Kari Kanala istuu pöydän ääressä syömässä juustoja.
Kari Kanala poikkeaa usein ostoksille Vanhan Kauppahallin Juustoansa-myymälään Helsingissä.
Julkkikset

Kirkkoherra Kari Kanala on höveli rahankäyttäjä: ”Kaikki mikä tulee, myös menee”

Omistaminen ei ole kirkkoherra Kari Kanalalle tärkeää. Silti hän on upottanut pienen omaisuuden dvd- ja vinyylilevyihin, kirjoihin ja kenkiin.
Teksti: Riikka Heinonen Kuvat: Sampo Korhonen, Kari Kanalan kotialbumi, iStock ja OM-arkisto

Kauppahallin juustotiskiä Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu pappi Kari Kanala, 54, ei pysty ohittamaan pysähtymättä. Ei edes siitä huolimatta, että hän sai lääkäri Pippa Laukalta kritiikkiä jääkaappinsa sisällöstä osallistuessaan Olet mitä syöt -ohjelmaan.

– Pippa oli äimänä nähtyään, kuinka monta juustoa minulla oli jääkaapissani. Oli sattumaa, miten vähän niitä siellä oli juuri silloin. Rakastan juustoja, mutta yritän pitää kilojani kurissa syömällä vain 17-prosenttista juustoa. Voisi sanoa, että jalkapallo, Jeesus ja juusto ovat kolme överiäni, Kari naurahtaa.

Mustekalaa ja muita herkkuja

Ruokaostokset vievät suuren siivun Kanalan perheen kuukausibudjetista.

– Käyn usein kaupassa, mutta kertaostoksen summa pysyy pienenä. Perusostokseni maksavat noin 30 euroa, mutta niitä summia kertyy usein. En käy ostoksilla kaikkein edullisimmassa ruokakaupassa.

Kari välttää kauppaan menemistä nälkäisenä ja miettii ostoslistan etukäteen. Ostoskorissa on silti turhan usein mustekalaa ja muita kalatiskin tyyriitä herkkuja. Ruokahävikkiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota, koska sitä tulee kolmihenkisellä perheellä liikaa. Perheeseen kuuluu Karin lisäksi vaimo, pappi Milla Mäkitalo ja pariskunnan viisivuotias poika.

Visa-kierteessä vuodesta 1990

Kari tunnustaa tekevänsä isojakin ostoksia nopeasti ja tunnepohjalta. Päätöksen auton ostamisesta hän teki 14 vuotta sitten hetkessä kuultuaan, että auto oli rättikattoinen.

– Se oli viiden sekunnin ostopäätös, kun näin itseni avaamassa auton katon. Olisin voinut tehdä kulutustehokkaamman valinnan, mutta tein persoonallisen ratkaisun, joka tuntui omaltani.

Nuukan pienyrittäjäisän pojasta ei tullut yhtä säästäväistä. Vähävaraisen lapsuuden jälkeen Karin rahankäyttö lähti käsistä opiskeluvuosina Yhdysvalloissa. Opintolainan turvin hän sai ajettua ajokortin, loput lainarahat katosivat kuin tuhka tuuleen. Sitten avuksi tuli Visa-kortti.

– Voisi sanoa, että olen ollut Visa-kierteessä vuodesta 1990. Hankin kortin opiskellessani Amerikassa teologisessa tiedekunnassa. Siitä lähtien elämäni on ollut säätöä kortin kanssa. Olen rahan suhteen aika höveli. Opin kauppiasisältäni lausahduksen ”Mitä sais olla?”, jota olen soveltanut elämääni ja työhöni pappina. Vieraanvaraisuus on minulle tärkeä asia.

”Olen tyytyväinen, etten ole kiintynyt rahaan tai materiaan”

Vuoden pituinen maailmanympärimatka 2000-luvun taitteessa söi kukkaron rippeetkin, mutta antoi henkistä pääomaa. Nuoruuden tuhlailut ovat harmittaneet jälkikäteen. Isäksi tuleminen sai Karin pohtimaan talouttaan uudelta kantilta. Hän toivoisi, että hänen pojallaan olisi tulevaisuudessa jonkinlainen taloudellinen turva. Sitä varten hän on avannut säästötilin, jonne tallettaa 50 euroa kuukausittain.

– En ole saanut juurikaan rahaa säästöön. Kaikki mikä tulee, myös menee. Olisi hyvä, että olisi enemmän puskuria, jos sattuisi jotain, minkä vuoksi rahaa tarvitsisi yhtäkkiä enemmän.

Omistaminen ei ole koskaan ollut Karille tärkeää. Perhe asuu vuokralla, ja rättikattoinen autokin romuttui äskettäin kolarin seurauksena. Ainoa tavara, josta Kari ei haluaisi luopua, on perinnöksi saatu mummun Amerikan-matka-arkku. Myös kirjat, vinyylilevyt ja dvd-elokuvat ovat tärkeitä, ja niiden keräilyyn on vuosien varrella uponnut pienoinen omaisuus. Kari myöntää, että hänessä on kenkäkokoelmastaan tunnetun Filippiinien entisen yksinvaltiaan lesken Imelda Marcosin vikaa, sillä kotoa löytyy hämmästyttävän monta kenkäparia.

– En ole tottunut omistamaan mitään suurempaa, siksi auton omistaminenkin tuntui hassulta. Olen tyytyväinen, etten ole kiintynyt rahaan tai materiaan. Tärkeimmät asiat elämässä kietoutuvat muun kuin rahan tai menestyksen ympärille.

Rahasta ei riidellä

Vaikka säästäminen ei kuulu papin hyveisiin, vaatteiden ja kylpyhuoneen kaapin sisällön suhteen hän on tottunut pihistelemään. Vesi, tervasampoo ja deodorantti riittävät kauneudenhoitoon. Vaatekaapissa on t-paitoja 80-luvulta, ja farkut ja papin paidat hän käyttää kirjaimellisesti loppuun asti.

Rahasta ei Kanalan perheessä riidellä. Karilla ja hänen vaimollaan on omat tilit, ja sen osapuolen rahoja käytetään, kummalla on enemmän tilillä.

– Rahassa on kyse luottamuksesta. Olen saanut vaimon, joka ei talouden suhteen syyllistä minua, vaikka välillä siihen olisi varmasti aihettakin.

.
X