Julkkikset

Menestyskirjailija ja ohjaaja Saara Turunen: ”Rakastan sitä, että suomalaisilla naisilla on oikeus lönkötellä missä tahansa vaatteissa”

Saara Turusen työ kirjailijana ja teatteriohjaajana on myös oiva kanava nostaa esiin tasa-arvokysymyksiä.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Heli Hirvelä

– Kuka milloinkin määrittelee sen, mikä on naisellista? Hovipukeutumisessa pinkki oli muinoin miehekäs väri – ja mikä nyt onkaan erityisen naisellista? Saara Turunen pohtii.

Saara Turusen työ kirjailijana ja teatteriohjaajana on myös oiva kanava nostaa esiin tasa-arvokysymyksiä.

Tasa-arvo on Saara Turusen lempiaihe. Myös uusi näytelmä Medusan huone käsittelee sukupuolta ja vallan epätasaista jakautumista.

Saara on pohtinut paljon myös mitätöimisen ja hiljentämisen kulttuuria.

– Hiljentäminen tapahtuu usein vetoamalla huumoriin tai sitten vain kyseenalaistetaan koko kokemus.

Seuraavat kommentit ovat liiankin tuttuja: ”Pitääkö olla noin hankala”, ”älä ole tiukkapipoinen” tai ”entä jos vain vähän rentoutuisit”.

Myös naisellisuus on Saaran mielestä epäilyttävä sana, sillä se voi tarkoittaa mitä tahansa.

– Kuka milloinkin määrittelee sen, mikä on naisellista? Hovipukeutumisessa pinkki oli muinoin miehekäs väri – ja mikä nyt onkaan erityisen naisellista? Rakastan sitä, että suomalaisilla naisilla on oikeus lönkötellä missä tahansa vaatteissa. Toppahousut ovat saavutettu etu.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa kirjailija-teatteriohjaaja Saara Turunen kertoo muun muassa siitä, miksi ensi-iltajuhlissa on hauskempaa kuin kirjan julkkareissa ja miksi hänestä on hienoa olla johtaja. Lue juttu Annasta 9/2019. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X