Julkkikset

Olga Temonen paljastaa kärsineensä rytmihäiriöistä kohta vuoden: ”Pelkään kuolemaa ja rakastan elämää”

Näyttelijä ja tuottaja Olga Temonen, 41, kertoi julkisessa Facebook-päivityksessään kärsineensä rytmihäiriöistä. – Minulle on tehty kaikki mahdolliset testit sen selvittämiseksi, mistä rytmihäiriöni voisivat johtua. Koska sydämeni on todettu terveeksi, kardiologit ovat sitä mieltä, että toivotaan, että vaiva vain menee ohi, Olga kertoo tilanteestaan Annalle.
25.1.2019 Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: OM-arkisto

Vastikään 41 vuotta täyttänyt näyttelijä ja tuottaja Olga Temonen paljasti julkisessa Facebook-postauksessaan kärsineensä jo pidemmän aikaa rytmihäiriöistä.

Olga kertoo postauksessaan, että lääkkeet eivät ole nujertaneet rytmihäiriöitä.

”Mulla on rytmihäiriölääkitys mikä ei oikein toimi, enkä tiedä mitä asialle kannattais tehdä, kaikkea on kokeiltu. Pelkään kuolemaa ja rakastan elämää”, Olga kirjoittaa Facebook-postauksessaan.

Olgan sydän on todettu terveeksi

Tavoitimme Olgan kommentoimaan vointiaan. Olga kertoo puhelimessa, että hän on kärsinyt rytmihäiriöistä viime keväästä asti, eli pian noin vuoden ajan.

– Minulle on tehty kaikki mahdolliset testit sen selvittämiseksi, mistä rytmihäiriöni voisivat johtua. Koska sydämeni on todettu terveeksi, kardiologit ovat sitä mieltä, että toivotaan, että vaiva vain menee ohi. Kammioperäiset muljahdukset ovat vain tosi epämiellyttäviä, Olga kertoo.

Lääkityksen lisäksi Olga on yrittänyt vaikuttaa rytmihäiriöihin muun muassa ruokavaliolla ja riittävällä levolla. Nämä positiiviset muutokset arjessa eivät kuitenkaan ole tuoneet täydellistä helpotusta.

– Pitkällä tähtäimellä rytmihäiriöt vaikuttavat arkeen tosi paljon. On kaikenlaisia oireita, mitä jatkuvat lisälyönnit aiheuttavat: hengenahdistusta, kipuja ja muita.

Siskot ovat olleet todella huolissaan

Olgan rytmihäiriöt ovat vaikuttaneet myös hänen läheisiinsä.

– Minulla on hyvin läheiset suhteet siskojeni kanssa, ja siskoni ovat olleet todella huolissaan. Pikkusiskoni on ravintoterapeutti, niin hän on ollut todella isona apuna tässä, Olga kertoo.

Puoliso Tuukka Temonen on kokenut Olgan rytmihäiriöiden takia hämmennystä.

– Tuukka on ollut hieman hämmentynyt, koska hän ei tiedä, pitäisikö pelätä vai luottaa vaan siihen, että lääkärit tietävät. Vaikeahan sitä on toisen viereltä tietää, miltä se tuntuu, kun sydän lyö miten sattuu. Mutta on Tuukka toki ollut tukena. En ole lapsille hirveästi asiasta puhunut, turha heitä on säikytellä, Olga toteaa.

Kuolemanpelko on Olgalle tuttua lapsesta asti

Olga ei itse koe jatkuvaa pelkoa rytmihäiriöiden takia. Silti kuolemanpelko nostaa silloin tällöin päätään. Kuolemanpelko ei kuitenkaan ole rytmihäiriöiden myötä ilmaantunut uusi tunne, vaan Olgalle tuttua jo lapsuusajoilta.

– Olen ollut aina kuolemanpelkoinen. Se liittyy tosi voimakkaasti elämänhaluuni, Olga kertoo.

Tulevaisuudennäkymiin rytmihäiriöt eivät vaikuta

Olgan tulevaisuudennäkymiin tai nykyisiin toiveisiin tehdä enemmän näyttelijän töitä rytmihäiriöt eivät vaikuta.

– Eivät tietenkään vaikuta. Lääkärit ovat sitä mieltä, että älä ajattele asiaa ja syö rytmihäiriölääkkeitä, vaikka ne eivät nyt hirveästi toimikaan. Tässä ei ole mitään vaarallista, Olga sanoo.

Avautumisensa myötä Olgalle on käynyt selväksi, miten yleisiä rytmihäiriöt ovat.

– Se vaikuttaa olevan aika yleistä tässä iässä, ainakin mitä olen jutellut ihmisille ja mitä ihmiset ovat laittaneet viestejä. En ole todellakaan yksin tämän vaivani kanssa.

Kommentit

Minulle lääkäri ehdotti ehkä vähän samantapaisessa tilanteessa raskasta, hengästyttävää liikuntaa. Lääkäri ei ihan osannut kertoa, miksi auttaa. Minun kohdallani toimi tosi hyvin. Sydämen rytmi normalisoitui juoksulenkillä. En olisi muuten uskaltanut, mutta kun sydän oli tutkittu niin tarkkaan.

Kommentit

Olen kärsiyt rytmihäiriöstä jo n 20v eikä kuolo ole kolkutellut. On vain tärkeää, että veri pitää ohentaa, niin kasaumat eivät lähde liikkeelle, nopeaa liikettä ei pysty pitämään yllä, kun hengästyy, mutta esim. retkipyöräily ja pyöräily sopii hyvin, ite harrastan retkipyöräilyä muutaman tuhannnen km vuodessa.
Myös alko ja olut pitää lähes lopettaa. tseppiä.

Minulle lääkäri ehdotti ehkä vähän samantapaisessa tilanteessa raskasta, hengästyttävää liikuntaa. Lääkäri ei ihan osannut kertoa, miksi auttaa. Minun kohdallani toimi tosi hyvin. Sydämen rytmi normalisoitui juoksulenkillä. En olisi muuten uskaltanut, mutta kun sydän oli tutkittu niin tarkkaan.

Itselläni mitraaliläpän fysiologistasoinen vuoto löytyi kardiologin tekemässä ultrassa n. 40 iässä. Sydämen rytmihäiriötuntemuksista ja todella rajuistakin olin kärsinyt aika monia vuosia. Samanlaisia, joita Olga kuvailee. Koskaan niitä ei saatu ekg-tutkimuksissa näkyville. Kardiologi totesi, ettei ole kuolemaksi. Kysyin tarvitsenko lääkitystä, johon hän totesi, että voi hän kirjoittaa. Minä tivasin tarvinko tämän vian vuoksi, ja hän vastasi etten tarvitse. En siten ottanut. Ei ne olleet mitään auttaneetkaan. Nyt tästä yli 20 vuotta mennyt ja yhä juoksen ja touhotan. Ei vikaa minkäänmoista paitsi tämä kauneusvirhe pumpussa. Läpätykset jäivät varmaan, kun sydänlääkäri sanoi, että ei ole vikaa minkäänmoista.

Huono kunto tai matalat rautatasot aiheuttaneet itsellä ikäviä muljahteluja, jotka korjaantuneet kunnon tai rautatasojen parantuessa.

Vaihdevuodet tulossa? Lääkärini selitti, että kun estrogeenitaso vähenee, elimistö ikään kuin etsii estrogeeniä ja siitä seuraa sydämenlyöntien rytmihäiriöt.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *