Prinsessa Dianastakin kirjan kirjoittaneen Andrew Mortonin uutuusteos Meghan – prinsessa Hollywoodista ilmestyi suomennettuna alkuvuodesta. Prinssi Harrylle tärkeissä naisissa sanotaan olevan paljon samaa. Kumpikin on onnistunut ainakin riehaannuttamaan median.
Prinsessa Dianastakin kirjan kirjoittaneen Andrew Mortonin uutuusteos Meghan – prinsessa Hollywoodista ilmestyi suomennettuna alkuvuodesta. Prinssi Harrylle tärkeissä naisissa sanotaan olevan paljon samaa. Kumpikin on onnistunut ainakin riehaannuttamaan median.
Julkkikset

Pidä pintasi, Meghan! Miksi britit käänsivät selkänsä raskaana olevalle Meghanille?

Meghanin ja Harryn vauva syntyy pian. Meghan tarvitsee ekstravoimat raskauden loppumetreille, sillä mylläkkä julkisuudessa on jatkunut koko odotusajan.
Teksti: Minna Juti Kuvat: MVPhotos

”Kuninkaallisissa tehtävissä tarvitaan näyttelijän taitoja. Kuninkaalliset ovat itsekin vähän näyttelijöitä.”

Näin sanoi noin vuosi sitten hovimestari Grant Harrold, 40, joka ehti palvella lähes 20 vuotta Englannin hovissa prinssi Charlesin perhettä ennen kuin siirtyi etikettikouluttajaksi ja kuninkaalliseksi kommentaattoriksi.

”Yläluokkaisen kasvatuksen saanut ja itsekin britti Kate Middleton sopeutui kuninkaalliseen perheeseen varmasti helpommin kuin amerikkalainen Meghan, jolla kuitenkin on tukenaan ammattitaitonsa. Hän osaa näyttelijänä säilyttää kasvonsa vaikeissakin tilanteissa”, Harrold jatkoi.

Hän oli oikeassa. Meno kulissien takana on ollut reilun vuoden ajan sen verran haastavaa, että Sussexin herttuatar Meghan, 37, on saanut todella turvautua näyttelijän kykyihinsä. Tuskin hän muuten olisi pystynyt esimerkiksi hääpäivänään kävelemään tyynesti hymyillen prinssi Charlesin käsipuolessa Pyhän Yrjön kappelin käytävää samaan aikaan, kun koko muu hääväki ja miljoonat tv-katsojat ympäri maailman ihmettelivät Meghanin omia kimurantteja perhekuvioita.

Kuninkaalliset ovat itsekin näyttelijöitä, sanoo brittiläinen kuninkaallisasiantuntija. Uudessa-Seelannissa he saivat ylleen myös roolivaatteet.

Kuninkaalliset ovat itsekin näyttelijöitä, sanoo brittiläinen kuninkaallisasiantuntija. Uudessa-Seelannissa he saivat ylleen myös roolivaatteet.

Häissä oli läsnä vain hänen äitinsä, Doria Ragland. Julkisuudessa aika haasteellisiksi osoittautuneita isää, Thomas Marklea, ja sisaruspuolia ei olisi varmasti edes uskallettu päästää paikalle, jos he olisivat jostakin ilmaantuneet.

Missään vaiheessa Meghanin kasvoilta ei ole voinut myöskään lukea surua siitä, että hän joutuu usein vihamielisten ja rasististen kommenttien kohteeksi. Hänen äitinsä on musta ja isänsä valkoinen. Vaikka Britannia on ollut pitkään monikulttuurinen maa, Meghan on ensimmäinen tummaihoinen kuninkaallinen. Moni kokee kuningashuoneen sen takia itselleen entistä läheisemmäksi, mutta kaikki eivät ajattele samoin. Vaikka rasismi Meghania kohtaan ei ole suoraa ja näkyvää, pinnan alla kuplii.

Meghan ja Harry kävivät kävelyretkellä Uuden-Seelannin Rotoruassa lokakuussa. Pariskunta oli kertonut raskaudesta juuri ennen matkaa.

Meghan ja Harry kävivät kävelyretkellä Uuden-Seelannin Rotoruassa lokakuussa. Pariskunta oli kertonut raskaudesta juuri ennen matkaa.

Jonkinlaista rasismia on myös se, että Meghanin amerikkalaisuus ärsyttää brittejä. Iltapäivälehdet käyttävät mielellään sanaparia ”amerikkalainen näyttelijä”, kun he rinnastavat Meghanin kuninkaalliseen perheeseen. Silloin ilmaisussa on selvää piikittelyä. Prinssi Harry puuttui asiaan jo parin seurustellessa, kun hän julkaisi tiedotteen, jossa syytti mediaa seksismistä, rasismista ja vääristelystä sekä vaati inhimillisempää kohtelua Meghanille.

