Julkkikset

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi kertoo kirjassa vaarallisista parisuhteistaan – ensimmäisiä seurustelusuhteita varjostivat vallankäyttö ja kontrollointi: ”Se kaikki oli verhottu välittämisen nimiin”

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi joutui nuorena koulukiusaamisen ja parisuhdeväkivallan kohteeksi. Kirjeitä nuorelle itselle -kirjassa Meeri kertoo varhaisilla seurustelukokemuksilla olleen tuhoava vaikutus hänen rakkaudenkäsitykselleen. ”Kunpa silloin olisin ymmärtänyt, ettei minun tarvitse miellyttää ketään”, Meeri kirjoittaa.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Om-Arkisto

Nuorena Meeri Koutaniemi muodosti rakkaudenkäsityksen, johon kuului painostusta ja pakottamista.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi joutui nuorena koulukiusaamisen ja parisuhdeväkivallan kohteeksi. Kirjeitä nuorelle itselle -kirjassa Meeri kertoo varhaisilla seurustelukokemuksilla olleen tuhoava vaikutus hänen rakkaudenkäsitykselleen. "Kunpa silloin olisin ymmärtänyt, ettei minun tarvitse miellyttää ketään", Meeri kirjoittaa.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi on palkittu niin kotimaassa kuin ulkomailla kuvareportaaseistaan ja henkilökuvistaan. Tällä hetkellä Meeri nähdään televisiossa Tanssii Tähtien kanssa  -kilpailussa, jossa hän kilpailee yhdessä tanssinopettaja Matti Puron kanssa.

Meerin tie menestykseen ei kuitenkaan ole ollut helppo. Toimittaja Anneli Juutilaisen kirjassa Kirjeitä nuorelle itselleni Meeri kertoo rankasta nuoruudestaan, jota varjostivat fyysiseksi väkivallaksi äitynyt koulukiusaaminen sekä myrkylliset seurustelusuhteet.

Meerin mukaan hänen nuoruuden ihmissuhteitaan yhdisti yksi ja sama teema: miellyttämisen tarve.

Kunpa silloin olisin ymmärtänyt, ettei minun tarvitse miellyttää ketään”, Meeri kirjoittaakin kirjassa nuorelle itselleen.

Vallankäyttö verhoutui välittämiseen

Teini-iässä miellyttäminen kohdistui etenkin vastakkaiseen sukupuoleen. Miellyttämisen tarpeella oli kuitenkin kohtalokkaat seuraukset, sillä Meeri ajautui jo hyvin nuorena vaikeisiin parisuhteisiin.

Ajauduin 14-vuotiaana peräkkäin kahteen eri parisuhteeseen, jossa jouduin kokemaan seksuaalista väkivaltaa. Poikaystäväni olivat minua vanhempia ja minua painostettiin ja pakotettiin tekemään asioita, jotka koin vastenmielisiksi”, Meeri kuvailee kirjassa.

Vallankäytöllä oli myös kohtalokas vaikutus rakkaudenkäsitykseen. Nuoren Meerin silmissä seksuaalisuus perustui miellyttämiselle ja toisen väkivaltaan alistumiselle.

”Kokemuksellani oli tuhoava vaikutus varhaiseen seksuaalisuuteeni, sillä nämä seksuaalista kontrolloimista ja vallankäyttöä sisältävät suhteet olivat ensimmäisiä parisuhteitani. Muodostin rakkaudenkäsityksen siihen, että suhteeseen kuuluu se, että valtaa saa käyttää toiseen ihmiseen painostamalla ja pakottamalla. Se kaikki oli verhottu välittämisen nimiin.”

Tapahtuneet kalvoivat Meeriä pitkään. Nyt hän kertoo ymmärtävänsä, ettei vika ollut hänessä, vaan toisessa osapuolessa.

Meeri toivookin, että hän olisi osannut nuorena puhua kokemuksistaan ääneen sekä ymmärtänyt lähteä suhteista pois tarpeeksi ajoissa.

”Jos nyt kohtaisin nuoren itseni, sanoisin, että voit sanoa ei niin monta kertaa kuin siltä tuntuu.”

Meeri Koutaniemi
Kirjeitä nuorelle itselle -kirjassa Meeri toivoo, että olisi nuorena osannut sanoa rohkeammin ei.

Oma kauneus löytyi valokuvauksen kautta

Kirjassa Meeri kertoo kohdanneensa koulukiusaamista ensimmäisen kerran 6. luokalla ulkonäkönsä takia.

Väkivaltaiseksi kiusaaminen äityi yläkouluun mentäessä. Annan haastatttelussa vuonna 2016 Meeri kertoo osanneensa pitää puolensa kiusaamisen keskellä. Fyysisesti hän pystyi antamaan takaisin samalla mitalla.

– Olin sekä kiusattu että takaisinkiusaaja, Meeri totesi tuolloin.

Teini-ikäisen Meerin itsetunto oli rankkojen nuoruuskokemusten romuttama. Käänteentekevän hetken Meeri kohtasi kuitenkin 14-vuotiaana, kun hänen siskonsa Maaria päätti valokuvata häntä.

Valokuvat olivat Meerin silmissä omaa peilikuvaa lempeämpiä ja todennäköisempiä. Ne auttoivat Meeriä löytämään oman kauneutensa.

”Silloin oivalsin valokuvan eheyttävän merkityksen, kuinka sillä voi luoda minäkuvaa uudelleen. Samalla sain kimmokkeen valokuvataiteesta ja aloitin mustavalkokuvien ottamisen.”

Lähde: Juutilainen Anneli: Kirjeitä nuorelle itselleni (Docendo 2019). Kaikki kursivoidut tekstit ovat lainauksia kirjasta.

Lue myös: 

Tanssii tähtien kanssa -kilpailija Meeri Koutaniemi: ”Olen tottunut kaatumaan naamalleni ja pystyn kyllä nousemaan uudestaan”

Meeri Koutaniemi haaveilee lapsista Sami Yaffan kanssa: ”Olemme molemmat hyvin lapsirakkaita ihmisiä”

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi kuvaa rankkoja aiheita kutsumuksesta: ”Tärkeintä on, että naiset pystyvät puhumaan kokemastaan väkivallasta”

X