Julkkikset

Näyttelijä Risto Autio kärsii hurjasta sairauskierteestä – nelikymppisen lääkärin alentuva neuvo oli silti liikaa

Liukastuminen jäisessä alamäessä 11 vuotta sitten aloitti Risto Aution, 68, sairauskierteen. Elämänpiiri on pienentynyt, mutta mieli on yhä vireä: entinen maratoonari ja prätkäjätkä ei aio vielä ryhtyä vanhukseksi.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Heli Hirvelä

Risto Autio tuli suurelle yleisölle tunnetuksi Kotikatu-sarjasta.

Liukastuminen jäisessä alamäessä 11 vuotta sitten aloitti Risto Aution, 68, sairauskierteen. Elämänpiiri on pienentynyt, mutta mieli on yhä vireä: entinen maratoonari ja prätkäjätkä ei aio vielä ryhtyä vanhukseksi.

Kipu on läsnä aina. Se ilmoittaa itsestään heti herätessä. Lonkkia juilii, selkään sattuu, hermosärky säteilee käsivarsista sormenpäihin. Henki kulkee työläästi.

Aamulla Risto Autio nielee yhdeksän tablettia, illalla neljä. Diagnoosiluettelo on pitkä: vaikea astma, reuma ja sydämen eteisvärinä. Kortisoni on aiheuttanut kaihin ja vaurioittanut äänihuulia. Lisäksi hän on tänä vuonna sairastanut streptokokin aiheuttaman ruusun, ankaran influenssan ja pitkän koronan.

Onko Risto koskaan kysellyt, miksi tämä kaikki sattui juuri minulle? Tietenkin. On ollut hetkiä, jolloin tehnyt mieli lyödä hanskat naulaan. Hän on silti sitä mieltä, että osuipa eteen millaista kurjuutta tahansa, parhaiten selviää, kun hyväksyy tosiasiat.

– Olen elänyt ihan mielettömän rikkaan elämän. Jos kirjoittaisin kirjan kaikesta siitä, mitä minulle on tapahtunut, kukaan ei uskoisi.

Lääkäri totesi, että juoksut on juostu

Vastoinkäymisten vyöry käynnistyi helmikuussa 2011. Kansanedustaja Autio oli poistunut Ylen hallintoneuvoston kokouk­sesta Pasilan Isosta Pajasta vähän etuajassa ehtiäkseen Riihimäen-junaan. Päivän mittaan oli satanut reilusti lunta. Kävelytie aseman suuntaan oli aurattu, muttei vielä hiekoitettu. Sen pinta oli petollisen jäinen. Alas viettävällä tiellä toisen jalan nahkapohjainen kenkä luisti alta ja Risto teki elämänsä ensimmäisen spagaatin. Kipu oli järjetön.

Jo edellisvuosi oli ollut vaikea: kuusi Riston läheistä menehtyi parin kuukauden sisällä. Isän lisäksi kuoli muun muassa läheinen edustajakollega Tommy Tabermann. Menetykset yhdistettynä kovaan työtahtiin saivat kropan oireilemaan ja jouluna keuhkokuume vei hänet viikoksi sairaalaan. Kävelytiellä liukastuessaan Risto oli vielä toipilas.

Suomalainen mies ei hevin soita itselleen ambulanssia. Risto kinkkasi junaan ja ajoi vielä loppumatkan kotiin autolla. Vauriot paljastuivat vasta muutaman päivän päästä magneettikuvauksessa: reisilihas oli repeytynyt irti ja jänteitä mennyt poikki. Leikkaukseen hän pääsi reilun viikon kuluttua. Se onnistui hyvin ja toipuminen alkoi lupaavasti. Lääkäri tosin totesi, että juoksut on nyt juostu ja hypyt hypitty.

– Tietenkään en uskonut. Ajattelin, että kesällä pelaan taas tennistä.

Toisin kävi. Toukokuussa kivut yltyivät ja tuli reumadiagnoosi. Sitten käynnistyi leikkauskierre, jossa operoitiin toinen polvi, molemmat olkapäät ja kaihin runtelemat silmät. Vuonna 2014 oli jäätävä sairauseläkkeelle.

Ei vielä vanhuksen elämää

Alkusyksystä 2022 Risto osallistui etäyhteydellä lääkärin vastaanotolle. Nelikymppinen mieslääkäri kyseli vointia, antoi ohjeita ja totesi lopuksi: ”Kyllä teidän pitäisi jo hyväksyä tilanne ja alkaa elää vanhuksen elämää.”

Ei jumankauta, Risto ajatteli. Sairautensa hän on kyllä hyväksynyt, kaikki kivut, säryt ja kolotukset. Mutta että vanhuksen elämää! Vaikka jalka ei enää nouse entiseen tahtiin, ajatus lentää yhä. Rapistuvan tomumajan sisällä asuu ikuinen prätkäjätkä.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Miia Siistonen. Jutussa Risto Autio kertoo vaiheikkaasta elämästään: nuoruuden tragediasta, viiden lapsen isyydestä ja siitä miten hän stuerttina työskenneltyään päätyi malliksi, näyttelijäksi ja kansanedustajaksi.

Miksi Risto toteaa, että hänen naissuhteisiinsa on aina liittynyt syyllisyyttä?  Lue koko juttu Annasta 51-52/2022 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X