Julkkikset

Raakel Lignellin ydinperheeseen kuuluu 13 ihmistä: ”Vietän enemmän aikaa aikuisten lasteni kuin ystävieni kanssa”

Raakel Lignell yritti pitkään kannatella kaikkien läheistensä asioita, mutta sitten hän huomasi, että se ei auta ketään. – Siitä luopuminen oli vaikeaa mutta pakollista.

Teksti:
Emilia Saloranta
Kuvat:
Liisa Valonen, Raakel Lignellin Kotialbumi

Raakel Lignell viettää kesiä mökillä, missä opettelee antamaan keittiövastuuta jälkipolville.

Raakel Lignell yritti pitkään kannatella kaikkien läheistensä asioita, mutta sitten hän huomasi, että se ei auta ketään. – Siitä luopuminen oli vaikeaa mutta pakollista.

Ensimmäisenä Raakel Lignell, 55, laskee kuppiin näyttelijäpuoliso Nicke Lignellin, 56, valmiiksi keittämää kahvia, avaa läppärin ja alkaa kirjoittaa. Joskus Raakel havahtuu kymmenen tunnin kuluttua, kun siippa toteaa rakkaudella, että eiköhän kirjoittaminen jo vihdoin riittäisi.

Onneksi vastapainoa, kommentoijia ja inspiraatiotakin Raakelin intohimoista viimeisimmälle, kirjailijan työlle, on tarjolla seuraavista sukupolvista. Sipoon-kodissa piipahtaa usein kylässä viisi aikuista lasta, osa jo puolisoidensa kanssa. Kolme lapsenlasta, 6-, 3- ja 1-vuotiaat tytöt, ovat joka viikko Raakelin elämässä mukana.

– Vietän nykyään enemmän aikaa aikuisten lasteni kuin omien ystävieni kanssa. Tuntuu aina, että elvyn jälkikasvun seurassa, imen heistä energiaa. Olen kyllä päättänyt vähän parantaa tapojani ystävienkin suuntaan.

Ydinperheeseen kuuluu tällä hetkellä kolmetoista henkilöä. Joskus saman pöydän ääreen istuvat myös Raakelin ja Nicken äidit. Viime aikoina Raakelilla on riittänyt järjesteltävää ikääntyvän äitinsä asioissa. Raakel elää uudenlaista vaihetta, jossa huolehdittavien ja huolehtijoiden roolit muuttuvat, vaihtavat paikkaakin. Sukupolvien suhteista, tiedostamattomistakin painolasteista ja niiden vaikutuksista sukupolvien ketjussa kertoo myös Raakelin toinen kirja Kevätuhri.

Kirjan teemoja ovat salaisuuksien taakka pitkässä liitossa ja itsensä pettämisen helppous. Vahvasti on läsnä myös päähenkilön, kapellimestarina toimivan Rebekan intohimo musiikkiin, joka toimii myös pakoreittinä muun kommunikaation puutteessa.

Nämä teemat sekä klassisen musiikin erityinen maailma olivat Raakelin mielessä jo silloin, kun hän aloitti kirjan tekemisen yli kaksi vuotta sitten. Teos on hänen ensimmäinen fiktiivinen romaaninsa.

– Kukaan ei kasva ilman kipuja, pudotuksia ja haasteita. Omien lasten aikuistuessa ja lapsenlapsien kasvua seuratessa on pitänyt opetella, että niihin ei voi kuitenkaan liikaa puuttua.

– Voin olla vain tukena: ovet, syli, puhelin – ja välillä lompakko auki, Raakel lisää ja puhkeaa hersyvään nauruun.

Kirjoittaminen on Raakelin intohimo. Siitä hän ei tunne samanlaista suorituspainetta kuin soittamisesta.
Kirjoittaminen on Raakelin intohimo. Siitä hän ei tunne samanlaista suorituspainetta kuin soittamisesta.

”Kasvattajana olin jämpti”

Kun Lignellien kuopus lähti viisi vuotta sitten armeijaan, ja talo tyhjeni lopullisesti, Raakel kävi läpi jonkinlaisen kriisin. Kuka hän olikaan?

Rohkea hän oli ollut. Sen kertoo urakirjokin: ammattiviulistin uralta hän hyppäsi viiden pienen lapsen äitinä kulttuuritapahtumien ja musikaalien tuottajaksi, sitten bloggaaja-kolumnistiksi. Ennen kirjailijan uraansa Raakel oli myös aamutelevision juontajana usean vuoden ajan.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X