkeen Teresa ensi kertaa tunnisti ajatuksen, että omat rajat ovat tulleet vastaan.

– Mutta kyllä minä kuitenkin jaksoin. Oli pakko jaksaa, Teresa kertoo.

Yrittäjyyskin pakotti jaksamaan. Teresa on tehnyt töitä ruoka- ja ravintola-alalla 23 vuotta ja vuodesta 2007 kokopäiväisenä yrittäjänä. Työ on ollut ilo, mutta myös vienyt voimavaroja. Kesät 2016 ja 2017 olivat lisäksi olleet stressaavia ja lomattomia.

Meni vielä yli vuosi, ennen kuin Teresa meni lääkäriin. Masennusdiagnoosinkaan jälkeen Teresa ei ottanut sairauslomaa vaan hoiti työnsä normaalisti.

– Työssä käyminen on ollut myös eräänlainen henkireikä, Teresa sanoo.

Oikealla tiellä

Masennusdiagnoosi pakotti Teresan muuttamaan elämänarvojaan.

– Diagnoosi pysäytti ajattelemaan elämääni ja herätti minussa terveen itsekkyyden. Se ohjasi minut tekemään niin töissä kuin vapaa-ajallakin valintoja itseni hyväksi, tekemään vain mielekkäitä asioita. Minun oli pakko yksinkertaistaa elämääni.

– Mielestäni on todella tärkeää, että sisäistää ”minä ensin” -ajattelun. Mutta on oikeasti myös todella vaikeaa asettaa oma itse edelle. Vaikka elämässä tulee tällainen pysähdys, on hirvittävän vaikea muuttua. En voi väittää olevani siinä mielessä valmis, Teresa sanoo.

Välillä mieleen hiipii jossittelu.

– Minun olisi pitänyt pitää itsestäni huolta jo paljon aiemmin. Mutta on turha miettiä, mitä olisi pitänyt tehdä. Tärkeää on ajatella, mitä teen nyt, jotta tulevaisuudessa voin hyvin.

Luit lyhennelmän Anna-lehden 46/2018 kansijutusta, jossa Teresa Välimäki kertoo myös, miten hän on toipunut masennuksesta. Mikä ystävän lause sai hänet kääntämään päänsä lääkityksen suhteen? Kuinka hän nyt huolehtii hyvinvoinnistaan? Mitä Teresa oivalsi toipumisen aikana? Lue lisää numerosta 46/18 tai tilaa lehden lukuoikeus täältä!

X