Julkkikset

Pete Lattu on ylpeä roolihahmostaan Salatut elämät -saippuasarjassa: ”Se on ollut pikkupaikkakuntien ainoille homoseksuaaleille todella tärkeä”

Näyttelijä Pete Lattu oli 19-vuotias, kun hän alkoi näytellä Salatut elämät -sarjassa roolihahmoa, joka aiheutti aikoinaan puhetta ja jopa paheksuntaa. Vuonna 1999 kaikki eivät sulattaneet sitä, että yksi saippuasarjan hahmoista olikin homoseksuaali.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Tiia Ahjotuli, Tommi Tuomi

Pete Lattu oli 19-vuotias, kun hän alkoi näytellä Salatuissa elämät -saippuasarjassa.

Näyttelijä Pete Lattu oli 19-vuotias, kun hän alkoi näytellä Salatut elämät -sarjassa roolihahmoa, joka aiheutti aikoinaan puhetta ja jopa paheksuntaa. Vuonna 1999 kaikki eivät sulattaneet sitä, että yksi saippuasarjan hahmoista olikin homoseksuaali.

Koko kansan rakastama saippuasarja Salatut elämät viettää 20-vuotisjuhlavuottaan. Näyttelijä Pete Lattu muistelee taakse jäänyttä aikaa hieman ristiriitaisin tuntein.

– Olen ollut täyskakara silloin, kun aloitin Salkkareissa, Pete virnistää.

– Onhan tämä aivan järjettömän pitkä aika – Salkkareissa näyttelee parhaillaan henkilöitä, jotka ovat syntyneet reilusti sen jälkeen kuin, mitä sarja on alkanut. He ovat eläneet koko elämänsä niin, että Salkkarit on ollut olemassa. Se on jotenkin hullua.

Pete oli itsekin vasta parikymppinen, kun hän otti vastaan Kalle Laitelan roolin. Seuraavaksi Pete täyttää pyöreitä: mittariin pamahtaa kohta 40 vuotta.

”Ei siihen aikaan ollut mitään tuollaista”

20 vuotta sitten Kalle Laitelan rooli oli jotain sellaista, mitä ei ollut ennen suomalaisessa televisiossa nähty: Peten näyttelemä roolihahmo oli nuori ja ujo lukiolaispoika, joka keräsi rohkeutta kertoa ystävilleen ja perheelleen olevansa homoseksuaali.

Lopulta Kalle tunnustautui avoimesti homoksi. Se herätti puhetta katsojissa.

– Ei siihen aikaan ollut mitään tuollaista. Se oli hyvin pitkälti tabuhommia, Pete kuvailee.

Pete Lattu näyttelee Kalle Laitelaa.
Pete Lattu näyttelee Ismo Laitelan (Esko Koveron) poikaa Kalle Laitelaa. Ensimmäinen Salkkarit-jakso esitettiin 25.1.1999.

Paheksuvaakin palautetta saaneen hahmon voimauttava ja suurempi merkitys alkoi paljastua Petelle kuitenkin vasta myöhemmin.

– Se, että sarjassa oli homoseksuaali, on ollut todella monelle henkireikä, samaistumiskohde, Pete sanoo.

Pete kokeekin roolihahmonsa merkitykselliseksi.

– Se on ollut pikkupaikkakuntien ainoille homoseksuaaleille todella tärkeä juttu: se, että ikään kuin on ”päästetty” mainstream-telkkariin ja parhaaseen katseluaikaan hahmo, joka on heidän kaltaisensa.

– Se on asia, josta voi olla – ja josta olen – hyvin ylpeä.

Pete näytteli Salatut elämät -sarjassa vuosina 1999–2001. Kymmenen vuoden tauon jälkeen Pete palasi takaisin Kallen rooliin – ja on sillä tiellä edelleen.

– Muutoin elän tässä pienimuotoista ja maanläheistä elämää. Olen töissä ja kotona minulla on pienehköt lapset.

X