Julkkikset

Nuoresta Lena Meriläisestä tuli eron myötä pienen tyttärensä viikonloppuäiti: ”Elämäni oli ristiriitaista suorittamista” 

Näyttelijä Lena Meriläinen oli vain 21-vuotias, kun hän sai tyttärensä Veeran. – Näin että monet kollegat suoriutuivat teatterihommista ja äitiydestä hienosti, en vain tiennyt, miten he tekivät sen, hän sanoo.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Liisa Valonen, Lena Meriläisen Kotialbumi

– Olen valtavan tyytyväinen elämääni juuri nyt, Lena Meriläinen sanoo.

Näyttelijä Lena Meriläinen oli vain 21-vuotias, kun hän sai tyttärensä Veeran. – Näin että monet kollegat suoriutuivat teatterihommista ja äitiydestä hienosti, en vain tiennyt, miten he tekivät sen, hän sanoo.

Vuodesta 2014 saakka Syke-sairaalasarjaa tähdittänyt Lena Meriläinen, 67, on jo isoisoäiti. Hänellä on tytär, kolme tyttärentytärtä ja kaksi tyttärentyttären poikaa. Lenan silmät kostuvat ja äänikin sortuu, kun hän sanoo, että onneksi hän on saanut olla äiti vielä tyttärensä perheen mukana.

– Nuorena en ymmärtänyt äitiyden ihanuutta.

Nykyisen aviomiehensä Olli Tolan Lena tapasi Turun kaupunginteatterissa nelisenkymmentä vuotta sitten. Kumpikin oli naimisissa tahollaan, ja kummallakin oli tytär, kun he rakastuivat. Pitkä liitto on ollut välillä myrskyinen.

Nuori, vastavalmistunut näyttelijä.
Nuori, vastavalmistunut näyttelijä.

”Kaiken selvittäminen ei ollut yhden keskustelun paikka”

”Olen ollut aina hyvin läheinen tyttäreni Veeran kanssa. Siitä huolimatta minulla on trauma hänen lapsuudestaan.

”Rakastin häntä kovasti, mutta en ymmärtänyt äitiyden ihanuutta.”

Sain Veeran 21-vuotiaana. En ollut ehtinyt toivoa lasta. Rakastin häntä kovasti, mutta en ymmärtänyt äitiyden ihanuutta. Elämäni oli ristiriitaista suorittamista. Näin että monet kollegat suoriutuivat teatterihommista ja äitiydestä hienosti, en vain tiennyt, miten he tekivät sen. Minä selviydyin, mutta en ollut äitiyden perikuva. Olin liian kiinni työssä.

Veera oli pieni koululainen, kun erosin hänen isästään. Asuimme Turussa, olin kaupunginteatterin näyttelijä. Eron jälkeen muutin Tampereelle, ja Veera jäi isälleen, jotta hänen arkensa muuttuisi mahdollisimman vähän. Minusta tuli viikonloppuäiti.

Haluan aina puhua asioista rehellisesti ja kaunistelematta. Se on ainut tapa todella ymmärtää asioita, vaikka puhuminen välillä tuntuisi pahalta. Veeran kanssa olen käynyt pohjamutia myöten läpi sen, miksi jätin hänet lapsena. Kaiken selvittäminen ei ollut yhden keskustelun paikka, vaan se vei vuosia. Tehtyä ei saanut tekemättömäksi, ja oli hyvin vähän, mitä olisin voinut tehdä toisin. Oli vain yritettävä elää hyvä elämä niissä olosuhteissa, joissa elimme.

Perhekuva vuoden 2015 tienoilla. – Nykyisin olen suunnattoman onnellinen pienestä suvustamme, Lena Meriläinen sanoo.
Perhekuva vuoden 2015 tienoilla. – Nykyisin olen suunnattoman onnellinen pienestä suvustamme, Lena Meriläinen sanoo.

Veeran aikuisuuden kynnyksellä, teini-iän jälkeen, meillä oli hurjia yhteenottoja, mutta ne eivät enää johtuneet erosta, vaan enemmän siitä, millaisena äitinä Veera minut koki ja millaisia traumoja se hänelle tuotti.

Veerasta tuli äiti 16-vuotiaana. Olin hänen elämässään mukana niin paljon kuin vain pystyin ja sain olla. Keskustelujen kautta lähennyimme sellaiselle tasolle, että meistä on edelleen hyvä olla paljon yhdessä.

Nykyisin olen suunnattoman onnellinen pienestä suvustamme, johon kuuluvat Veera, hänen puolisonsa, Veeran lapset puolisoineen ja lapsenlapsenlapseni. Veeran tyttäret ovat nyt 29-, 20- ja 11-vuotiaita. Esikoisella on 9- ja 2-vuotiaat pojat. Koen että tämä on minulle parasta, mitä voi olla. Olen saanut olla Veeralle vielä isosti äiti hänen lapsuutensa jälkeen.”

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 19/2022, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Tässä iässä -sarjan jutussa Lena kertoo, miten hän haaveili pitkään tanssijan ammatista ja kuinka hän lopulta joutui vaihtamaan rytinällä suunnitelmiaan. Mitä Lena suhtautuu nykyään ulkonäköönsä? Miksi hän tunsi pitkään riittämättömyyden ja alemmuuden tunteita? Entä miten ikä on tuonut hänelle lempeyttä? Lue koko juttu numerosta 19/2022 tai digilehdestä. Voit tilata digilehden täältä!

X