Julkkikset

Maija-Liisa Peuhu, 77, rakastaa roolihahmoaan Ulla Taalasmaata – vaikka ”niin hirveä muija” se muiden mielestä onkin

Maija-Liisa Peuhu, 77, ei ehdi eläkkeelle, koska Salatut elämät -sarjan rakastettu Ulla Taalasmaa työntää yhä nenänsä joka paikkaan.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Tiia Ahjotuli, Pekka Nieminen/Otavamedia

Ulla Taalasmaa! Ei, vaan näyttelijä Maija-Liisa Peuhu.

Maija-Liisa Peuhu, 77, ei ehdi eläkkeelle, koska Salatut elämät -sarjan rakastettu Ulla Taalasmaa työntää yhä nenänsä joka paikkaan.

Kun puhutaan Salatuista elämistä, hiipiikö sinullekin ensimmäisenä mieleen Ulla Taalasmaa? Ei ihme, sillä Ulla on yksi rakastetuimmista alkuperäisistä henkilöhahmoista. Ulla oli myös se, joka sai kunnian lausua Salkkarit-sarjan ensimmäisen repliikin 25. tammikuuta 1999 – 20 vuotta sitten.

Ullan roolia näyttelee tammikuussa 77 vuotta täyttänyt näyttelijä Maija-Liisa Peuhu, joka rakastaa työtään ja roolihahmoaan.

– Olen Maija, tai siis Ulla, tai siis Ulla-Maija, niin kuin jotkut sanoo, Maija-Liisa vitsailee.

Elämäntyö jatkuu, vaikka eläkeikä kutsuisi

Perinteisen eläkeiän ohittanut Maija-Liisa oli ehtinyt tehdä jo 30 vuotta töitä teatterissa, ennen kuin hän aloitti Salkkareissa ja astui Ulla Taalasmaan saappaisiin. Silloin Maija-Liisa ei osannut vielä kuvitellakaan, millaisen työelämän – sekä ennen kaikkea elämäntyön – se tuleekaan hänelle tarjoamaan.

–  Olin ajatellut, että olen elämäni loppuun asti teatterissa – mutta enäähän en olisi teatterissa töissä, kun olen jo näin vanha. Onneksi pääsin Salkkareihin, niin olen saanut tehdä töitä koko ajan! Maija-Liisa kiittelee.

Työtään Maija-Liisa rakastaa, vaikka työpäivät ovat vaihtelevia, joskus raskaitakin.

– Pahimmillaan työpäivä kestää aamuseitsemästä iltaseitsemään, ja joskus taas voi olla paljon vapaapäiviä välissä – se riippuu stoorista  [käsikirjoituksesta]. Ikävä puoli siinä on, ettei pysty sopimaan menoja tai järjestelemään mitään kotona: et voi esimerkiksi kutsua vieraita ensi maanantaina kylään, kun et vielä tiedä, millainen työviikko on tulossa. Saamme yleensä aina torstaisin seuraavan viikon ohjelman, Maija-Liisa paljastaa.

Ulla Taalasmaa – ”niin hirveä muija!”

Utelias talonrouva. Aina nuuskimassa ja selvittämässä muiden salaisuuksia, vaikka ne eivät hänelle kuulu. Sellainen on Ulla Taalasmaa.

SALATUT ELÄMÄT-SARJAN NÄYTTELIJÄT SARJAN LAVASTEISSA, 15.8.2006 JARMO KOSKI "SEPPO TAALASMAA" AND MAIJA-LIISA PEUHU "ULLA TAALASMAA" © PEKKA NIEMINEN/KUVARY
Tästä Salatut elämät muistetaan: Jarmo Koski ”Seppo Taalasmaa” ja Maija-Liisa Peuhu ”Ulla Taalasmaa” elokuussa 2006. Maija-Liisa on myös ollut tauolla sarjasta.

Maija-Liisa on mielissään siitä, että Ulla Taalasmaa on monille suomalaisille niin tuttu ja rakas hahmo, vaikka hahmo herättääkin voimakkaita tunteita.

– Viimeksi eilen ystäväni, jonka kanssa käyn jumpassa, sanoi minulle, ettei hän ymmärrä, miten jaksan sitä, kun Ulla Taalasmaa on niin hirveä muija. Mutta minä huudahdin siihen, että minä tykkään tehdä sitä! Siihen ystäväni ei sanonut enää mitään, Maija-Liisa kertoo virnistellen.

Parasta Maija-Liisan mukaan Ullan hahmossa on se, että hän voi toteuttaa itseään näyttelijänä niin pitkälle kuin vain sielu sietää.

– Minulla on ollut lapsesta asti hurja mielikuvitus. Ja nyt ne ovat tässä – kaikki mahdollisuudet toteuttaa itseäni.

Elämänviisauksia – omia ja Ulla Taalasmaan

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Anna (@anna_lehti) jakama julkaisu Tammi 25, 2019 kello 7.49 PST

Maija-Liisa Peuhu on tehnyt erityisen pitkän uran näyttelijänä.  Millaisia elämänviisauksia hän on taipaleensa aikana itselleen haalinut?

– Niitä on niin paljon. Ehkäpä se on kiitollisuus: pitää olla kiitollinen aivan kaikesta, mitä on saanut elämässä tehdä. Olen saanut työssäni nähdä niin paljon – sekä oppia niin paljon! Olen oppinut ihmisistä, ennen kaikkea nuorisosta. Olen oppinut uuden sukupolven ajatuksia ja saanut nähdä heidän elämänmenoaan muutenkin.

Entäpä millaisen elämänviisauden Ulla Taalasmaa voisi tähän väliin sanoa?

– Tämä viisaus tuli minulle ensimmäisenä mieleen, se on jo ensimmäisistä jaksoista. Nauroin silloin niin paljon, koska minusta se on niin mahdottoman tyhmä viisaus. ”Kyllä siisti koti on aina siisti koti”, sanoi Ulla.

Lue myös: Salkkarit-tähti Jarmo Koski: ”Kuuluisuus ei tarkoita, että on onnistunut tai hyvä”

Salkkarit 20 vuotta – katso Maija-Liisan haastattelu ja Sami Uotilan synttärilaulu

X