Julkkikset

Laulaja Anne Mattila vähensi keikkoja ja ryhtyi taidemaalariksi: ”Olen luopunut kaikesta kontrollista”

Pikkutyttönä keikkailun aloittanut Anne Mattila, 34, on paitsi menestynyt iskelmälaulaja myös itseoppinut taidemaalari ja voimakastahtoinen visioija, joka toteuttaa sen mitä aikoo. – Enää en mieti, mitä muut minusta miettivät, hän sanoo.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Sara Pihlaja/Otavamedia

– Vain elämää oli kiva kokemus, koska siinä pääsin näyttämään uusia puolia itsestäni, Anne kertoo.

Pikkutyttönä keikkailun aloittanut Anne Mattila, 34, on paitsi menestynyt iskelmälaulaja myös itseoppinut taidemaalari ja voimakastahtoinen visioija, joka toteuttaa sen mitä aikoo. – Enää en mieti, mitä muut minusta miettivät, hän sanoo.

Onnellinen. Iloinen. Tasapainoinen. Voimanainen, joka tekee sen mitä haluaa ja meinaa.

Sellaisen ensivaikutelman leveästi hymyilevä muusikko Anne Mattila, 34, antaa jo muutamassa minuutissa.

Itse hän kuvailee itseään toisin:

– Olen tällainen vähän luova, maalaisjärkinen hullu.

Anne seisoo oman taidekahvilansa pihapiirissä Karvialla, Pohjois-Satakunnassa. Tähän pihaan hän tuli ensimmäisen kerran elokuussa 2013 katsomaan myynnissä olevaa 1940-luvulla rakennettua maalaistaloa.

– Pihaan tuli polku, jonka päässä oli pieni punainen talo, raihnainen navetta ja pitkään tyhjillään ollut vilja-aitta, Anne kertoo.

Paikka vaikutti hyvältä, sopivalta Annen suunnitelmiin. Hän käveli aitan ovelle ja aukaisi sen. Korkea tila teki vaikutuksen.

– Paikka oli täynnä romua, mutta tunne välittyi läpi. Kuulin, kuinka ulkona lauloi satakieli, ja ajattelin että nyt olen löytänyt taiteilijaminälleni paikan, jossa se voi tulla esiin. Tänne tuon tauluni enkä vie niitä enää minnekään muualle.

Maatilan osto oli tärkeä etappi paremmin iskelmälaulajana tunnetun Annen tiellä taiteentekijänä.

– Halusin rakentaa ympärilleni tilan ja paikan, joka kuvastaa kehitystäni ja jossa saan olla juuri sellainen kuin olen. Täällä minusta tuli lopullisesti minä, se joka oikeasti olen.

Omien rajojen vetämistä

Ja pikkulapsena Annella oli vahva tahto ja intohimo maalaamiseen. Ensin hänestä tuli kuitenkin iskelmätähti, joka teki ensiesiintymisensä televisiossa 16-vuotiaana, samana vuonna kuin sai kiinnityksen levy-yhtiöön. Vuosien kuluessa hän alkoi kuitenkin väsyä suosikkilaulajan kovaan keikkatahtiin.

– Olin ollut alalla jo pitkään ja siksi ymmärsin ajoissa, että liika on liikaa. 25-vuotiaana soitin ohjelmatoimistoon ja sanoin, että nyt keikkoja vähennetään rajusti. Luojan kiitos tein sen ratkaisun ja osasin vähentää keikkailua ajoissa.

Alkoi seestymisen ja rauhoittumisen aika, johon liittyi paluu kotiseudulle Karvialle uuteen kotiin. Sinne muutti myös Annen miesystävä, hänen bändinsä rumpali Kari ”Kille” Tenkula.

Kodin pihapiirissä on musiikkistudio, jossa pari työstää yhdessä ja erikseen uutta musiikkia.

– Aloin tuolloin varata osan vuodesta maalaamiselle. Aluksi yhden kuukauden, sitten kaksi, nykyisin puolikin vuotta. Kun maalaan, maalaan ateljeessani, ja kun olen studiossa tai teen keikkoja, keskityn siihen.

Kille on vahvasti mukana Annen taustajoukoissa.

– Ei tämä taidekahvila ole kokonaan oma projektini. Kun teen suunnitelmia, minulla on aina tukemassa ja kannustamassa puoliso. Meillä on sama arvomaailma ja samat ajatukset.

Anne on ollut Killensä kanssa kihloissa jo viitisen vuotta, mutta kiirettä naimisiin ei tunnu olevan.

– Ei minulla ole mitään sitä vastaankaan. Mistä sen tietää, voin vaikka yllättää, Anne sanoo.

Vapaa muiden mietteistä

Annea ei aja taiteessa eteenpäin suorittamisen pakko tai raha.

– Minulla on järjetön palo ja halu tehdä, ja siitä olen saanut voimaa toteuttaa sydämestäni kuuluvia ääniä. Olen luopunut kaikesta kontrollista ja saanut siitä hirvittävästi virtaa. Enää en mieti, mitä muut minusta miettivät, hän sanoo.

Mutta eikö rakentaminen tule kalliiksi, vaadi rahaa tai pääomaa?

– No, tulee tietysti. Mikä laulaen tulee, se rakentaen menee, Anne sanoo, nauraa ja vakavoituu sitten.

– Rakastan laulamista nykyisin vielä enemmän, koska se mahdollistaa sen, että voin toteuttaa rauhassa myös toista puoltani. Olen löytänyt rauhan olemiseeni ja tekemiseeni, ja se on suuri voimavarani.

Luit lyhennelmän Anna-lehden kansijutusta 37/2018. Siinä Anne Mattila kertoo, millaiset vaiheet edelsivät lavatähteyttä ja mikä piti hänen jalkansa maassa suosion hurjimpanakin vuosina. Mikä häntä veti jo varhain aikuisten maailmaan? Entä mistä hän nyt haaveilee? Lue lisää numerosta 37/18 tai tilaa lehden lukuoikeus täältä!

X