Näyttelijä-Meghan jaksoi hymyillä vielä myös jouluna kävellessään kuninkaallisen perheen kanssa kirkkoon Sandringhamissa, vaikka viikot ennen sitä olivat olleet hänelle yhtä myllytystä. Kuherruskuukausi median kanssa oli yhtäkkiä päättynyt.

The Fab Four

”The Fab Four” -nelikko saapui joulukirkkoon Sandringhamissa.

”The Fab Four” -nelikko saapui joulukirkkoon Sandringhamissa.

Lähes jouluun asti koko viime vuosi olikin yhtä Meghan-juhlaa. Koska juuri kukaan ei ollut unohtanut ravisuttavan surullisen näköistä pikkupoikaa, joka käveli äitinsä, prinsessa Dianan arkun perässä, helpotus oli suuri, kun prinssi Harry vihdoin löysi rinnalleen rakastamansa kumppanin.

Samalla kaveruuden ja veljesten keskinäisen luottamuksen symboliksi noussut kolmikko, prinssi William, Kate ja Harry, täydentyi nelikoksi. Brittimedia antoikin heille nopeasti nimen The Fab Four.

Sadunhohtoisen tunnelman kruunasi lokakuussa ilmoitus Meghanin raskaudesta. Uutinen siivitti Sussexin herttuaparin kiertomatkaa Australiaan, Uuteen-Seelantiin, Fidžille ja Tongalle, mutta kuninkaallinen yksityiskone ehti tuskin laskeutua takaisin Heathrow’lle, kun ääni kellossa muuttui. Meghanin läheinen avustaja oli irtisanoutunut, ja herttuatarta ryhdyttiin syyttämään liian vaativaksi pomoksi, joka ympäri vuorokauden rakentaa omaa brändiään. Hänen kerrottiin heräävän joka aamu viideltä ja lähettävän tiiminsä jäsenille jopa viisi tai kuusi viestiä päivässä väsyttäen nämä vaatimuksillaan.

Pian levisivät myös juorut Meghanin ja Katen huonoista väleistä. Olipa totuus mikä hyvänsä, toisiaan toistavat tarinat naisten epäsovusta olivat loppujen lopuksi niin kuluneita ja arvattavia, että ne kääntyivät itseään vastaan. Kissatappelua ennustaneet väitteet muistuttivat piintyneestä naisvihasta, jota on lietsottu maailman sivu usuttamalla naisia toistensa kimppuun. The Guardian -lehden kolumnisti Suzanne Moore totesi jutussaan, että aihetta pitävät sinnikkäästi yllä he, jotka ymmärtävät naiseuden vain keskinäiseksi kilpailuksi.

Miksi Meghanille käännettiin selkä?

Mutta mitä loppuvuodesta tapahtui? Miksi Meghanille käännettiin selkä ja hänestä ryhdyttiin tekemään syntipukkia niin kälyn mielen pahoittajana kuin veljesten välien viilentäjänä?

Ehkä kysymys oli todella vain laskelmoinnista. Kansaa viihdyttävä media laski, että kiihkeän palvonnan jälkeen Meghanin mollaaminen lisäisi liikennettä internetissä. Hän oli helppo maalitaulu, sillä hänessä on paljon mielipiteitä jakavia ominaisuuksia. Vauvan synnyttyä herttuattaren suosio nousisi taas varmasti. Pysyvää haittaa ei koituisi.

Vai koetaanko Meghan, älykäs vahva nainen, ehkä jopa perinteinen kympin tyttö, sittenkin uhkana? Halutaanko hänet panna ruotuun juuri nyt, kun hän pian synnyttää, eikä ehkä jaksa pitää puoliaan yhtä vahvasti kuin ennen? Olisiko tässä oivallinen hetki nöyryyttää naista, joka on saanut paljon ja joka on ehkä näyttänyt liiankin tyytyväiseltä?

Meghanin merkitys brittiläiselle muotiteollisuudelle lasketaan miljardeissa. Hän käyttää usein pienten ja vastuullisten muotisuunnittelijoiden tuotteita. Harmaa mekko on tosin Meghanin ystävän Roland Mouret’n mallistosta ja maksaa noin 2 000 euroa.

Meghanin merkitys brittiläiselle muotiteollisuudelle lasketaan miljardeissa. Hän käyttää usein pienten ja vastuullisten muotisuunnittelijoiden tuotteita. Harmaa mekko on tosin Meghanin ystävän Roland Mouret’n mallistosta ja maksaa noin 2 000 euroa.

