Julkkikset

Matti Puro on kahminut eniten Tanssii tähtien kanssa -kilpailun voittoja – asiantuntija kertoo, mikä tekee tähtivalmentajasta huipun

Tanssiurheiluliiton lajipäälikkö Santtu Otsamo kuvaa Tanssii tähtien kanssa -opettaja Matti Puroa lämpimäksi ja herkäksi ihmiseksi. Hän myös kertoo, miksi Matti on voittanut TTK-kisan niin usein.

Teksti:
Elise Mäki
Kuvat:
Tiia Ahjotuli, Pekka Nieminen, Kari Pekonen

Matti Puro kuvaa pariaan Meeri Koutaniemeä visuaaliseksi oppijaksi.

Tanssiurheiluliiton lajipäälikkö Santtu Otsamo kuvaa Tanssii tähtien kanssa -opettaja Matti Puroa lämpimäksi ja herkäksi ihmiseksi. Hän myös kertoo, miksi Matti on voittanut TTK-kisan niin usein.

Voittaja. Kolminkertainen sellainen. Matti Puro on voittanut Tanssii tähtien kanssa -kilpailun useammin kuin kukaan toinen. Mutta mistä se johtuu?

– Purossa yhdistyvät lahjakas tanssija ja tarkkanäköinen, luova valmentaja, joka onnistuu löytämään valmennettavansa erityisvahvuudet ja hyödyntämään niitä rohkeasti, arvioi Suomen Tanssiurheiluliiton vakio- ja latinalaistanssien lajipäällikkö, tanssinopettaja, valmentaja ja koreografi Santtu Otsamo.

Matti Puro itse arvelee menestyksenä pohjaavan puolestaan hyviin pareihin. Hän voitti kilpailun heti ensimmäisellä osallistumiskerrallaan, ohjelman kuudennella tuotantokaudella. Silloin hänen parinaan oli entinen Miss Suomi Viivi Pumpanen. Matti kuvaa, että debytointi TTK:ssa oli jännittävää.

– Minusta tuntui, että kausi kesti todella kauan. Joka päivä ja joka viikko oli uutta.

Viivi Pumpanen ja Matti Puro voittivat kuudennen tuotantokauden.
Viivi Pumpanen ja Matti Puro voittivat Tanssii tähtien kanssa -kilpailun kuudennen tuotantokauden.

Sen jälkeen voitot irtosivat ensin stand up -koomikko ja näyttelijä Krisse Salmisen ja sitten näyttelijä Anna-Maija Tuokon parina. Voittojen taustalla on myös kova treenaaminen ja halu panna parin kanssa aina parasta, Matti analysoi.

Näyttelijä Anna-Maija Tuokko ja Matti Puro voittivat vuonna 2017.
Näyttelijä Anna-Maija Tuokko ja Matti Puro voittivat Tanssii tähtien kanssa -kilpailun vuonna 2017.

– En osaa sanoa mitään strategiaa. Omalla tyylilläni teen, ja se on tuottanut tulosta.

Matti Puro räätälöi opetusmetodinsa oppilaan mukaan

Matti Puro kertoo selvittävänsä jokaisella kaudella, millainen oppija hänen kulloinenkin tähtioppilaansa on eli miten häntä kannattaa opettaa.

TTK:ssa haasteena on se, että koreografiat täytyy tehdä lyhyessä ajassa ja saada opetettua oppilaalle nopeasti parhaalla mahdollisella tavalla.

– Mielenkiintoisinta tässä on se, että pääsee tutkimaan erilaisia oppijoita ja kasvamaan opettajana itse. Tämä on kokonaisvaltaisen opettava kokemus myös opettajalle.

Tämän kauden pariaan, kuvajournalisti Meeri Koutaniemeä, Matti kuvaa visuaaliseksi oppijaksi, joka paitsi piirtää myös kirjoittaa itselleen asioita ylös.

– Hän jäsentää asioita paperille. On ensimmäinen kerta, kun törmään siihen tämän kisan merkeissä, Matti sanoo.

Hyväksyvä ja turvallinen ilmapiiri

Lajipäällikkö Santtu Otsamo muistuttaa, että hyvä tanssija ei aina ole hyvä opettaja. Tanssinopettajan täytyy oivaltaa asiat ensin itse syvällisesti, ennen kuin voi opettaa niitä ymmärrettävästi toiselle.

– Tärkeintä on luoda oppimiselle hyväksyvä ja turvallinen ilmapiiri ja suhteuttaa vaatimukset oppilaan kulloisenkin taitotason mukaisesti. Matti Purolla nämä taidot ovat selvästi hallussa.

Matti kertoo miettivänsä opettajana myös sitä, millaisen kokonaisuuden kaikki parin esittämät tanssit luovat, ja millaiseksi heidän yhteinen tarinansa kisan aikana muodostuu.

Otsamon mukaan taviksen saaminen kilpailun finaalitason tanssijaksi vaatii keskittymistä tanssin perusteisiin. Hyvä opettaja osaa kaivaa oppilaansa vahvuudet esiin. Lisäksi tarvitaan paljon työtä ja nöyryyttä, sekä tietenkin tanssin antamaa iloa. Valmentajan täytyy myös osata olla oppilaan tukena, kun paineet kasvavat.

Lämmin ja herkkä

Tanssijana Matti Puro on Otsamon mukaan vahvimmillaan latinalaistansseissa, mutta hän kuvaa Matin ymmärrystä myös vakiotansseista hyväksi. Lisäksi Otsamo kehuu tanssinopettajan kuntoa, vaikka takana on jo pitkä tanssiura.

”Hänen voi huomata tekevän taituruutta vaativia suorituksia ja samalla hän jatkuvasti tukee oppilastaan loistamaan.”

Koreografina Matti on Otsamon mukaan innovatiivinen. Hän ei pelkää ottaa riskejä.

– Joskus hän rikkoo tahallaan tanssien perinteistä kaavaa, mutta nostaa aina parinsa luonteen ja ominaisuudet rohkeasti esiin. Tämä vaatii ihmistuntemusta.

Otsamo kertoo seuranneensa Matin uraa sen alkutaipaleelta asti. Hän on myös itse opettanut Mattia aikoinaan Tampereella, silloin kun tuleva TTK-voittaja oli vasta lapsi.

– Matti on aina ollut helposti innostuva, ilmaisurikas ja karismaattinen persoona. Ihmisenä hän on kohtelias, lämmin ja herkkä. Luulen, että nämä ominaisuudet näkyvät myös hänen suosiossaan tanssiohjelmassa.

Lue myös: Kaikkien aikojen menestynein Tanssii tähtien kanssa -opettaja Matti Puro keikkailee yhdessä kihlattunsa kanssa ja liekittää pihvejä – listasimme 4 asiaa, joita moni ei hänestä tiedä

X