Julkkikset

Nasima Razmyar pitää puolen vuoden äitiysvapaan: ”Valitsen työn, koska haluan vaikuttaa”

Nasima Razmyar oppi isältään, että teki mitä vain, aina joku pahastuu. Siksi Nasima on uskaltanut tehdä elämässään omanlaisiaan ratkaisuja. Yksi iso päätös on jäädä elokuussa syntyvän vauvan kanssa vain puoleksi vuodeksi kotiin. – Päätös äitiysloman pituudesta ei ole koskaan helppo, Nasima sanoo.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Sampo Korhonen

Nasima Razmyarin ja Johan Fagerin toisen lapsen laskettu aika on elokuussa.

Nasima Razmyar oppi isältään, että teki mitä vain, aina joku pahastuu. Siksi Nasima on uskaltanut tehdä elämässään omanlaisiaan ratkaisuja. Yksi iso päätös on jäädä elokuussa syntyvän vauvan kanssa vain puoleksi vuodeksi kotiin. – Päätös äitiysloman pituudesta ei ole koskaan helppo, Nasima sanoo.

On se tässä vaiheessa jo aika iso. Helsingin apulaispormestarin Nasima Razmyarin, 34, käsi hakeutuu vatsalle: värikkään kesämekon suojissa kasvaa uusi perheenjäsen. On heinäkuu, ja Nasima on viimeisiä päiviä töissä ennen äitiysvapaata.

Lähestyvä synnytys ei juurikaan jännitä, onhan Nasimalla ja aviomies Johan Fagerilla jo kolmevuotias poika Jonas.

– Tietysti jännittää, että millainen vauva sieltä tulee. Tiedän vain, että hänkin on poika.

Nasima itse syntyi yhteen maailman turvattomimmista maista, Afganistaniin, ja hän on onnellinen, että voi synnyttää lapsensa yhdessä maailman turvallisimmista maista.

Nasima palaa töihin tammikuussa, ja Johan jää kotiin hoitamaan lasta ainakin kevääksi.

– En olisi voinut ajatella 15-vuotiaana, että kun saan lapsen, lähden puolen vuoden kuluttua töihin. Vauva on minulle rakas, mutta myös oma työ on minulle tärkeä.

Nasima keskusteli aiheesta keskustan ministerin Annika Saarikon kanssa Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Me molemmat tiedämme, että päätös äitiysloman pituudesta ei ole ikinä helppo. Aina löytyy tuomitsijoita, teit niin tai näin.

– On hienoa, että suomalainen nainen saa pitkän äitiysloman, mutta tasa-arvoa on myös se, että naisella on oikeus valita toisin. Minä valitsen työn, sillä haluan vaikuttaa. Toisaalta mahdollisuus olla vauvan kanssa on yhtä tärkeää isälle kuin äidillekin.

Kaikki on nyt hyvin

Nasima uskoo, että hänelle tulee ikävä vauvaa.

– Ja varmasti tunnen syyllisyyttä. Siitä olen kuitenkin varma, että lapsi voittaa, koska hän saa olla sekä isän että äidin kanssa. Myös Johan odottaa innokkaasti vanhempainlomaa.

– Ilmoitin äskettäin Lontooseen, etten voi olla paikalla, kun kansainvälisten nuorten lupaavien vaikuttajien uusi lista lokakuussa julkistetaan. Olen kuulemma aika kärjessä, mutta päällimmäisenä on nyt elokuinen synnytys ja vauvan ensimmäiset kuukaudet.

Nasima iloitsee, kuinka hyvin hänen asiansa ovat juuri nyt.

– On ihana perhe, kannustavat vanhemmat, ja olen toteuttanut monia unelmiani. Olen kiitollinen, mutta hetkittäin pelkään, että entäs jos kaikki ei jatkukaan näin hyvin.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 32/2019, jossa Nasima Razmyar kertoo Tieni huipulle -sarjassa, mitkä kaikki asiat ovat auttaneet häntä huipulle ja mitä oivalluksia hän on uransa varrella tehnyt. Millainen sokki oli saapuminen 8-vuotiaana Suomeen? Mikä on ollut arvokkain isältä saatu oppi? Mitä parisuhde Nasimalle merkitsee? Lue lisää Annan numerosta 32/2019 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X