Meghan on luokkaretkeläinen eli hän on noussut yhteiskunnassa monta pykälää sieltä, minne syntyi. Psykoterapeutti Katriina Järvinen ja historian tutkija Laura Kolbe kirjoittivat kirjassaan Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa, että sosiaalinen taustamme kertoo meistä ja ratkaisee tulevaisuuttamme enemmän kuin olemme valmiit myöntämään. Kun normiodotukset rikkoutuvat ja ihminen ponnistaa ylöspäin, ympäristö reagoi siihen. Vastaanottava luokka katsoo tulokasta pitkään, eivätkä omatkaan välttämättä hurraa.

Meghan on avoimesti kertonut, että hänen molemmat vanhempansa tulevat vaatimattomista oloista. Hän on perheessään ensimmäinen, joka suoritti kaksi loppututkintoa yliopistossa. Näyttelijänä hän on ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen, ja hänen menestyksensä tv-tähtenä on riittänyt kiinnostamaan isoja kansainvälisiä hyväntekeväisyysjärjestöjä, joiden mannekiinina Meghan on päässyt vaikuttamaan. Hän on puhunut naisten tasa-arvon puolesta muun muassa YK:ssa. World Visionin kautta hän on osallistunut Afrikassa lasten avustuskampanjoihin.

Jo ennen Harrya Meghan oli tehnyt ensimmäisen luokkaloikan Hollywoodin takapihalta etupihalle. Hän tienasi hyvin, ja hänellä oli muutaman miljoonan dollarin omaisuus. Harryn käsipuolessa hän teki toisen vielä huomattavasti näyttävämmän loikan. Oman tarinansa tuntevana Meghan taatusti tietää, että monen silmissä hänen on vielä useasti todistettava ansainneensa asemansa.

Rasistisia tölväisyjä

Etnisestä taustastaan Meghan on puhunut aina avoimesti. Vuonna 2015 hän kirjoitti Elle-lehteen esseen, jossa sanoi olevansa sekä ”biracial” että musta. Edellistä termiä, joka viittaa sekä mustaan että valkoiseen, ei juuri käytetä suomen kielessä. Tekstissään Meghan muisteli kokemiaan rasistisia tölväisyjä ja kertoi, millaista oli olla vaalea musta lapsi. Kun hän alakoululaisena täytti lomaketta, johon piti merkitä rasti ihonvärin kohdalle, ystävällinen opettaja neuvoi häntä valitsemaan kohdan valkoinen.

”Sinähän näytät valkoiselta”, opettaja sanoi ja koki kai itsensä edistykselliseksi ymmärtämättä, millaisen viestin antoi. Meghan piirsi rastin mustaan ruutuun.

Näyttelijänä hän kertoi saaneensa vihapostia, kun Pukumies-sarjassa hänen isänään esiintyi musta näyttelijä Wendel Pierce. Siihen asti jotkut fanit olivat pitäneet Meghania ja hänen roolihahmoaan valkoisena. Nyt osa heistä raivostui.

Kirjailija Margo Jefferson kiinnittää kolumnissaan The Guardianissa huomionsa siihen, että esseessään Meghan nostaa selkeästi esiin mustan identiteettinsä: ”Hän ei anna valkoisten lukijoiden pestä sitä pois.”

Meghan tapasi marraskuussa Lontoossa naisia, joita hän auttoi keräämään rahaa tulipalon uhrien hyväksi.

Meghan tapasi marraskuussa Lontoossa naisia, joita hän auttoi keräämään rahaa tulipalon uhrien hyväksi.

Meghan on varmasti hyvin tietoinen merkityksestään ja mahdollisuuksistaan Englannin kuningasperheessä. Onkin mielenkiintoista seurata, asettuuko herttuatar tulevaisuudessa tämän hetken vahvojen mustien vaikuttajanaisten ketjuun Michelle Obaman, Oprah Winfreyn ja Serena Williamsin jatkoksi. Oprah ja Serena oli kutsuttu Meghanin ja Harryn häihin.

Michelle Obaman kanssa Meghanille järjestettiin kahdenkeskinen tapaaminen joulukuussa juuri silloin, kun julkisuudessa meuhkattiin hänen ”etikettiä rikkovasta”, tummasta kynsilakastaan British Fashion Award -gaalassa. Kuninkaallisten naisten kun ei ollut nähty vielä koskaan käyttävän muuta kuin vaaleaa kynsilakkaa.

Michelle Obama ja Meghan jakavat huolen naisten ja tyttöjen äänen kuulemisesta ja heidän kannustamisestaan. Michelle on valottanut julkisuudessa hieman sitä, millaisia neuvoja hän haluaa antaa Meghanille.

”Tuskin Meghan osasi koskaan edes unelmoida, että vielä joskus hän eläisi sellaista elämää kuin nyt. Paineet, joita hän asettaa itselleen ja kokee toisten asettavan hänelle, saattavat tuntua todella suurilta. Minun neuvoni on, että hän antaisi itselleen aikaa, eikä kiirehtisi tekemään mitään liian nopeasti.”

