Julkkikset

Prinsessa Märtha Louise arkielämästään: ”Pesen pyykkiä ja leivon, mutta ruokaa en osaa laittaa”

Millaista on prinsessan arkielämä naapurimaassamme? Laittaako hän ruokaa perheelleen, onko hänellä henkivartijaa tai palvelijoita? Kysyimme tätä Norjan prinsessa Märtha Louiselta.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Mvphotos

Märtha Louise ja tyttäret Maud, Leah ja Emma juhlivat toissa kesänä kuningatar Sonjan 80-vuotispäiviä. Prinsessa haluaa antaa tyttärilleen rohkean naisen mallin. – Elämässä on tärkeää seurata sydäntään ja omaa sisäistä ääntään.

Millaista on prinsessan arkielämä naapurimaassamme? Laittaako hän ruokaa perheelleen, onko hänellä henkivartijaa tai palvelijoita? Kysyimme tätä Norjan prinsessa Märtha Louiselta.

Suomessa juuri vieraillut Norjan prinsessa Märtha Louise, 47, on eronnut kolmen tyttären äiti. Esikoinen Maud on 15-vuotias, keskimmäinen Leah 13 ja kuopus Emma 10-vuotias.

Märtha Louise tunnetaan ”enkelikoulustaan” ja erityisherkkyydestään, mutta millaista on prinsessan arki naapurimaassamme?

Märtha Louise sanoo, että hän on hyvin kiireinen ja tasapainoilee työn ja perheen välillä, kuten kaikki ihmiset. Haastatteluaamuna hän on kuskannut lapsensa Steiner-kouluun. Näin hän tekee monena muunakin aamuna.

– Koulun jälkeen saatan auttaa heitä läksyissä, mutta matematiikka on minulle liian vaikeaa, hän harmittelee Annan haastattelussa enkelikoulullaan Oslossa.

Märtha Louise erosi ex-puolisostaan, kirjailija-kuvataiteilija Ari Behnistä kaksi vuotta sitten.

”Olemme etääntyneet toisistamme. Olemme päättäneet avioliiton mutta pidämme yhtä vanhemmuudessa”, luki tiedotteessa, jonka kuningashuone lähetti elokuussa 2016.

”Haluan olla paljon läsnä tyttärilleni, koska näin lapsena omia vanhempiani liian vähän”

Märtha Louise asuu tyttäriensä kanssa isossa omakotitalossa Oslon ulkopuolella, Lommedalenissa. Palvelusväkeä ei ole, paitsi au pair ja melkein kaikkialle seuraava henkivartija.

– Pesen pyykkiä ja tykkään leipoa, mutta ruokaa en osaa laittaa yhtään. Onneksi au pair hoitaa sen puolen.

Märtha Louise kuskaa lapsiaan myös harrastuksiin. Esikoinen harrastaa taekwondoa ja kuopus ratsastusta. Itse asiassa kaikki lapset ovat harrastaneet ratsastusta, kuten äitinsäkin. Nuorena hän jopa kilpaili esteratsastuksen maajoukkueessa.

Prinsessa yrittää olla tyttäriensä kanssa niin paljon kuin mahdollista, koska kärsi lapsena siitä, että näki liian vähän vanhempiaan.

– Minä vartuin lastenhoitajien kanssa, koska vanhempani olivat paljon poissa. Yritin olla näyttämättä kiukkuani ja olla kiltti, jotta he pysyisivät kotona. Erossa oleminen vanhemmistani on ollut minulle traumaattista.

Onko hän koskaan puhunut siitä vanhempiensa kanssa?

– Voin jutella heidän kanssaan oikeastaan mistä vain, mutta en ole kokenut tarvetta puhua tästä asiasta.

Yrittäjäksi ryhtynyt ja kuninkaallisen elatusavun hylännyt Märtha Louise haluaa antaa tyttärilleen rohkean naisen mallin.

– Elämässä on tärkeää seurata sydäntään ja omaa sisäistä ääntään.

Luit lyhennelmän Annan kansijutusta 12/2019. Harmittaako Märtha Louisea, että hänestä ei sukupuolensa vuoksi aikoinaan tullut kruununperijää? Miksi hän toteaa, että hän ei ole feministi? Lue lisää numerosta 12/19 tai tilaa lehden lukuoikeus täältä!

X