Julkkikset

Movetron-solisti Päivi Lepistön äiti sairastui 65-vuotiaana Alzheimerin tautiin: ”Surutyö oli todella vaikeaa”

Laulaja Päivi Lepistön äiti oli 65-vuotias, kun tämä sairastui Alzheimerin tautiin. Edessä oli vuosien pituinen luopumisten tie.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Verna Virtanen

Päivi Lepistö julkaisi soolosinglen Hopeahäät syyskuun lopulla.

Laulaja Päivi Lepistön äiti oli 65-vuotias, kun tämä sairastui Alzheimerin tautiin. Edessä oli vuosien pituinen luopumisten tie.

Movetron-yhtyeen solisti Päivi Lepistö, 47, tietää, millaista on, kun läheinen kuihtuu ja katoaa silmissä. Päivin äiti sairastui Alzheimerin tautiin vuonna 2013. Päivin äiti oli tuolloin vasta 65-vuotias.

Alzheimerin tauti on hitaasti ja tasaisesti etenevä muistisairaus. Taudin eteneminen on yksilöllistä. Päivin äidin sairaus eteni nopeasti.

– Iskä hoiti ensin äitiä vähän aikaa kotona, mutta kun äidin kanssa piti olla 24/7 eikä isä itsekään missään priimakunnossa ollut, äiti muutti uuteen hoivakotiin Kihniölle.

Perhe vieraili äidin luona säännöllisesti. Päivillä oli edessään pitkä tie, kun oma rakas äiti hiipui hiipumistaan pois. Oli hyviä päiviä, sitten taas huonompia.

Äiti muuttui kuoreksi eikä enää loppumetreillä puhunut.

– Tiesin, että Alzheimerista ei parannuta. Sitä vain hyväksyi aina ne tilanteet, jotka tulivat eteen, Päivi muistelee.

– Kun ihminen menee kauemmaksi ja kauemmaksi siitä, millaisena olet hänet lapsesta asti itse tuntenut, surutyö on todella vaikeaa. Eihän sitä samaa tuttua persoonaa ole enää siinä ihmisessä paljoakaan jäljellä.

Mutta aina välillä pieni häivähdys tuosta tutusta äidistä kuitenkin vilahteli. Niin kävi juhannuksena 2018. Päivi muistaa tuon hetken ikuisesti.

– Meillä oli hurjasti keikkoja, ja kävin yhtenä päivänä katsomassa äitiä hoitolaitoksessa. En edes muista, milloin hän olisi viimeksi puhunut kunnolla mitään järkevää tai jotain, mistä olisin saanut selvää.

– Puhuin niitä näitä, pölisin ja hölisin itsekseni ja syötin samalla äitiä. Äiti istui siinä tuolissa, ja puhelin, että tästä kohta meen, lähden tuonne reissuihin…

Äidillä oli ruokaa suussa. Hän nielaisi ruoan ja yhtäkkiä kysyi aivan selkeästi: ”Mihkä päin?”

– Minulla meni pasmat aivan sekaisin ja kysyin, että öö, ai kysyit, mihkä päin lähden keikalle, niinkö äiti? Olin siinä hetken aikaa haavi auki ja mietin, ettei tämä ole totta. Siinä sen näki, että vaikka miten kuvittelisi, että Alzheimeir-potilaan päässä ei liiku enää mitään, niin kyllä äiti rekisteröi asioita tarkasti.

Äidin viimeiset sanat

Ei mennyt montaa kuukautta, kun Päivin äiti meni todella huonoon kuntoon. Hän nukkui pois 70-vuotiaana elokuussa 2018.

”Mihkä päin?” Nämä äidin viimeiset sanat olivat Päiville monella tasolla merkityksellisiä.

– Äitini nimittäin kyseli aina, että missä meette ja koska tuutte, tuutko sä sitten kotio yöksi, oliko keikalla väkeä. Hän oli aina kovin kiinnostunut menoistani. Hän oli kunnon fani. Ja toki hän oli huolissaan, sillä olinhan vasta vähän päälle parikymppinen, kun aloimme keikkailla.

– Mutta se oli meikäläisen työtä ja on edelleen, sen äiti tiesi. Ja matka jatkuu.

Lue myös: Alzheimerin tautiin viisikymppisenä sairastunut Sirpa Neittamo: ”Olen kiitollisempi kuin ennen”

Lue myös: Päivi Lepistö: ”Äitini sairaus on aika etenevää sorttia”

X