”Meghan on nyt asemassa, jossa hänellä on paljon mahdollisuuksia tehdä hyvää. Kun hän on uskollinen itselleen ja toimii sen mukaisesti, hän saa eniten aikaan ja on itse onnellinen”, Michelle Obama sanoi diplomaattisesti.

Meghan on kertonut olevansa ylpeä siitä, että on feministi

Perinteisesti kuninkaallisen perheen jäsenet ovat sanoneet vähän julkisuudessa. Siihen nähden Meghan on ollut jo suorastaan suulas. Hän on toistaiseksi ainut perheessä, joka on julkisesti edes maininnut esimerkiksi Me too – ja Time’s Up -kampanjat. Niihin hän viittasi viime helmikuussa, kun The Fab Four asettui median tavattavaksi. Meghanin mielestä kampanjat ovat pohjustaneet maaperää sille, että naisia tulee nyt entisestään rohkaista toteuttamaan mahdollisuuksiaan.

Erilaiset vierailut ovat Meghanille arkea. Tässä Birminghamissa maaliskuussa 2018.

Erilaiset vierailut ovat Meghanille arkea. Tässä Birminghamissa maaliskuussa 2018.

Perinteitä kannattavat piirit ovat uskoneet, että nimenomaan kuningatar Elisabet ja kuninkaallinen perhe tulevat vielä suitsimaan Meghanin vaikuttamishalun. Asiasta ei kuitenkaan kannata olla turhan varma. Ainakin tällä hetkellä virallisella The Royal Family -nettisivulla, Sussexin herttuattaren esittelyssä häneltä on nostettu näkyvästi esiin repliikki: ”Olen ylpeä ollessani nainen ja feministi.” Se on lainaus puheesta, jonka Meghan piti YK:ssa naistenpäivänä 2015.

Ehkä kuninkaallisessa perheessä ajatellaan samaan tapaan kuin kolumnisti Margo Jefferson, joka näkee, että myös Harry teki luokkaloikan avioituessaan Meghanin kanssa. Hän ei ehkä noussut ylöspäin mutta laajensi omaa piiriään. Se tekee hoville hyvää. Kaikki Meghanin tuomat uudet ominaisuudet raikastavat sitä jatkossa ja antavat sille eväitä ymmärtää erilaisten ihmisten elämää ja tulla lähemmäksi kansalaisia.

Meghan Markle edusti tammikuun 16. päivä valkoisissa. Herttuatar kävi tutustumassa lontoolaisen eläinsuojelujärjestön toimintaan.

Meghanin odotustyyliä tammikuun 16. päivänä. Herttuatar kävi tutustumassa lontoolaisen eläinsuojelujärjestön toimintaan.

Vauva syntyy hetkenä minä hyvänsä

Meghanin ja Harryn vauva syntyy muutaman viikon sisällä. Meghan tarvitsee ekstravoimat raskauden loppumetreille, sillä mylläkkä julkisuudessa ei näytä laantuvan. Brittimedia on jakaantunut: Iltapäivälehdet kaivavat joka päivä odottavasta äidistä jotakin moitittavaa. Vakavampi media ihmettelee ja analysoi, mikä Meghanissa ärsyttää. Useimmiten päätelmä on se, että viihdemedia tarvitsee saaliinsa, jolla se rahastaa.

Kun vauva syntyy, internet riehaantuu todennäköisesti täysin. Toisin kuin Williamin ja Katen vauvoja, tulokasta tuskin esitellään muutaman tunnin ikäisenä, sillä aiemmin näin ovat tehneet vain välittömät kruununperilliset. Sen sijaan saamme muutaman päivän kuvitella, miltä vauva näyttää.

Huhutaan, että Meghan ja Harry eivät olisi palkanneet lapsenhoitajaa, vaan Meghanin äiti Doria Ragland olisi tulossa hoitamaan pientä tulokasta.

Huhutaan, että Meghan ja Harry eivät olisi palkanneet lapsenhoitajaa, vaan Meghanin äiti Doria Ragland olisi tulossa hoitamaan pientä tulokasta.

Hän on taatusti suloinen. Ehkä hänellä on Harryn punaiset hiukset mutta kiharaisina kuin Meghanilla lapsuudenkuvissaan ja pienissä kasvoissaan nykeröinen Markle-nenä. Pisamiakin vauvalle luultavimmin tulee, sillä niitä on kummallakin vanhemmalla.

Lapsen nimestä lyödään jo vetoa. James ja Victoria ovat kärjessä. Charles, Elisabeth ja Diana – jopa Philip – pärjäävät myös hyvin. Mukana ovat myös Doria ja Thomas, joista jälkimmäinen taitaisi olla lopullisena valintana aikamoinen yllätys.

Juttu on julkaistu Annassa 5/2019.

X