Julkkikset

Krista Kososelle selvisi Sukuni salat -ohjelmassa suuri tragedia: ”Lapsena ihmettelin, miksi mummoni ei puhu”

Näyttelijä Krista Kosonen ihmetteli lapsena, miksi mummo vaikeni isästään, lapsuudestaan ja nuoruudestaan. Sukuni salat -ohjelmassa hänelle selvisi, mitä mummon isälle oli tapahtunut.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Om-Arkisto

Krista Kososen suvun salaisuus selvisi tv-ohjelmassa.

Näyttelijä Krista Kosonen ihmetteli lapsena, miksi mummo vaikeni isästään, lapsuudestaan ja nuoruudestaan. Sukuni salat -ohjelmassa hänelle selvisi, mitä mummon isälle oli tapahtunut.

Näyttelijä Krista Kosonen, 37, näyttää Sukuni salat -ohjelmassa aidon järkyttyneeltä, kun hän lukee tv-kameran edessä lehtileikettä 1930-luvulta. Hänen lähiomaisensa henkilöllisyys ja monen ihmisen elämään vaikuttanut hurja kohtalo saavat hänet vakavoitumaan.

Kun Kristaa pyydettiin MTV3:lla helmikuun puolivälissä alkavaan Sukuni salat -ohjelmaan, hän yllätti itsensä vastaamalla myöntävästi. Krista oli vakaasti päättänyt, ettei koskaan lähde mukaan tosi-tv-ohjelmiin.

– Halu selvittää perheeni kohtaloita ylitti ahdistukseni siitä, että pyörin itsenäni tv-ohjelmassa, hän sanoo.

Ohjelmaa varten Kristalta pyydettiin DNA-näyte. Muutaman viikon kuluttua siitä tuotantoryhmä otti hänen yhteyttä ja kysyi, onko mitään, mitä Krista ei haluaisi itsestään ja suvustaan tietää.

– Sanoin, että haluan tietää kaiken. Perään lähetin kyllä sähköpostiviestin, että jos olen sukua puolisolleni Antille, sitä en tahdo kuulla, Krista nauraa.

Kyse ei kuitenkaan ollut siitä.

Kristan mummo kantoi koko ikänsä isoa traumaa

Krista Kosonen tiesi jo ennen Sukuni salat -ohjelmaan osallistumista, että hänen äidinpuoleisessa suvussaan oli aukko. Krista muistaa isovanhemmistaan vain mummonsa Ullan, joka oli Kristalle läheinen. Ulla-mummo ei koskaan maininnut sanaakaan omasta isästään. Mummo pysyi vaiti myös omasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan.

– Joskus lapsena yritin kysellä häneltä ja muistan ihmetelleeni, miksi hän ei puhu. Salaisuus herätti tietysti uteliaisuutta. Mietin, mikä on synnyttänyt lukon hänen sisäänsä. Nyt ymmärrän, että tapahtumat olivat jättäneet häneen trauman, Krista sanoo.

Lue myös: Maria Guzeninalle selvisi vasta tv-ohjelmassa, miksi isä hylkäsi hänet – taustalla traaginen sukusalaisuus

Sukuni salat -ohjelmassa selvisi, että Krista Kosonen vietti nuoruutensa traagisilla tapahtumapaikoilla

Krista kysyi myös vanhemmiltaan, sopiiko heille, jos hän lähtee ohjelmaan selvittämään suvun vaiheita. Molemmat antoivat suostumuksensa. Ohjelmassa kierretään Kristan isän suvun vanhoissa maisemissa Savonlinnassa ja kerrotaan esivanhemmasta, joka tunsi suurta vetoa teatterinäyttämölle.

Äidin puolelta lähdetään liikkeelle Porista ja päädytään Helsingin Kallioon.

– Kävin Kallion lukion. Juuri niillä samoilla kulmilla isoäitini on asunut ja liikkunut, mutta hän ei koskaan kertonut siitä mitään, Krista nostalgisoi.

Lue myös Kotilieden juttu: Aloita nyt sukututkimus – näin pääset helposti alkuun

Krista Kosonen ei kadu Sukuni salat -ohjelmaan lähtemistä

Mitä Krista Kosonen sitten sai selville Sukuni salat -ohjelmassa? Sen, että hänen isopappansa, Ulla-mummon isä, murhattiin keskellä kirkasta päivää Harjutorilla Kalliossa Helsingissä. Ohjelmassa päästään myös murhaan johtaneisiin syihin.

Kristalla on äidin puolelta sukulaisia, joille hän ei etukäteen kertonut ohjelmasta mitään. Nyt häntä vähän jännittää, mitä muut paljastuneista tiedoista sanovat.

Krista ei ole katunut hetkeäkään ohjelmaan mukaan lähtemistään.

– Vaikka tieto voi lisätä tuskaa, se on aina parempi kuin tietämättömyys. Tiedon voi kohdata ja asioita käsitellä, hän sanoo.

X