Julkkikset

Näyttelijä Kristo Salminen löysi avun selkäkipuihinsa: ”Tajusin, että jos en tee a­sialle jotain, menetän toimintakykyni täysin”

Personal traineriksi kouluttautunut näyttelijä Kristo Salminen teki elämäntapamuutoksen kärsittyään pitkään selkäkivuista. Pulkkamäkeen hän ei uskalla vieläkään.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Om-Arkisto

Kristo Salminen, 48, näyttelee Karkurit-draamasarjassa, joka nähdään C More-suoratoistopalvelussa 21.1.2021 alkaen.

Personal traineriksi kouluttautunut näyttelijä Kristo Salminen teki elämäntapamuutoksen kärsittyään pitkään selkäkivuista. Pulkkamäkeen hän ei uskalla vieläkään.

Mikä talvessa on ihanaa, näyttelijä Kristo Salminen?

Juuri nyt haaveilen saunasta ja avannosta. En ole paatunut avantouimari, sillä ilman saunaa minua ei saa avantoon millään.

Pulkan kyytiin en myöskään hyppää, vaan jään suosiolla sivuun katselemaan mäenlaskua ja toivomaan, ettei kukaan laskisi puuta päin. Olen sen verran isokokoinen ukko, että jonkinlainen kriittinen massa taitaisi ylittyä ja vauhti kiihtyä liikaa, jos hyppäisin pulkkaan.

Lue lisää: Näyttelijä Kristo Salminen: ”Elämä on niin lyhyt, ettei kannata liikaa järkeillä ja empiä”

Kouluttauduit hiljattain personal traineriksi. Mikä on suurin oivalluksesi hyvinvoinnista?

Kaikkien ei tarvitse kiivetä Mount Everestille tai juosta maratonia, sillä vähempikin riittää. Kaikki liikunta on lopulta kotiinpäin, ja jokainen minuutti merkitsee.

Miksi halusit kouluttautua personal traineriksi?

Tein pari vuotta sitten elämäntapamuutoksen kärsittyäni pitkään pahoista selkäkivuista. Tajusin, että jos en tee a­sialle jotain, menetän toimintakykyni täysin. Olin aina nauttinut liikkumisesta, mutta kuntoni oli ehtinyt rapistua, sillä olin keskittynyt vuosia pelkästään työhön.

Painonnoston ja keppijumpan avulla sain onneksi selkäni kuntoon. Kun minulle tarjottiin töitä treenipaikastani erään työhyvinvointiprojektin parissa, päätin suorittaa valmentajakoulutuksen, jotta saisin paremman ammatillisen tietämyksen liikunnasta ja terveydestä. Voisin vastata utelijoille, etten vetele jumppia pelkästään omalta pohjaltani.

Mikä on sudenkuoppasi liikkujana?

Säännöllisyyden puute. Olen no­peasti syttyvä ja kun innostun, treenaan jonkin aikaa täysillä, mutta sitten säännöllinen liikkuminen unohtuu.

Liikunta ei silti ole minulle pakkopullaa, vaan nautin siitä oikeasti. Minua ei tarvitse kesken treenin ruoskia eteenpäin, sillä tykkään hikoilemisesta ja jalkakyykkyjen tekeminen on suosikkipuuhaani.

Minulla on hyvä koordinaatiokyky, ja opin uudet liikkeet suhteellisen helposti – joskin vuosi vuodelta tietenkin hieman hitaammin.

Lue lisää: Näyttelijä Kristo Salminen uusille urille – Opiskeli personal traineriksi: ”Lähdin hakemaan isompaa muutosta”

Paras kotitreenivinkkisi?

Lattialle tippuneet esineet kannattaa poimia kyykkäämällä, ei keskivartaloa taittamalla. Jalkakyykyssä huomaa nopeasti, millainen oma voimataso ja liikkuvuus on. Pääsetkö kyykkyyn ja pystytkö olemaan siellä hetken vai tuleeko siitä heti kuperkeikka?

Kristo Salminen, Karkurit-sarjassa näyttelet poliisia. Ovatko poliisileikit tuttuja lapsuudestasi?

Katsoin lapsena televi­siosta Ammattilaisia, 1970-luvun brittiläistä poliisisarjaa. Juoksin muiden lasten kanssa pitkin porttikonkeja ja pihoja, kun leikimme sarjan poliiseja. Kun on lapsuutensa leikkinyt agenttileikkejä, tuntuu upealta päästä leikkimään pyssyn kanssa kameran eteen.

Mille nauroit viimeksi, näyttelijä Kristo Salminen?

Nauroin kippurassa vaimoni vitsille, joka liittyi erääseen elokuvaan. Sitä on mahdotonta selittää jälkikäteen. Minuun vetoaa tuhma huumori – en tarkoita kaksimielistä, vaan räävitöntä ja epäkorrektia huumoria.

Miten rentoudut?

Olen alkanut taas pelata PlayStationilla. Kuuntelen myös äänikirjoja sängyssä ennen nukkumaanmenoa. Nukahdan melkein aina kesken kaiken ja seuraavana päivänä joudun kelailemaan kirjaa taaksepäin ja miettimään, missä kohdassa filmi on mennyt poikki.

Kuuntelen nyt Yhdysvaltain entisen puolustusministerin Jim Mattisin kirjaa Call Sign C­haos, joka on todella kiinnostava.

X