Julkkikset

Michelle Obama syntyi Yhdysvalloissa rotuerottelun aikaan – näin hän selvitti tiensä huippukouluihin

Michelle Obama oli poikkeuksellisen valovoimainen, lämmin ja viisas ensimmäinen nainen. Millainen oli mustan työläisperheen tyttären matka Valkoiseen taloon?

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Getty Images

Michelle Obama osaa tyyliseikat niin pukeutumisessa kuin puheissaankin.

Michelle Obama oli poikkeuksellisen valovoimainen, lämmin ja viisas ensimmäinen nainen. Millainen oli mustan työläisperheen tyttären matka Valkoiseen taloon?

On kulunut puolitoista vuotta siitä, kun Yhdysvaltain presidenttipari Barack Obama ja Michelle Obama jättivät Valkoisen talon. Obamien jälkeen meno Valkoisessa talossa on muuttunut melkoisesti. Monella on Michelleä ikävä. Lohdutukseksi heille ensi viikolla ilmestyy hänen omaelämäkertansa Minun tarinani.

Moni muistaa Michelle Obaman hänen sanavalmiudestaan ja pelottomuudestaan. Tarpeen vaatiessa Michelle ei epäröinyt ilmaista asiaansa kärjekkäästikin. Presidentin rouvana hän vaali humaaneja arvoja: myötätuntoa, lähimmäisenrakkautta, solidaarisuutta.

Michellen oma elämäntarina on eräänlainen Tuhkimo-satu. Hänessä henkilöityy klassinen amerikkalainen unelma: syntyperällä ei ole väliä, Amerikassa sinusta voi tulla mitä tahansa.

”Herään joka aamu talossa, joka on orjien rakentama. Katson, kuinka tyttäreni, kaksi kaunista ja älykästä mustaa nuorta naista, vilkuttavat pihalta kouluun lähtiessään isälleen, Yhdysvaltain presidentille”, hän totesi eräässä paljon siteeratussa puheessaan (voit katsoa puheen täältä).

Michelle on orjien jälkeläinen. Hänen isänpuoleiset esi-isänsä raatoivat puuvillapelloilla Etelä-Carolinassa.

Kun Michelle syntyi tammikuussa 1964, voimassa oli vielä yleinen rotuerottelu. Puoli vuotta myöhemmin presidentti Lyndon B. Johnson allekirjoitti lain, joka määräsi tasa-arvon kaikille Yhdysvaltain kansalaisille. Samalla käynnistettiin useita mustille tarkoitettuja tukiohjelmia paikkaamaan aiempaa syrjintää. Näin Michellekin pääsi yhteen kotikaupunkinsa Chicagon parhaista kouluista.

Vanhemmat, kaupungin vesilaitoksella työskentelevä isä ja kotona lapsia hoitava äiti, pönkittivät lastensa itsetuntoa kehumalla ja kannustamalla. Craig-veli oli luonnonlahjakkuus, joka menestyi koulussa ponnistelematta. Pikkusisko joutui työskentelemään lujemmin. Molemmat pääsivät arvostettuun Princetonin yliopistoon, jossa Michelle opiskeli sosiologiaa. Myöhemmin hän jatkoi Harvardiin lukemaan lakia ja pääsi töihin Sidley Austinille, yhteen maan arvostetuimmista lakiasiantoimistoista.

Sinne saapui harjoittelijaksi 1989 muuan Barack Obama, jonka ohjaajaksi Michelle määrättiin. Se oli menoa. Michelle on kertonut ihastuneensa Barackin idealismiin, energiaan ja kykyyn vaikuttaa ihmisiin. Häitä vietettiin 1992.

Luit juuri lyhennelmän Annan 45/2018 kansijutusta. Artikkelissa kerrotaan myös, miksi Michelle vaihtoi hyväpalkkaisesta ammatista matalapalkkaisempaan kutsumustyöhön. Miksi Barack ja Michelle Obaman avioliitto suistui eron partaalle? Mitä tyyli-ikonina tunnettu Michelle on viestinyt omalla pukeutumisellaan? Lue lisää numerosta 45/18 tai tilaa lehden lukuoikeus täältä!

Lähteinä mm. Cristoph Von Marschall: Michelle Obama (Minerva), Christopher Andersen: Barack & Michelle (Otava)

X