Julkkikset

Kotiliesi: Minka Kuustonen muistaa lapsuuden ylenpalttiset joulut, kun Mikko-isästä tuli kuuluisa – sitten iski henkinen krapula

Kun Mikko-isän ura lähti nousuun, itse askarrellut tekeleet vaihtuivat lahjavuoreen. Se on asia, jota pyydettiin myöhemmin anteeksi, kertoo Minka Kuustonen Kotilieden haastattelussa.

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Mirva Kakko

Lahjoihin törsääminen alkoi hävettää Minka Kuustosen lapsuudenperheessä.

Kun Mikko-isän ura lähti nousuun, itse askarrellut tekeleet vaihtuivat lahjavuoreen. Se on asia, jota pyydettiin myöhemmin anteeksi, kertoo Minka Kuustonen Kotilieden haastattelussa.

Pikkutyttönä näyttelijä Minka Kuustosen, 36, joululahjat olivat vaatimattomia – kunnes muusikkoisä Mikko Kuustosen ura urkeni.

Kotilieden haastattelussa Minka kuvailee, kuinka lapsuuden joulunaikaan saattoivat kuulua ostokset askartelutarvikekaupassa, lasien maalaaminen tuikkuastioiksi ja puuhenkareiden koristemaalaus.

”Minulla on niitä itse tehtyjä lahjoja vieläkin”, hän kertoo.

1990-luvun alkuvuosina Mikko Kuustonen alkoi saada nimeä, ja muutaman vuoden ajan koko perhe hukkui joululahjoihin.

”Se lähti vähän lapasesta. Lahjoja oli kokonainen vuori, minun rakastamiani Playmobile-pakkauksiakin useita”, Minka muistelee Kotiliedessä.

Minkan ja Iina-siskon teinivuosina perheeseen iski henkinen krapula kulutusjuhlasta ja lahjamääristä, joita kukaan ei tarvitse.

”Isä pyyteli lahjavuoria anteeksi ja pyöritteli päätään, että en tiedä mikä minuun silloin oikein meni.”

Aikuisena Minka kannattaa erityisen vahvasti kohtuullisuutta.

Esimerkiksi joulukuusen kaataminen ei tunnu hänestä oikealta – maailmassa ei ole tarpeeksi puita sitomaan kaikkea hiilidioksidia, ja yhtä juhlaa varten kaadetaan satojatuhansia lisää. Minkan koti koristetaan jouluun, mutta kuusen sijaan maljakkoon voi laittaa koristellun kuusenoksan.

”Käytettynäkin saa vaikka mitä kivaa”, Minka kokee Kotiliedessä. Viime jouluna Minkan leikki-ikäinen poika sai lelulahjan somekirppikseltä ja toisen käytettynä Minkan ystävältä.

Sekä vaatimattomat lahjajoulut että ylenpalttiset pakettikasat kokeneelle Minkalle tärkeintä eivät ole lahjat, vaan pysähtyminen yhteen rakkaiden kanssa.

”Se on se ydin.”

Minka Kuustosen haastattelu on luettavissa kokonaisuudessaan Kotilieden numerosta 26/2021.

X