Julkkikset

Kirsi Salon uusi elämä vaatimattomalla maatilalla Kolumbian viidakossa: ”Täällä elämä on parempaa ja selkeämpää”

Kirsi Salo osti reilu vuosi sitten Kolumbiasta 60 hehtaaria maata ja talon. Siellä ei toimi matkapuhelinverkko netistä puhumattakaan, ja perillekin pääsee vain patikoimalla. Kirsille tila on paratiisi, jossa hän viettää neljäsosan vuodesta.

Teksti:
Eveliina Lauhio
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Kirsi Salo osti Kolumbiasta talon.

Kirsi Salo osti reilu vuosi sitten Kolumbiasta 60 hehtaaria maata ja talon. Siellä ei toimi matkapuhelinverkko netistä puhumattakaan, ja perillekin pääsee vain patikoimalla. Kirsille tila on paratiisi, jossa hän viettää neljäsosan vuodesta.

Hyvinvointivalmentaja, entinen pankkiiri, toimittaja ja juontaja Kirsi Salo, 51, osti reilu vuosi sitten Kolumbiasta Sierra Nevada de Santa Martan vuoriston siimeksestä talon ja 60 hehtaaria maata. Osan tilan avokadorinteistä hän oli nähnyt aiemmin paikan päällä, mutta jyrkällä rinteellä sijaitsevan talon ainoastaan kuvissa. Noin vuosi sitten Kirsi kävi talolla ensimmäisen kerran ja on viettänyt siellä sen jälkeen yhteensä kolme kuukautta kolmen eri matkan aikana.

Paikallisten työntekijöiden avulla Kirsi on raivannut maata, istuttanut hedelmäpuita tilansa rinteille ja kunnostanut sekä sisustanut taloa.

Perille on patikoitava

Talossa on neljä makuuhuonetta, joissa mahtuu nukkumaan yhteensä 13 ihmistä. Kirsi on halunnut säilyttää talon hengen sitä kunnostaessaan. Paljon on entisellään, mutta esimerkiksi keittiön ja märkätilat hän on uusinut kokonaan. Talossa on sähköt, ja sisään tulee juokseva vesi. Talolla ei toimi netti eikä matkapuhelinverkko. Perille päästääkseen on patikoitava vuoren rinnettä kilometrin verran. Kun Kirsi haluaa soittaa puhelun, hänen on käveltävä 20 minuuttia rinnettä alas rakennukseen, jossa sijaitsee muun muassa pikkuinen vesilaitos.

Tila tarjoaa Kirsin mukaan ihmiselle kaiken tarvittavan ravinnon. Puut notkuvat puhtaassa ilmassa kasvaneita hedelmiä, hanasta tulee kirkasta vuoristovettä. Tilalla voisi pitää kanoja ja kasvattaa kaloja altaassa. Vain suolaa on tuotava muualta.

– En enää tarvitse rahaa yhtä paljon kuin aiemmin. Suomessa käytän rahaa ruokaan, lasteni jalkapalloharrastukseen ja bussin kuukausilippuun. Kolumbiassa ostan talooni rakennustarvikkeita, mutta toisaalta ruoka on lähes ilmaista. Elämä on parempaa ja selkeämpää, kun rahaa käyttää vain oikeisiin tarpeisiin eikä tyydyttämään ostohimoa.

Kirsi Salo
Kirsin tyypillinen päivä alkaa vadillisella tuoreita hedelmiä, jotka hän on poiminut oman pihansa puista. Kirsin tontilla kasvaa muun muassa isoja banaanipuita. Kuva Kirsin kotialbumi.

Kirsi Salo uskoo vastuulliseen vapaaseen kasvatukseen

Marraskuussa Kirsi lähti pisimmälle, kuusi viikkoa kestäneelle reissulleen. Jouluksi Kirsi palasi kotiin poikiensa Alexin, 13, ja Jessen, 11 luo.

– Keskustelen poikieni ja heidän isänsä, ex-avomieheni Sammy Aaltosen, kanssa joka kerta ennen kuin lähden Kolumbiaan. Suunnittelemme kaikki yhdessä arkemme mahdollisimman sujuvaksi.

Kirsin kasvatusfilosofian mukaan kaikilla perheessä on tasaveroinen ääni. Hän puhuu vastuullisesta vapaasta kasvatuksesta.

–Lapseni saavat päättää omista valinnoistaan jo nyt. He päättävät itse, mitä harrastavat, miten viettävät lomansa ja jopa menevätkö aamulla kouluun. Joka aamu ovat päättäneet mennä, koska he ovat oppineet pienestä pitäen kantamaan seuraukset omista päätöksistään. Poikiani ei ole kertaakaan tarvinnut rangaista millään tavalla heidän elämänsä aikana.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa Kirsi Salo kertoo arjestaan Kolumbian-tilallaan. Lue jutustamme, mitä hän pystyi toteuttamaan unelmansa omasta maatilasta? Mikä sysäsi hänet muuttamaan elämäänsä? Aikooko hän muuttaa Kolumbiaan pysyvästi? Entä miksi hän ei enää tarvitse rahaa yhtä paljon kuin ennen? Lue juttu Annasta 10/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X