Julkkikset

Kymmenen vuotta etäsuhteessa elänyt Erja Häkkinen: ”Emme ole Mikan kanssa koskaan viettäneet pitkiä aikoja yhdessä”

Erja Häkkinen elää vahvasti lastensa ehdoilla. Siksi koti on nyt Monacossa ja vapaa-ajan huvila Etelä-Ranskassa. Suomessa on miesystävä, jonka kanssa etäsuhde voi hyvin välimatkasta huolimatta.  

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Heli Sorjonen

Misha-koirasta on Erja Häkkiselle aina seuraa.

Erja Häkkinen elää vahvasti lastensa ehdoilla. Siksi koti on nyt Monacossa ja vapaa-ajan huvila Etelä-Ranskassa. Suomessa on miesystävä, jonka kanssa etäsuhde voi hyvin välimatkasta huolimatta.  

Eteläranskalaisen huvilan pihalla on kesäinen päivä on kauneimmillaan, kun Erja Häkkinen ja miesystävä Mika Karttunen viettävät siellä aikaansa pitkästä aikaa yhdessä. Pariskunta tapasi viimeksi helmikuussa, mutta nyt Mika on päässyt koronapandemian aiheuttamien matkustusrajoitusten jälkeen Suomesta Erjan vapaa-ajan asunnolle ja jää kuukaudeksi.

Korona erotti Erjan myös muista läheisistä. Nyt vihdoin vehreän puutarhan uima-altaalla ovat myös Erjan molemmat lapset, armeijasta Suomesta juuri vapautunut Hugo, 20, ja tytär Aina, 15, joka on tullut huvilalle isänsä Mikan Ranskan-kodista. Paikalla on lisäksi lasten serkku, Erjan sisarenpoika Niko Honkanen.

Erjan huvila on vain parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Monacosta, jossa hänen virallinen kotinsa on ollut jo 25 vuotta. Suomesta hän muutti pois 34 vuotta sitten. Erjan hämmästykseksi ihmisillä on yhä usein hänet tavatessaan tapana kysyä, milloin hän muuttaa pois Monacosta. Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia hänellä on?

– En osaa oikein edes reagoida kysymykseen. Olen nyt valtavan tyytyväinen kaikkeen siihen, mitä minulla on. Miksi minun pitäisi tehdä jokin muutos elämässäni? Hugo aloittaa syksyllä opinnot Rotterdamissa, ja Ainalla on koulua jäljellä vielä ainakin kolme vuotta Monacossa. Siellä on kotimme, Erja sanoo.

Erja Häkkinen ja miesystävä kohtasivat yhteisten ystävien kautta

Monacossa ja Ranskassa lapsista on kasvanut monikielisiä maailmankansalaisia, jotka puhuvat keskenään ranskaa, suomea tai englantia – aina vähän aiheen mukaan. Vanhemmilleen he puhuvat useimmiten suomea.

– En vielä mieti, missä vietän vanhuuteni. Todennäköisesti siihen vaikuttaa suuresti se, mihin lapseni asettuvat, Erja sanoo.

Kun Erja Häkkinen tulee Suomeen, hän asuu useimmiten miesystävä Mika Karttusen luona. Pari tutustui jo 2000-luvun puolivälissä, kun Erja juonsi Miljonääri-Jussi-ohjelmaa televisiossa ja Mika oli tuotantotiimissä. Kumpikin oli silloin tahoillaan varattu. Mikan avioeron jälkeen kymmenisen vuotta sitten pari tapasi yhteisten ystävien kautta uudelleen.

– Olemme hyvin samanlaisia ihmisiä. ­Luemme kirjoja, katsomme elokuvia ja pelaamme yhdessä tennistä. Meillä on hyvä arki ja rutiinit, Erja sanoo.

Erja Häkkinen on onnellinen näin, vaikka miesystävä asuu kaukana. Yhdessä asuminen ei ole hänelle suhteen mittari.

– Emme ole koskaan viettäneet pitkää aikaa yhdessä. On aivan turha miettiä, millaista olisi, jos näkisimme toisemme koko ajan. Joko meillä olisivat asiat vielä paremmin, tai yhdessäolo alkaisi ärsyttää. Se on pelkkää jossittelua. Kun ei ole toisenlaisesta kokemusta, ei voi verrata, Erja sanoo.

Lue myös Kotilieden 11/2019 haastattelu, jossa Erja Häkkinen kertoo miesystävästään: Erja Häkkinen on elänyt jo yhdeksän vuotta etäsuhteessa: ”Miesystäväni toivoo näkevänsä minua jatkossa useammin Suomessa”

Erja sanoo, että Hugo ja Aina ovat ottaneet Mikan mielellään mukaan elämäänsä. Se on tärkeää, sillä Erjalle lapset ovat hänen elämänsä tärkein asia. Sen hän sanoo haastattelun aikana monta kertaa.

– Lasten edelle elämässäni ei mene mikään. Mitä tahansa suunnittelenkin, otan aina ensiksi huomioon, miten se istuu yhteen lasten elämän kanssa.

Luit juuri lyhennelmän Annan 29/2020 kansijutusta, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Haastattelussa Erja Häkkinen kertoo, millainen vaikutus hänen äitinsä varhaisella kuolemalla vain 51-vuotiaana oli hänen elämäänsä, millä rohkeudella Erja lähti nuorena Pariisiin ja maailmalle, entä mitä hän miettii ikääntymisestä ja tulevaisuudestaan ja millaista on elämä Monacossa. Lue Erjan koko haastattelu numerosta 29/2020 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X