Julkkikset

Ensitreffit alttarilla pappi Kari Kanala tietää, miltä tuntuu, kun rahaa ei ole: ”Vieraanvaraisuus on armolahjoista suurin”

Kari Kanala ei ole koskaan tehnyt valintoja rahan perusteella. Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa pappina toimiva Kari arvostaa vieraanvaraisuutta ja säästää harvoin – usein vasta sitten, kun on pakko.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Sampo Korhonen

Kari Kanala ei tee elämässään valintoja rahan perusteella.

Kari Kanala ei ole koskaan tehnyt valintoja rahan perusteella. Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa pappina toimiva Kari arvostaa vieraanvaraisuutta ja säästää harvoin – usein vasta sitten, kun on pakko.

Olen ollut luottokorttikierteessä vuodesta 1990. Lähdin silloin opiskelemaan Jenkkeihin ja tarvitsin luottokorttia. Kioskikauppiasisäni takasi Visani – hän siis myös näki, mitä olin sillä ostanut. Koska rästit piti maksaa aina kuun lopussa, tarjosin baarissa luotolla kavereilleni ja sain heiltä vastineeksi käteistä laskun maksuun. Vasta kun menin vakituiseen työhön, alkoi tililleni kertyä rahaa.

Aika vähillä varoilla elettiin lapsuudenkodissanikin. Ei ollut puhettakaan, etten olisi tiennyt maitolitran tai juustokilon hintaa. Polkupyörän ostin rahoilla, jotka ansaitsin rippikoulun isosen töistä ja pesämunan ajokorttiin sain niistä ylioppilasrahoista, jotka halsualaiset minulle pankin listan kautta lahjoittivat. Loput rahat ajokorttiin sain opintolainasta.

”Itselläni ei ole koskaan elämässäni ollut älyttömästi rahaa”

Toisin kuin väitetään, raha ei tuo vapautta. Mitä enemmän rahaa, sitä enemmän siinä on kiinni. Itselläni ei ole koskaan elämässäni ollut älyttömästi rahaa, eikä se ole koskaan ollut minulle merkittävä peruste tehdä asioita. Esimerkiksi papin työtäni en valinnut palkan vaan ihan muiden syiden perusteella. Rahan sijaan ahnehdin ennemmin muita asioita, kuten rakkautta, jalkapalloa, levyjä, kirjoja ja leffoja.

En omista oikeastaan muuta kuin auton, rättikattokuplan vuosimallia 2005. Se on minulle rakas enkä siitä kyllä hevillä luovu.

Kari kiersi maailmaa exänsä kanssa 50 dollarin päiväbudjetilla

Parisuhteessa rahassa on kyse luottamuksesta. Vuosituhannen vaihteessa kiersin exäni kanssa pari vuotta maailmaa 50 dollarin päiväbudjetilla. Otimme matkaa varten lainaa exän asuntoa vastaan ja jossain vaiheessa jopa myimme asunnon. Kun exäni myöhemmin osti uuden asunnon, olin takaamassa sitä.

Vaimoni kanssa meillä on eri tilit. Emme laske, mitä kumpikin maksaa – jos rahat loppuvat, jeesaamme toisiamme. Laitamme pojan tilille säännöllisesti vähän rahaa. Se muistuttaa minua siitä, mikä on oikeasti tärkeintä.

Kerran sain vakioveikkauksessa 13 oikein – se oli minulle tärkeämpää kuin se pieni rahasumma, jonka siitä sain.

Lue lisää:

Ensitreffit alttarilla -pappi Kari Kanala: ”Olin tottunut ajatukseen, ettei minusta tule isää”

Ensitreffit alttarilla -pappi Kari Kanala: Mies, näin otat paikkasi parisuhteessasi!

Kuinka rahat jaetaan reilusti? 4 tapaa laittaa parisuhteen raha-asiat kuntoon

X